Linkuri accesibilitate

Bunica și nepoata ei stau în fața casei distruse de bombardamentele rusești în orașul Kupiansk, regiunea Harkov.
Bunica și nepoata ei stau în fața casei distruse de bombardamentele rusești în orașul Kupiansk, regiunea Harkov.

Război în Ucraina | Legea marțială decretată de Putin în regiunile anexate ilegal a intrat în vigoare. Ucraina, restricții la electricitate

Ucraina va începe de azi să restricționeze utilizarea energiei electrice. Putin a declarat legea marțială în patru provincii ucrainene, iar Kievul descrie planurile Moscovei de a reloca civili în Herson drept un „spectacol de propagandă”.

Principalele informații ale zilei:

19:08 20.10.2022

Oficial ucrainean: Există riscul ca Rusia să redeschidă frontul din nordul Ucrainei

Un oficial militar ucrainean de rang înalt spune că există un pericol tot mai mare ca Rusia să deschidă un nou front în nordul Ucrainei, ca urmare a coordonării strânse cu Belarusul. Potrivit oficialului ucrainean, citat de CNN, Moscova s-ar putea folosi de Minsk pentru a tăia livrările militare către Ucraina.

„Amenințarea ca forțele armatei ruse să reia ofensiva pe frontul de nord este tot mai mare”, a declarat Oleksii Hromov, un oficial de rang înalt din cadrul Statului Major al armatei, în cadrul unei conferințe de presă la Kiev.

„De data aceasta, direcția ofensivei ar putea fi schimbată către (partea de vest) a graniței dintre Belarus și Ucraina pentru a tăia principalele artere logistice de aprovizionare cu arme și echipamente militare a Ucrainei dinspre țările partenere”, a continuat el.

Soldații ucraineni au primit sistemul ceh de rachete „Vampirul"
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:49 0:00

Hromov a declarat că armata ucraineană „ia măsuri pentru a asigura o acoperire fiabilă a frontierei de stat a Ucrainei și a orașului Kiev din direcția nordică. În cazul în care inamicul (Rusia, n.r.) va decide să deschidă un al doilea front, și anume, să lanseze o ofensivă dinspre Republica Belarus, vom fi pregătiți pentru un răspuns adecvat”.

Autoritățile din Belarus neagă că ar exista planuri de mobilizare, în ciuda faptului că au ținut mai multe exerciții militare alături de trupele rusești în ultimul timp.

Ucraina și Belarus au o frontieră comună de 1.000 de kilometri, mare parte din aceasta fiind slab populată și puternic împădurită.

18:06 20.10.2022

Penele de curent extinse în alte trei regiuni din Ucraina

Pompierii sting un incendiu de la o termocentrală din Kiev, după un atac cu rachete rusești, 18 octombrie 2022.
Pompierii sting un incendiu de la o termocentrală din Kiev, după un atac cu rachete rusești, 18 octombrie 2022.

Compania energetică de stat din Ucraina, Ukrenergo, a fost nevoită să extindă restricțiile temporare privind utilizarea energiei electrice la alte trei regiuni din estul Ucrainei, în timp ce țara continuă să se confrunte cu o aprovizionare limitată din cauza bombardamentelor rusești.

Potrivit CNN, Harkov, Sumîi și Poltava au fost adăugate pe lista zonelor aflate sub „restricționarea temporară” privind utilizarea curentului electric la nivel național.

Compania a declarat mai devreme că a fost nevoită să implementeze restricții privind utilizarea energiei electrice în capitala Ucrainei, Kiev, și în alte regiuni din centrul Ucrainei din cauza cererii ridicate de energie din regiune.

Ihor Taburets, șeful administrației militare regionale Cherkasy, a declarat că penele de curent sunt necesare pentru a stabiliza rețeaua electrică a țării.

Alimentarea cu energie electrică a „instalațiilor importante” va fi menținută, a adăugat el.

În ultimele zile, Rusia a bombardat constant infrastructura energetică a Ucrainei, ducând la pierderea a cel puțin 40% din capacitatea țării de a genera energie electrică.

16:34 20.10.2022

Volodimir Zelenski, discurs emoționant la un eveniment editorial din Frankfurt

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ținut un discurs emoționant la cel mai mare târg de carte din lume, ce are loc la Frankfurt zilele acestea. Zelenski le-a cerut autorilor care participă la întâlnire să scrie despre „teroarea” dezlănțuită de războiul Rusiei în Ucraina. „”

Ucraina este în centrul atenției la ediția din acest an a târgului de carte, numeroși autori și personalități din industrie vizitând pe parcursul întregii săptămâni standul Ucrainei de la eveniment.

„În loc să importe cultură, Rusia importă moarte”, a declarat Volodimir Zelenski în cadrul evenimentului din Germania. „Așa că vă rog să faceți totul pentru ca oamenii să afle despre teroarea pe care Rusia a adus-o în Ucraina. Cunoașterea este răspunsul. Cărți, scenarii de documentare, articole, rapoarte - acestea sunt răspunsurile”, a continuat președintele ucrainean, citat de The Guardian.

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, urmează să viziteze în persoană târgul de carte de la Frankfurt sâmbătă.

Organizatorii și participanții consideră că astfel de evenimente de profil înalt sunt esențiale pentru promovarea culturii ucrainene în fața a ceea ce ei spun că sunt încercări de a șterge identitatea țării cu ajutorul propagandei rusești.

Instituțiile de stat din Rusia, care de obicei se ocupă de standul națiunii lor, li s-a interzis participarea la eveniment. La târgul de carte au vorbit, în schimb, opozanți proeminenți ai regimului condus de Vladimir Putin.

16:15 20.10.2022

UE impune sancțiuni împotriva a trei generali iranieni

Uniunea Europeană a impus joi noi sancțiuni împotriva a trei generali iranieni și a unei firme de armament acuzată că furnizează Rusiei drone iraniene care au fost folosite pentru a bombarda Ucraina, relatează AFP, citat de The Guardian.

Numele producătorului iranian de drone Shahed Aviation Industries și a trei înalți oficiali militari iranieni au fost publicate în jurnalul oficial al UE, adăugându-i pe lista neagră a sancțiunilor.

Șeful Statului Major al forțelor armate iraniene, generalul-maior Mohammed Hossein Bagheri, ofițerul de logistică, generalul Sayed Hojatollah Qureishi, și comandantul de drone al Gărzilor Revoluției, generalul de brigadă Saeed Aghajani, se află pe lista celor sancționați.

„După trei zile de discuții, ambasadorii UE au convenit asupra unor măsuri împotriva entităților care furnizează drone iraniene care au lovit Ucraina”, a declarat președinția cehă a UE pe Twitter.

„De asemenea, UE este pregătită să extindă sancțiunile asupra altor patru entități din Iran care figurau deja pe o listă anterioară de sancțiuni”.

Luni, Ucraina a acuzat Rusia că a folosit patru drone de fabricație iraniană pentru a bombarda Kievul și a declarat că forțele sale anti-aeriene au doborât 223 de drone iraniene de la jumătatea lunii septembrie până în prezent.

Kremlinul neagă faptul că armata sa folosește drone iraniene în Ucraina, iar Teheranul a declarat că acuzațiile potrivit cărora Iranul furnizează arme Rusiei sunt „nefondate”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG