Linkuri accesibilitate

Autoritățile instalate de Moscova în Herson susțin că peste 15.000 de persoane au fost evacuate din teritoriul anexat ilegal. Realitatea este cu totul alta și încalcă dreptul internațional. Oamenii sunt în continuare în pericol maxim, expuse de autoritățile ruse.
Autoritățile instalate de Moscova în Herson susțin că peste 15.000 de persoane au fost evacuate din teritoriul anexat ilegal. Realitatea este cu totul alta și încalcă dreptul internațional. Oamenii sunt în continuare în pericol maxim, expuse de autoritățile ruse.

Război în Ucraina | Forțele rusești fac din ce în ce mai dificilă părăsirea teritoriilor ocupate. Dreptul internațional, încălcat

Ziua 244 a invaziei: Moscova avertizează că războiul se îndreaptă către o „escaladare necontrolată”. Inspectorii nucleari ONU vor călători în Ucraina în timp ce Kievul încearcă să respingă afirmațiile Rusiei despre „bomba murdară”. Vizită surpriză a președintelui german la Kiev.

Principalele informații ale zilei

07:10 25.10.2022

ONU: 16.150 de victime civile în Ucraina ca urmare a războiului Rusiei

Potrivit agenției ONU pentru drepturile omului, din 23 octombrie, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ucis cel puțin 6.374 de civili și a rănit cel puțin 9.776. Agenția notează că cifrele reale sunt probabil considerabil mai mari, scrie The Kiev Independent.

07:05 25.10.2022

NATO respinge „afirmaţiile false” ale Rusiei conform cărora Ucraina se pregăteşte să folosească o „bombă murdară”

NATO respinge „afirmaţiile false” ale Rusiei conform cărora Ucraina se pregăteşte să folosească o „bombă murdară”, a declarat luni secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, subliniind că Moscova nu trebuie să folosească acest „pretext” pentru o „escaladare”, relatează Reuters.

„Aliaţii NATO resping această afirmaţie. Rusia nu trebuie să folosească aceasta ca un pretext pentru o escaladare” a conflictului în Ucraina, a scris Jens Stoltenberg pe Twitter, după convorbiri cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin, şi cu ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace.

Rusia a afirmat luni că Ucraina a intrat în „faza finală” pentru fabricarea unei „bombe murdare”, o acuzaţie pe care Moscova a lansat-o începând de duminică şi care a fost respinsă de Kiev şi de aliaţii săi occidentali.

Ucraina şi Occidentul văd în această ameninţare o pregătire pentru un atac desfăşurat sub „steag fals”, suspectând Rusia că este dispusă să detoneze ea însăşi o „bombă murdară” pentru a justifica o escaladare militară, de exemplu prin folosirea unei arme nucleare tactice ca represalii.

O bombă radiologică sau „bombă murdară” este formată din explozibili convenţionali înconjuraţi de materiale radioactive care sunt diseminate în praf în momentul exploziei.

07:02 25.10.2022

Ministrul iranian de Externe susține că ţara sa nu va rămâne „indiferentă” dacă se dovedeşte că Rusia foloseşte drone de fabricaţie iraniană în Ucraina

Ministrul de externe iranian Hossein Amir-Abdollahian a declarat luni că ţara sa nu va rămâne „indiferentă” dacă se dovedeşte că Rusia foloseşte drone de fabricaţie iraniană în Ucraina, relatează AFP.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că Rusia a comandat „aproximativ 2.000 de drone Shahed iraniene”, drone kamikaze, pentru a sprijini invadarea Ucrainei.

„În războiul din Ucraina (…) suntem împotriva înarmării atât a Rusiei, cât şi a Ucrainei”, a afirmat Amir-Abdollahian în declaraţii video difuzate de presa locală.

„Nu am furnizat Rusiei arme sau drone pentru a le folosi în războiul împotriva Ucrainei”, a adăugat el, recunoscând că există o cooperare în domeniul apărării între Teheran şi Moscova.

Ministrul iranian a reafirmat disponibilitatea ţării sale de a purta discuţii directe cu Ucraina pe acest subiect, subliniind că a transmis un mesaj în acest sens şefului diplomaţiei Uniunii Europene (UE), Josep Borrell.

În ultimele săptămâni, Ucraina şi aliaţii săi occidentali au acuzat Moscova că foloseşte drone de fabricaţie iraniană în atacurile împotriva Ucrainei.

Iranul a negat acuzaţiile, în timp ce Kremlinul a susţinut că occidentalii încearcă să „facă presiune” asupra Teheranului.

06:58 25.10.2022

Toți bărbații care au rămas în Herson au fost invitați să se alăture unei miliții locale nou formate. Într-o notificare pe Telegram, autoritățile de ocupație au spus că bărbații au „oportunitatea” de a se alătura unităților de apărare teritorială dacă aleg să rămână în Herson din propria voință. Obligarea civililor să servească în forțele armate ale unei puteri ocupante este definită ca o încălcare a convențiilor de la Geneva.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG