Parlamentul European acordă Premiul Saharov 2022 „poporului curajos al Ucrainei”
Parlamentul European (PE) a acordat Premiul Saharov 2022 „poporului curajos al Ucrainei” în lupta lor împotriva invaziei neprovocate a Rusiei la sfârșitul lunii februarie.
PE a declarat într-o declarație din 19 octombrie că premiul a fost acordat „ucrainenilor curajoși, reprezentați de președintele lor [Volodimir Zelenski], liderilor aleși și societății civile”.
„Acest premiu este pentru acei ucraineni care luptă pe teren. Pentru cei care au fost forțați să fugă. Pentru cei care și-au pierdut rude și prieteni. Pentru toți cei care se ridică și luptă pentru ceea ce cred. Știu că oamenii curajoși Ucrainei nu va renunța și nici noi”, a spus președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.
Premiul anual poartă numele fizicianului și disidentului sovietic Andrei Saharov și a fost înființat în 1988 de Parlamentul European pentru a onora persoanele și organizațiile care apără drepturile omului și libertățile fundamentale.
Zelenski a spus pe Twitter că este recunoscător Parlamentului European pentru acordarea premiului poporului Ucrainei.
„Ucrainenii dau dovadă de dăruire față de valorile libertății, democrației în fiecare zi pe câmpul de luptă împotriva statului terorist al Federației Ruse”, a scris el.
SUA afirmă că plafonarea prețului petrolului rusesc nu va viza OPEC
Noile măsuri luate de țările Grupului celor Șapte pentru a limita vânzările de petrol rusesc la un preț scăzut impus nu vor fi replicate împotriva producătorilor OPEC, ale căror planuri de reducere a producției au iritat țările consumatoare, a declarat un oficial al Trezoreriei Statelor Unite pentru Reuters.
Washingtonul a comunicat cu reprezentanții Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) pentru a-i asigura de aceste limite ale planurilor sale și a susținut de la început că plafonarea nu va viza alți producători de petrol, a adăugat oficialul.
Comentariile ar putea contribui la aplanarea unei dispute între Statele Unite și Arabia Saudită, principalul exportator de petrol și liderul de facto al OPEC, în legătură cu ceea ce Washingtonul consideră a fi o colaborare cu Rusia pentru a priva piețele de aprovizionare chiar în momentul în care se profilează o recesiune globală.
Tensiunile dintre țările consumatoare, cum ar fi Statele Unite, și producătorii de petrol au fost tensionate în legătură cu politica de producție, sursele declarând pentru Reuters că furia OPEC în legătură cu planul de plafonare a prețurilor a fost unul dintre motivele pentru care a decis să reducă producția.
OPEC+, care grupează blocul de producători cu aliați, inclusiv Rusia, a anunțat săptămâna trecută că va reduce producția cu 2 milioane de barili pe zi pentru a echilibra piețele și a calma volatilitatea.
Arabia Saudită a declarat că reducerea reală va fi probabil de aproximativ 1 milion de barili pe zi (bpd), deoarece mai mulți membri OPEC au întâmpinat dificultăți în a-și atinge obiectivele de producție existente.
„Relocarea” populației din Herson se va efectua cu arma
Guvernarea regiunii Herson după introducerea legii marțiale va fi efectuată de administrație împreună cu armata rusă, a declarat miercuri guvernatorul regiunii desemnat de Moscova, Vladimir Saldo, presei de stat ruse de la RIA Novosti.
„Legea marțială spune că puterea în regiuni ar trebui să fie transferată armatei în conformitate cu legea. Facem toată această muncă împreună cu armata. Acum am transferat deja aproape întregul aparat al administrației militaro-civile pe malul stâng, acolo vor lucra. Toate funcțiile necesare vieții vor fi organizate”, a spus Saldo, citat de RIA.
Liderii din regiunea Herson instalați de ruși au început miercuri să intensifice în mod masiv relocarea a până la 60.000 de persoane, pe fondul avertismentelor asupra capacității Rusiei de a rezista unei contraofensive ucrainene.
Potrivit lui Saldo, peste 7.000 de locuitori au părăsit deja regiunea Herson.
„Luăm oameni afară pentru a le ușura militarilor să își îndeplinească sarcinile și pentru a proteja populația civilă”, a spus Saldo, adăugând că lucrările de evacuare se desfășoară în mai multe direcții.
Potrivit lui Kirill Stremousov, șeful adjunct al administrației regionale Herson, susținut de ruși, introducerea legii marțiale pe teritoriul regiunii Herson va facilita îndeplinirea misiunilor de luptă de către militari.
„Introducerea legii marțiale va simplifica unele dintre sarcinile armatei. Nu vom mai juca jocurile pe care le jucăm de aproape șapte luni. Nu vor mai fi conversații cu naziștii”, a declarat Stremousov miercuri la postul de televiziune rusă de stat One.
Vladimir Putin a semnat miercuri un decret de introducere a legii marțiale în cele patru regiuni ucrainene pe care Kremlinul pretinde că le-a anexat, încălcând dreptul internațional.
SUA impun noi sancțiuni Rusiei. „Sunt disperați. Apelează la tehnologii inferioare”
Statele Unite au impus miercuri noi sancțiuni Rusiei vizând o rețea pe care Washingtonul o acuză că achiziționează tehnologii militare și cu dublă utilizare de la producătorii americani și le furnizează utilizatorilor ruși, potrivit Reuters.
Departamentul Trezoreriei SUA a declarat că a impus sancțiuni împotriva cetățeanului rus Yury Yuryevich Orekhov, pe care l-a acuzat că este un agent de achiziții, și împotriva a două dintre companiile sale - Nord-Deutsche Industrieanlagenbau GmbH și Opus Energy Trading LLC.
Secretarul adjunct al Trezoreriei, Wally Adeyemo, a declarat că sancțiunile și controalele la export impuse de o coaliție largă de aliați au făcut ca Rusia să se lupte din ce în ce mai mult pentru a-și asigura "inputurile și tehnologiile" pentru războiul său.
"Știm că aceste eforturi au un efect direct pe câmpul de luptă, deoarece disperarea Rusiei a determinat-o să apeleze la furnizori inferiori și la echipamente învechite", a declarat acesta într-un comunicat.