Linkuri accesibilitate

Bunica și nepoata ei stau în fața casei distruse de bombardamentele rusești în orașul Kupiansk, regiunea Harkov.
Bunica și nepoata ei stau în fața casei distruse de bombardamentele rusești în orașul Kupiansk, regiunea Harkov.

Război în Ucraina | Legea marțială decretată de Putin în regiunile anexate ilegal a intrat în vigoare. Ucraina, restricții la electricitate

Ucraina va începe de azi să restricționeze utilizarea energiei electrice. Putin a declarat legea marțială în patru provincii ucrainene, iar Kievul descrie planurile Moscovei de a reloca civili în Herson drept un „spectacol de propagandă”.

Principalele informații ale zilei:

21:16 20.10.2022

Marea Britanie adoptă sancțiuni împotriva Iranului

Marea Britanie a adoptat joi o nouă rundă de sancțiuni împotriva Iranului pentru că a furnizat Rusiei drone „kamikaze”, folosite pentru a bombarda Ucraina, a declarat ministrul britanic de Externe James Cleverly, citat de CNN.

Într-o declarație, Cleverly a acuzat Iranul de „belicism”, profitând de pe urma „atacurilor detestabile ale Rusiei asupra cetățenilor ucraineni și adăugând la suferința oamenilor și la distrugerea infrastructurii critice”.

Noile sancțiuni corespund măsurilor convenite joi de UE, vizând trei generali iranieni și o întreprindere responsabilă de furnizarea de drone către Moscova.

20:54 20.10.2022

Volodimir Zelenski: Rușii au plantat explozibili la hidrocentrala Kakhovka

Imagine cu hidrocentrala Kakhovka, aflată pe râul Nipru surprinsă pe 26 februarie 2022.
Imagine cu hidrocentrala Kakhovka, aflată pe râul Nipru surprinsă pe 26 februarie 2022.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, acuză armata rusă că a plantat explozibili la hidrocentrala Kakhovka și solicită trimiterea unei misiuni internaționale de monitorizare, transmite Interfax Ukraine.

„Avem informații potrivit cărora teroriștii ruși au minat barajul și unitățile hidrocentralei Kakhovka. Aceasta este una dintre marile instalații energetice. Barajul acestei centrale hidroelectrice deține un volum de aproximativ 18 milioane de metri cubi de apă. Dacă teroriștii ruși aruncă în aer acest baraj, apa va inunda peste 80 de localități, inclusiv Herson”, a declarat Zelenski joi, în timpul unei întrevederi video cu liderii europeni care participă la o întrunire a Consiliului European.

„Alimentarea cu apă a unei mari părți din sudul Ucrainei poate fi distrusă. Acest atac terorist rusesc poate lăsa centrala nucleară Zaporojie fără apă pentru răcire - apa pentru centrala ZNPP este luată din rezervorul Kakhov”, a spus el.

Președintele Zelenski a numit riscurile ecologice și umanitare unui asemenea act ca fiind similare unei „catastrofe istorice”.

„Potrivit informațiilor noastre, Rusia a pregătit deja totul pentru a efectua acest atac terorist. Muncitorii ucraineni au fost dați afară din hidrocentrala Kakhovka - acolo se mai află doar cetățenii ruși. Ei controlează complet centrala”, a declarat președintele Ucrainei.

20:18 20.10.2022

Rusia a cheltuit 16,2 miliarde de dolari din fondurile suverane pentru a acoperi deficitul bugetar

Rusia a cheltuit 16,2 miliarde de dolari din fondurile suverane pentru a acoperi deficitul bugetar, cauzat de războiul din Ucraina, relatează AFP, citat de The Guardian.

Ministerul de Finanțe al Rusiei a declarat că Guvernul de la Moscova a aprobat măsura „pentru a finanța cheltuielile bugetare” și „a asigura echilibrul bugetar”.

El a adăugat că fondurile vor fi folosite în principal pentru „a achita datoria publică și a acorda împrumuturi regiunilor”, precum și pentru a plăti beneficiile de asistență socială cetățenilor ruși.

Cheltuielile Guvernului Federației Ruse în perioada ianuarie-septembrie au crescut cu 21% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor furnizate de Ministerul de Finanțe.

19:50 20.10.2022

Ucraina le cere ajutor aliaților internaționali pentru repararea infrastructurii energetice

Ucraina apelează la ajutorul aliaților săi pentru ajutor în timp ce se confruntă cu pene de curent provocate de atacurile rusești asupra infrastructurii sale energetice.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat joi, citat de CNN, că Guvernul de la Kiev colaborează cu NATO, Uniunea Europeană și cu alți parteneri pentru a depăși efectele barajului de artilerie rusesc, care a scos din funcțiune cel puțin 40% din capacitatea de generare a energiei electrice din țară.

Un comunicat al Ministerului de Externe a adăugat că diplomații ucraineni au apelat la câteva zeci de organizații internaționale și non-guvernamentale și la companii private, cerându-le generatoare, precum și ajutor pentru sistemul de transport al gazelor. „”

„Primele livrări au fost deja aranjate din partea Italiei, Franței, Lituaniei, Finlandei, Germaniei și Poloniei. Primul din cele aproximativ 600 de echipamente va ajunge în Ucraina săptămâna viitoare”, se arată în comunicat.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG