Linkuri accesibilitate

Perete cu mesaj pictat în culorile steagului ucrainean
Perete cu mesaj pictat în culorile steagului ucrainean

Război în Ucraina | Putin ordonă guvernului să preia controlul asupra centralei de la Zaporojie. Kasparov: Rusia este o dictatură fascistă

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat miercuri legea prin care anexarea a patru regiuni ucrainene, contestată vehement de comunitatea internațională, devine oficială. În același timp, armata ucraineană preț controlul în numeroase localități din aceste zone.

Principalele evenimente:

08:01 6.10.2022

Ucraina a recucerit trei noi localități în estul țării

Armata ucraineană a reeușit să cucerească trei noi localități în Estul țării, a transmis miercuri preșeintele Volodimir Zelenski.

Este vorba despre Novo-Voskresenske, Novo Grigorivka şi Petropavlivka, din regiunea Herson. Ofensiva trupelor ucrainene va continua și în perioada următoare, a susținut șeful statului vecin. Marți, el transmisese că în decurs de o săptămână armata a reușit să preia control în zeci de localități din zonele de est, nord-est și sud.

Progresele trupelor ucrainene au fost notate și de Serviciile de Informații ale Marii Britanii care au notat că acestea au cucerit anumite poziții strategice în ultimele zile și vor continua cel mai probabil să o facă.

23:16 5.10.2022

Putin ordonă guvernului rus să preia controlul asupra centralei de la Zaporojie

Președintele Vladimir Putin a semnat miercuri un decret prin care ordonă guvernului rus să preia controlul asupra centralei nucleare Zaporojie din Ucraina și să o facă „proprietate federală”, transmite Reuters.

Centrala, cea mai mare din Europa, este controlată de trupele ruse, dar a fost operată până acum de personalul ucrainean. Apropierea sa de prima linie a luptei a stârnit temeri internaționale cu privire la un dezastru nuclear.

23:08 5.10.2022

AIEA: Personalul ucrainean de la Zaporojie repornește cele șase reactoare

Personalul ucrainean care conduce centrala nucleară de la Zaporojie (ZNPP) ocupată de ruși se pregătește să repornească unul dintre cele șase reactoare ale centralei, toate fiind în prezent închise, a anunțat organul de pază nuclear al ONU.

„Personalul superior de operare ucrainean a informat experții AIEA prezenți la ZNPP că sunt în curs de pregătire pentru pornirea unității 5 la putere redusă pentru a produce abur și căldură pentru nevoile centralei”, a spus Agenția Internațională pentru Energie Atomică într-un comunicat, adăugând că pregătirile ar dura „un timp”.

Alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare Zaporojie, ocupată de ruși, este fragilă, a declarat șeful organului de supraveghere nuclear al ONU.

„Situația în ceea ce privește puterea externă continuă să fie extrem de precară. Avem în acest moment putere externă, dar este, aș spune, fragilă. Există o singură linie care alimentează centrala”, a declarat Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, prin legătura telefonică din Ucraina.

Adresându-se miercuri la Energy Intelligence Forum de la Londra, el a adăugat că itinerarul său îl va duce și în Rusia pentru discuții.

Președintele Vladimir Putin a semnat miercuri un decret prin care ordonă guvernului rus să preia controlul asupra centralei nucleare Zaporojie din Ucraina și să o facă „proprietate federală”.

Uzina, cea mai mare din Europa, este controlată de trupele ruse, dar a fost operată până acum de personalul ucrainean. Apropierea sa de prima linie a luptei a stârnit temeri internaționale cu privire la un dezastru nuclear.

23:01 5.10.2022

Putin recunoaște pentru prima oară pierderile din Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin pare să recunoască gravitatea recentelor pierderi militare ale Kremlinului în Ucraina, insistând că Rusia va „stabiliza” situația în patru regiuni ucrainene pe care le-a revendicat ilegal ca fiind propriul teritoriu săptămâna trecută, scrie The Guardian.

Rusia a suferit pierderi semnificative în două dintre cele patru regiuni de vineri, când Putin a semnat tratate pentru a le încorpora prin forță în Rusia, oficialii ruși spunând că forțele lor se „regrupează”.

„Lucrăm pe ipoteza că situația din noile teritorii se va stabiliza”, le-a spus Putin profesorilor ruși în timpul unui apel video televizat.

În timp ce Ucraina înaintează în est și sud, trupele rusești s-au retras pe ambele fronturi, confruntate cu forțele ucrainene agile și rapide, aprovizionate cu sisteme de artilerie avansate furnizate de vest.

Comentariile lui Putin vin pe fondul celor făcute de corespondenții de război ruși și de bloggerii militari cu privire la gravitatea situației de după retragerea pe scară largă din regiunea Harkov, pierderea orașului strategic Lîman vineri și progresele ucrainene în regiunea Herson. Amploarea înfrângerilor recente a fost subliniată de un raport al serviciului rus al BBC, care spunea că o unitate de elită de informații militare ruse ar fi putut pierde până la trei sferturi din forța sa de recunoaștere în Ucraina.

Miercuri, comandamentul sudic al Ucrainei a declarat că și-a extins zona de control cu șase până la 12 mile în regiunea Herson, iar președintele Zelenski a confirmat recucerirea unei serii de sate.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG