Parchetul European (EPPO) a confirmat vineri că are „în desfășurare o anchetă privind achiziția de vaccinuri COVID-19 în Uniunea Europeană.”
Comisia Europeană a încheiat până în prezent contracte pentru 4,2 miliarde de doze de vaccin anti-Covid.
Până pe data de 7 septembrie a acestui an au fost livrate doar 1,7 miliarde de doze.
Modul în care a fost încheiat contractul cu Pfizer-BioNTech și lipsa de transparență a unor detalii care ar fi trebui să fie publice a fost criticată în presa internațională.
Spiegel.de a scris despre acordul UE cu Pfizer și al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen cu CEO-ul Pfizer, Albert Bourla.
Regulamentul nr. 1049/2001 al Parlamentului European și cel al Consiliului European, din 30 mai 2001, stabilesc că orice cetățean al UE are acces direct și simplificat la documentele Comisiei, Parlamentului European și Consiliului European, fără ca aceeași transparență să se fi aplicat și la gestionarea documentelor Comisiei pentru aceste contracte.
Și New York Times a scris despre legătura strânsă dintre cei doi pentru livrarea a 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-Covid.
Ursula von der Leyen este doctor în medicină, cu un master în sănătate publică iar soțul ei este director medical al unei companiei biofarmaceutice din SUA.
Și în Romania, DNA anchetează achiziția de vaccinuri de peste un an, dar in rem, adică sunt investigate doar faptele, nu și persoane. Procurorii s-au sesizat din oficiu din cauza suspiciunilor că au fost comandate cantități prea mari de vaccin raportat la populația eligibilă pentru vaccinare. Din acest motiv, multe vaccinuri au expirat iar unele au fost revândute sau donate.
În august 2020, Curtea de Conturi din România a descoperit o serie de nereguli consemnate într-un raport remis Parlamentului, în care se vorbește de daune de 700 de milioane de lei.
Raportul privește rezultatul controlului privind achizițiile derulate de autoritățile locale și centrale pentru a stopa efectele epidemiei de coronavirus.
Documentul arată că au existat 147 de abateri de la legislația achizițiilor publice, 200 de abateri privind realitatea și exactitatea datelor reflectate în evidențele financiare și 382 de abateri de la calitatea gestiunii economico-financiare.
Controlul a fost declanșat după ce Parlamentul a cerut Curții de Conturi, prin Hotărârea adoptată în 16 aprilie, să verifice modul în care s-au gestionat resursele în perioada pandemiei.
Impactul financiar constatat a fost că au existat abateri financiare de 659 de milioane de lei (aproape 137 milioane euro), un prejudiciu de peste 38 de milioane de lei, iar 647.000 de lei reprezintă venituri suplimentare care nu s-au încasat.