Institutul pentru Studiul Războiului: Ce scopuri urmărește Putin prin introducerea legii marțiale
Introducerea legii marțiale este în mare parte teatru juridic, menit să legitimeze activitățile pe care armata rusă trebuie să le întreprindă sau le întreprinde deja, creând în același timp un cadru pentru o mobilizare viitoare și pentru restricțiile interne, scrie în ultimul său raport Institutul pentru Studierea Războiului.
Aceste mișcări sunt probabil necesare pentru a îndeplini cerințele militare de bază, cum ar fi hrănirea, cazarea, echiparea și transportul trupelor mobilizate și recrutate către liniile de front, forțarea contractorilor din domeniul apărării sau a altor întreprinderi private să se alinieze la cerințele de producție ale guvernului, dar și pentru controlul mai ușor atât a populației rusești, cât și a populației civile ucrainene din teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina.
Din septembrie, Putin a introdus încet-încet concepte și cadre juridice precum mobilizarea militară și economică, anexarea și legea marțială în rândul populației ruse, încercând să normalizeze aceste concepte și să limiteze disidența internă.
Probabil că Putin înțelege că aceste măsuri sunt nepopulare, dar s-ar putea să se bazeze pe o creștere a patriotismului, pe măsură ce tot mai multe familii și întreprinderi rusești devin legate de războiul din Ucraina și implicate în acesta.
De asemenea, este posibil ca Putin să creeze condițiile pentru mobilizarea forțată a civililor ucraineni în teritoriile ocupate de Rusia.
ISW. Ce urmăresc rușii în Herson, unde Putin a declarat legea marțială
Rușii pregătesc opinia publică pentru a justifica retragerile planificate și pierderile teritoriale semnificative în regiunea Herson, susține Institutul pentru Studierea Războiului în cea mai recentă evaluarea a conflictului din Ucraina.
Discursul comandantului forțelor armate ruse, Serghei Surovikin, care a acuzat că Ucraina că plănuiește să lovească infrastructura civilă și rezidențială din regiunea Herson, dar și cel al guvernatorului interimar al regiunii Herson, impus de Moscova, Volodimir Saldo, indică faptul că rușii pregătesc opinia publică pentru o retragere completă a Rusiei peste râul Nipru, care ar ceda orașul Herson și alte teritorii importante din regiunea Herson, unde trupele ucrainene avansează.
Liderii militari par a fi învățat din eșecurile anterioare din timpul contraofensivei din Harkov și încearcă să se apere împotriva unui alt avans de succes.
În acest context, rușii vor să își acopere posibila înfrângere în Herson indicând un atac sub steag fals asupra hidrocentralei Kakhovka, acuzând trupele ucrainene că vor să o bombardeze, pentru a acoperi de fapt retragerea armatei ruse de pe malul drept al râului Nipru și pentru a împiedica un avans al militarilor ucraineni peste râu.
Autoritățile ruse intenționează probabil ca prin aceste avertismente să stabilească condițiile de informare pentru ca forțele rusești să avarieze barajul și să dea vina pe Ucraina pentru pagubele și pierderile de vieți omenești ulterioare.
Atac sub steag fals pentru a învinui Ucraina
Kremlinul ar putea încerca să profite de un astfel de atac sub steag fals pentru a umbri vestea unei a treia retrageri umilitoare a forțelor ruse, de data aceasta din vestul Hersonului, potrivit ISW.
Un astfel de atac ar contribui, de asemenea, ca Rusia să prezinte Ucraina ca pe un stat terorist care vizează în mod deliberat civili.
De asemenea, Moscova continuă să folosească pretextul „evacuărilor" de civili ca acoperire pentru îndepărtarea forțată în masă a oamenilor din zonele ocupate de Rusia în Ucraina.
Anunțul lui Saldo privind o retragere în masă de pe malul vestic al râului Nipru este probabil destinat în parte evacuării oficialilor de ocupație ruși și a colaboratorilor, în anticiparea avansurilor iminente ale Ucrainei, dar rușii se folosesc probabil de o așa-zisă criză umanitară pentru a deporta un număr mare de ucraineni în Rusia.
Este posibil ca Moscova să îi oblige pe ucrainenii "evacuați" să intre în forțele lor armate, compensând pierderile și eșecurile mobilizării parțiale.
Summit UE pentru sprijinul energetic pentru Ucraina. Plafonarea prețului la gaz, puțin probabilă
Liderii celor 27 de țări ale Uniunii Europene urmează să se întâlnească astăzi pentru a discuta opțiunile pentru mai mult sprijin pentru Ucraina, inclusiv echipamente energetice, ajutând la restabilirea alimentării cu energie și finanțarea pe termen lung pentru reconstrucție, scrie The Guardian.
De asemenea, se așteaptă ca liderii să susțină un preț de referință alternativ pentru gazul natural lichefiat și achiziția comună de gaze, după ce au convenit anterior să reducă consumul și să introducă taxe pe profiturile extraordinare în industria energetică.
Cu toate acestea, liderii UE rămân împărțiți în ceea ce privește dacă și cum să limiteze prețurile gazelor pentru a opri inflația ridicată și a preveni recesiunea, după ce Rusia a redus fluxurile de gaze.
În timp ce 15 țări, inclusiv Franța și Polonia, susțin o anumită formă de plafon, ele se confruntă cu o opoziție puternică din partea Germaniei șia Țărilor de Jos - respectiv cea mai mare economie și cel mai mare cumpărător de gaze din Europa și un important centru european de comercializare a gazelor.
„Un acord este extrem de puțin probabil... Opiniile par să fie cu adevărat îndepărtate”, a declarat un diplomat UE înalt pentru Reuters înaintea discuțiilor de joi.
SUA susține că Rusia folosește drone iraniene pentru a lovi civilii ucraineni și amenință cu sancțiuni
Statele Unite, Marea Britanie și Franța au declarat că există „dovezi abundente” că Rusia folosește drone iraniene pentru a lovi civilii din Ucraina în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU de miercuri.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a spus într-un tweet miercuri seara târziu:
„Deși Iranul continuă să mintă, lumea este conștientă de faptul că Rusia folosește drone iraniene pentru a ataca civilii ucraineni și infrastructura.”
Într-o declarație publicată ulterior de Departamentul de Stat al SUA se spune că nu vor fi ezitări pentru a introduce sancțiuni.
„Ne-am exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la achiziția de către Rusia a acestor UAV-uri din Iran.
Acum avem dovezi abundente că aceste UAV-uri sunt folosite pentru a lovi civilii ucraineni și infrastructura civilă critică. Nu vom ezita să folosim sancțiunile noastre și alte instrumente adecvate asupra tuturor celor implicați în aceste transferuri.”
Iranul neagă că a furnizat trupelor ruse drone
Iranul neagă că a furnizat dronele Rusiei, în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu deține informații despre originea lor. „Se folosește echipament rusesc cu nume rusești”, a spus Peskov.
Ucraina, experții și guvernele occidentale cred că „Gerani” sunt drone Shahed redenumite, identificabile prin forma lor distinctivă a aripii deltei și dintr-o examinare a fragmentelor recuperate de la sol.
Un oficial iranian anonim a declarat pentru Reuters că Rusia a cerut mai multe drone și rachete balistice iraniene cu „precizie îmbunătățită” atunci când înalți oficiali de la Teheran au vizitat Moscova recent. Sursa a spus că Iranul a promis că va furniza Rusiei mai multe drone, citând doi înalți oficiali iranieni și doi diplomați iranieni.
Rusia a lovit Ucraina cu „drone kamikaze” Shahed-136 de fabricație iraniană, renumite ca Geran-2, susțin Ucraina și aliații săi.
Moscova a achiziționat până la 2.400 dintre drone, potrivit Ucrainei, și le folosește ca înlocuitori mai ieftini pentru a atinge țintele energetice și a insufla civilii.