Olaf Scholz: „Tacticile pământului pârjolit nu vor ajuta Rusia să câștige războiul”
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat joi că președintele rus Vladimir Putin folosește energia și foamea drept arme, dar nu a reușit să rupă unitatea Occidentului și nu își va atinge obiectivele de război prin tactici de pământ pârjolit.
Reuters raportează că, vorbind în parlamentul german, Schola mai spus că Germania s-a eliberat de dependența de gazul rusesc, dar că depune eforturi pentru a reduce prețurile la energie, inclusiv prin asigurarea de noi contracte de livrare a gazelor din alte țări.
„Nu vom lăsa ultima escaladare a Moscovei să rămână fără răspuns. Tactica pământului pârjolit nu va ajuta Rusia să câștige războiul. Ei nu vor decât să întărească unitatea și hotărârea Ucrainei și a partenerilor săi”, a declarat Scholz în fața parlamentului german.
„Toate minciunile și propaganda, discuțiile despre „operațiuni speciale” și victorii rapide – totul era doar o fațadă – ca un sat Potemkin”
Rusia a negat în mod repetat că a vizat civili, în ciuda dovezilor larg răspândite ale clădirilor și infrastructurii civile avariate și al descoperirii de gropi comune în zonele din Ucraina ocupată care au fost ulterior eliberate de sub controlul rus.
Aliații NATO vor acționa dacă Suedia sau Finlanda sunt supuse presiunilor din partea Rusiei sau a altui adversar înainte de a deveni membri cu drepturi depline ai alianței, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
„Este de neconceput ca aliații să nu acționeze în cazul în care Suedia și Finlanda ar fi supuse vreunei forme de presiune”, a declarat Stoltenberg la o conferință de presă cu premierul suedez Ulf Kristersson.
Iranul şi Federaţia Rusă au ajuns la un acord privind trimiterea pe teritoriul Rusiei a unor experţi în operarea dronelor de atac, spune Statul Major ucrainean
Iranul şi Federaţia Rusă au ajuns la un acord privind trimiterea pe teritoriul Rusiei a unor experţi şi instructori în operarea dronelor de atac de fabricaţie iraniană, a acuzat joi armata ucraineană.
Experţii trimişi în Rusia pe lângă faptul că sunt instruiţi în operarea dronelor Shahed-136 pe care Moscova le utilizează deja în Ucraina, vor ajuta de asemenea trupele ruse în mânuirea dronelor Arash-2, aparate de a doua generaţie, mai puternice şi mai precise, care ar putea fi desfăşurate în viitor, susţine Statul Major ucrainean pe pagina sa de Facebook.
Armata ucraineană nu precizează unde anume pe teritoriul Rusiei au fost trimişi experţii iranieni şi nici cum au obţinut aceste informaţii, dar miercuri a afirmat că a doborât în total 223 de drone kamikaze "Shahed-136" de fabricaţie iraniană în ultimele 36 de zile.
"Din momentul în care prima dronă kamikaze de fabricaţie iraniană "Shahed-136" a fost doborâtă pe teritoriul Ucrainei (la 13 septembrie, în Kupiansk), unităţile de apărare antiaeriană ucrainene şi alte unităţi ale Forţelor de apărare din Ucraina au distrus 223 de vehicule aeriene fără pilot", precizează Statul Major ucrainean.
Pe de altă parte, în ultimele 24 de ore, forţele ucrainene au respins atacuri ale trupelor ruse în diferite zone ale ţării, în special în est, Bilohorivka (regiunea Luhansk) şi Bahmut, Bahmutskoe, Klişcevka, Krasnohorivka, Novomihailovka, Nevelske, Opîtne şi Marinka, în regiunea Doneţk.
În acelaşi timp, forţele ruse au efectuat 11 lovituri cu rachete şi 28 de lovituri aeriene, precum şi peste 65 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă în cursul ultimelor 24 de ore, conform aceloraşi surse.
Peste 25 de oraşe şi aşezări au fost atacate în acelaşi interval de timp pe întreg teritoriul ucrainean, inclusiv în Zaporojie (sud), unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa.
Rusia a utilizat în ultimele atacuri împotriva Ucrainei rachete de croazieră ghidate, rachete aer-sol şi antiaeriene. Statul Major ucrainean a acuzat Rusia că a lansat miercuri zece drone Shahed-136 de pe teritoriul belarus asupra Ucrainei, dintre care opt au fost doborâte
Maria Zaharova amenință NATO este tot mai aproape de un război cu Rusia. „Sunteți sponsori ai terorismului”
Ajutorul militar acordat Ucrainei de către NATO ”aduce alianța mai aproape de linia periculoasă a unei ciocniri militare directe cu Rusia”, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, transmite agenția rusă de știri TASS.
Zaharova a spus că furnizarea de arme a Uniunii Europene către Kiev face ca blocul să fie parte la conflictul din Ucraina și că țările care aprovizionează Ucraina cu arme sunt "sponsori ai terorismului", potrivit Reuters.
"Țările NATO, ca și cum ar fi în competiție între ele, continuă să alimenteze regimul de la Kiev cu arme, muniții, să îi furnizeze informații, să antreneze soldații regimului de la Kiev, să ofere îndrumări privind desfășurarea ostilităților, apropiindu-se astfel de linia periculoasă a unei ciocniri militare directe cu Rusia", a declarat Zaharova.
În cadrul unui briefing la Moscova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova a repetat criticile agresive ale Moscovei la adresa Occidentului pentru că a trimis arme avansate în valoare de miliarde de dolari în Ucraina pentru a ajuta Kievul să se apere împotriva campaniei militare de opt luni a Rusiei, notează Reuters.
Zaharova a precizat că, potrivit ultimelor date, ajutorul militar occidental total acordat Ucrainei a ajuns deja la 42,3 miliarde de dolari, din care 28,3 miliarde de dolari provin din SUA.