Linkuri accesibilitate

Bunica și nepoata ei stau în fața casei distruse de bombardamentele rusești în orașul Kupiansk, regiunea Harkov.
Bunica și nepoata ei stau în fața casei distruse de bombardamentele rusești în orașul Kupiansk, regiunea Harkov.

Război în Ucraina | Legea marțială decretată de Putin în regiunile anexate ilegal a intrat în vigoare. Ucraina, restricții la electricitate

Ucraina va începe de azi să restricționeze utilizarea energiei electrice. Putin a declarat legea marțială în patru provincii ucrainene, iar Kievul descrie planurile Moscovei de a reloca civili în Herson drept un „spectacol de propagandă”.

Principalele informații ale zilei:

09:06 20.10.2022

Ministerul britanic al Apărării: Rușii iau în considerare o retragere majoră la vest de Nipru

Faptul că Rusia admite că „a apărut o situație dificilă” în regiunea Herson este extrem de neobișnuit și indică probabil că autoritățile iau în considerare o retragere majoră a forțelor lor din zona de la vest de râul Nipru, spune ultima evaluare a Ministerului britanic al Apărării, susținută de informații ale serviciilor secrete britanice.

Comandantul forțelor ruse din Ucraina recent numit de Moscova, generalul Serghei Surovikin, a făcut anunțul la începutul acestei săptămâni.

„Probabil indică faptul că autoritățile ruse iau în considerare serios o retragere majoră a forțelor lor din zona de la vest de râul Nipru.

O provocare cheie a oricărei operațiuni de retragere a Rusiei ar fi extragerea în bună ordine a trupelor și a echipamentului acestora peste râul de 1000 m lățime.

Cu toate podurile grav avariate, Rusia s-ar baza foarte probabil pe un pod temporar cu șlepuri pe care l-a finalizat lângă Herson în ultimele zile și pe unități militare de feribot cu pontoane, care continuă să funcționeze în mai multe locații.”

09:21 20.10.2022

Spania trimite cinci generatoare electrice în Ucraina

Guvernul spaniol a anunţat miercuri trimiterea a cinci generatoare electrice în Ucraina, unde atacurile ruseşti asupra infrastructurii energetice au lăsat în întuneric peste o mie de oraşe şi unde sunt prevăzute restricţii de electricitate cu începere de joi, notează AFP.

„Având în vedere recentele atacuri ale Rusiei asupra infrastructurii electrice care au afectat grav furnizarea de energie electrică cetăţenilor ucraineni, (…) Ministerul Apărării va trimite imediat generatoare în această ţară”, potrivit unui comunicat al ministerului de la Madrid.

Este vorba de patru generatoare cu o putere de 400 de kilowaţi şi al cincilea de 150 de kilowaţi, care aparţin forţelor aeriene spaniole.

Materialul va fi transferat „în următoarele trei zile pe cale terestră spre un centru logistic” din Polonia, de unde va fi apoi trimis în Ucraina, a adăugat Ministerul Apărării.

Peste 1.000 de oraşe ucrainene sunt fără curent din cauza bombardamentelor ruseşti care, potrivit Kievului, au distrus 30% din centralele electrice ale ţării în ultimele 10 zile.

Restricţii în privind furnizarea de energie electrică vor fi introduse în toată Ucraina cu începere de joi, a anunţat preşedinţia ucraineană miercuri, după mai multe serii de atacuri ruseşti vizând infrastructura critică.

10:03 20.10.2022

Rachetele rusești au lovit o școală din Zaporojie. Regiunea Nikolaev, atacată din nou cu drone kamikaze

„În această dimineață, în jurul orei 7:20 (local), teroriștii ruși au lansat un atac cu rachetă pe teritoriul unei școli specializate pentru copii din satul Komyshuvakha”, a declarat Kyrylo Timoșenko, șef adjunct al biroului președintelui ucrainean, pe Telegram.

Satul Komyshuvakha este situat la aproximativ 35 de kilometri (22 mile) sud-est de orașul Zaporojie nu departe de primele linii ale conflictului. Deși orașul este sub control ucrainean, aproximativ trei sferturi din marea regiune Zaporojie este ocupată de forțele ruse, fiind unul dintre cele patru teritorii ucrainene pe care Rusia pretinde că le-a anexat, încălcând dreptul internațional.

Comandamentul aerian de sud al Ucrainei a anunțat că în noaptea de miercuri spre joi, forțele rusești au atacat din nou regiunea Nikolaev cu drone kamikaze Shahed-136, transmite The Kyiv Independent. Comandamentul a precizat că 14 au fost doborâte de armata ucraineană, precum și de Garda Națională și de poliție.

10:29 20.10.2022

Avertismentul lui Zelenski către ucraineni: Ocupanţii vor încerca să recruteze bărbaţi în armata lor, evitaţi acest lucru cât de mult puteţi

Președintele Volodimir Zelenski a declarat, în timpul discursului său de miercuri seară, că 233 de drone kamikaze iraniene au fost doborâte în ultima lună. Zelenski s-a declarat mulțumit de munca depusă de către forțele de apărare aeriană.

El a transmis că rușii au epuizat stocurile de rachete cu rază lungă de acțiune și acum folosesc roiuri mari de drone iraniene ieftine pentru a provoca daune infrastructurii energetice.

Zelenski a transmis un mesaj persoanelor aflate în zonele ocupate de ruși în sudul și estul Ucrainei, avertizând că forțele ruse vor încerca să recruteze oameni în armata lor. I-a rugat pe cetățeni să evite acest lucru și să părăsească teritoriile aflate sub ocupație rusă.

"Dacă nu puteţi face acest lucru şi vă aflaţi în structurile militare ruseşti, încercaţi cu prima ocazie să depuneţi armele şi să ajungeţi în poziţii ucrainene. Şi cel mai important, protejează-ţi viaţa. Şi asiguraţi-vă că îi ajutaţi pe ceilalţi oameni care vă sunt apropiaţi. Sarcina noastră comună este să perseverăm. Să fim împotriva acestor ciudaţi", a spus Zelenski.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG