Linkuri accesibilitate

Perete cu mesaj pictat în culorile steagului ucrainean
Perete cu mesaj pictat în culorile steagului ucrainean

Război în Ucraina | Putin ordonă guvernului să preia controlul asupra centralei de la Zaporojie. Kasparov: Rusia este o dictatură fascistă

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat miercuri legea prin care anexarea a patru regiuni ucrainene, contestată vehement de comunitatea internațională, devine oficială. În același timp, armata ucraineană preț controlul în numeroase localități din aceste zone.

Principalele evenimente:

15:46 5.10.2022

Șeful Agenției pentru Energie Atomică a ONU, la Moscova

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, va fi în vizită la Moscova, scrie agenția de presă RIA, care-l citează pe adjunctul ministrului de externe, Serghei Verșînin, scrie The Guardian.

Confirm informațiile că Grossi va veni la Kiev și apoi la Moscova. Din punct de vedere al timpului, acestea vor fi zilele următoare”, a spus Verșînin.

El spune că „Grossi a făcut o serie de propuneri care acum sunt discutate cu experții. Sarcina este siguranța nucleară și excluderea bombardării centralei nucleare Zaporojie, care este realizată de partea ucraineană, și funcționarea normală a centralei nucleare”, a mai spus Verșînin.

AIEA a cerut anterior o zonă de excludere a siguranței nucleare în jurul centralei, aflată sub ocupație rusească din martie.

Până acum, la centrală lucrează personal angajat de Energoatom, întreprinderea de stat a Ucrainei care administrează fabrica. Cu toate acestea, centrala se află pe un teren despre care Rusia pretinde că l-a anexat și că-i aparține.

„Centrala nucleară Zaporojie se află acum pe teritoriul Federației Ruse și, în consecință, ar trebui să fie operată sub supravegherea agențiilor noastre relevante”, a spus adjunctul șefului diplomației ruse.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei, avertizând că riscă un accident nuclear.

16:05 5.10.2022

Liz Truss: Niciun acord de pace nu trebuie să pună în discuție teritoriile ucrainene

Ucraina „va câștiga” războiul și că niciun acord de pace nu ar trebui să cedeze teritoriul ucrainean, a spus premierul britanic Liz Truss (foto) în timpul conferinței anuale a partidului conservator, de la Birmingham/Marea Britanie.

Poporul ucrainean nu luptă doar pentru securitatea lor, ci pentru securitatea noastră, a tuturor. Aceasta este o luptă pentru libertate și democrație în întreaga lume”, s spus Truss.

„Anexarea ilegală de către Putin a teritoriului ucrainean este doar cel mai recent act din campania sa de subminare a democrației și încălcarea dreptului internațional. Nu ar trebui să cedăm celor care doresc o înțelegere care să schimbe pământul ucrainean. Ei propun să plătească în vieți ucrainene pentru iluzia păcii. Vom fi alături de prietenii noștri ucraineni, oricât de mult va dura. Ucraina poate câștiga. Ucraina trebuie să câștige. Și Ucraina va câștiga”, a adăugat premierul britanic.

Secțiunea despre Ucraina din discursul ei a primit cele mai călduroase aplauze. Ucraina și Volodimir Zelenski și poporul ucrainean vor aprecia „solidaritatea noastră cu ei în acest moment foarte dificil”, a încheiat ea.

22:51 5.10.2022

UE plafonează prețul petrolului rusesc

UE a convenit să stabilească un plafon de preț pentru petrolul rusesc și să interzică comerțul cu numeroase bunuri tehnice și de consum, ca parte a sancțiunilor ulterioare menite să contracareze capacitatea lui Vladimir Putin de a lupta împotriva Ucrainei, transmite The Guardian

Cea mai recentă rundă de sancțiuni, a opta din februarie, a fost aprobată de ambasadorii UE miercuri, la o săptămână de când au fost propuse măsurile , o scală de timp considerată o viteză fulger la Bruxelles.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le va sugera liderilor UE reuniți săptămâna aceasta cum ar putea UE să limiteze prețurile gazelor, în încercarea de a limita creșterea costurilor energiei, scrie Reuters.

Guvernele UE au dezbătut de săptămâni întregi un plafon pentru prețul gazelor, fără a ajunge la un acord.

În timp ce majoritatea membrilor UE susțin o anumită formă de plafon pentru a combate inflația în creștere, Germania, Danemarca și Țările de Jos se opun, invocând îngrijorări legate de securitatea aprovizionării.

Șefa executivului UE și-a prezentat propunerile într-o scrisoare adresată miercuri liderilor țărilor UE, care vor discuta dacă sau cum să plafoneze prețurile gazelor la întâlnirea de vineri, de la Praga.

„Ar trebui să luăm în considerare o limitare a prețurilor în legătură cu TTF într-un mod care să continue să asigure furnizarea de gaze către Europa și către toate statele membre”, spune von der Leyen referindu-se la prețul gazelor din Facilitatea olandeză de transfer al titlurilor (TTF).

23:01 5.10.2022

Putin recunoaște pentru prima oară pierderile din Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin pare să recunoască gravitatea recentelor pierderi militare ale Kremlinului în Ucraina, insistând că Rusia va „stabiliza” situația în patru regiuni ucrainene pe care le-a revendicat ilegal ca fiind propriul teritoriu săptămâna trecută, scrie The Guardian.

Rusia a suferit pierderi semnificative în două dintre cele patru regiuni de vineri, când Putin a semnat tratate pentru a le încorpora prin forță în Rusia, oficialii ruși spunând că forțele lor se „regrupează”.

„Lucrăm pe ipoteza că situația din noile teritorii se va stabiliza”, le-a spus Putin profesorilor ruși în timpul unui apel video televizat.

În timp ce Ucraina înaintează în est și sud, trupele rusești s-au retras pe ambele fronturi, confruntate cu forțele ucrainene agile și rapide, aprovizionate cu sisteme de artilerie avansate furnizate de vest.

Comentariile lui Putin vin pe fondul celor făcute de corespondenții de război ruși și de bloggerii militari cu privire la gravitatea situației de după retragerea pe scară largă din regiunea Harkov, pierderea orașului strategic Lîman vineri și progresele ucrainene în regiunea Herson. Amploarea înfrângerilor recente a fost subliniată de un raport al serviciului rus al BBC, care spunea că o unitate de elită de informații militare ruse ar fi putut pierde până la trei sferturi din forța sa de recunoaștere în Ucraina.

Miercuri, comandamentul sudic al Ucrainei a declarat că și-a extins zona de control cu șase până la 12 mile în regiunea Herson, iar președintele Zelenski a confirmat recucerirea unei serii de sate.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG