Dmitri Medvedev respinge informaţiile potrivit cărora Rusia ar fi rămas fără arme. Producția de arme este în creștere
Fostul preşedinte al Rusiei Dmitri Medvedev a declarat, luni, pe Telegram, că producţia militară rusă de arme şi echipamente este în creştere, relatează CNN.
Medvedev, un aliat fidel al preşedintelui rus Vladimir Putin, a reacţionat la rapoartele recente ale analiştilor occidentali din domeniul apărării care sugerează că Rusia este în criză de rachete şi vehicule blindate de care are nevoie pentru a-şi continua invazia în Ucraina.
"Citind analizele inamicilor, am întâlnit în mod repetat declaraţii potrivit cărora echipamentele militare şi armele din Rusia se vor epuiza în curând. Ca şi cum totul a fost deja epuizat", a declarat Medvedev.
"Nu speraţi! Producţia de arme şi echipamente speciale este în creştere, de la tancuri şi tunuri la rachete de înaltă precizie şi drone. Aşteptaţi!", a adăugat el.
Medvedev a adăugat că, luni, în urma instrucţiunilor date de Putin, a avut loc o verificare de control a producţiei de tancuri la corporaţia Uralvagonzavod din Nijni Tagil, care este cel mai mare producător rus de vehicule blindate.
"Au fost discutate aspecte legate de accelerarea livrării de echipamente către trupe pentru a fi utilizate în timpul operaţiunii militare speciale", a mai declarat Medvedev.
Aproape jumătate de milion de ruși au fost înrolați de la începutul „mobilizării parțiale”
O analiză statistică realizată de Mediazona, o instituție media independentă din Rusia, sugerează că aproximativ 492.000 de bărbați au fost probabil înrolați în armată de la anunțul liderului rus Vladimir Putin privind o „mobilizare parțială” de 300.000 de bărbați, la 21 septembrie, citează Kyiv Independent.
Estimarea Mediazona a fost extrapolată pe baza unei explozii a căsătoriilor înregistrate, deoarece bărbații recrutați se pot înregistra pentru căsătorie într-o zi, în loc să aștepte o lună, ca de obicei.
Numeroase videoclipuri au apărut online cu nunți în masă ale recruților și ale partenerelor lor în întreaga Rusie.
Mediazona a numărat numărul de nunți înregistrate în 75 de regiuni, comparând numărul cu procentul de cupluri necăsătorite, pentru a produce o proporție a celor mobilizați, rezultând o estimare finală de 492.000 pentru întreaga țară.
La 14 octombrie, Putin a afirmat că această campanie de „mobilizare parțială” a Rusiei se va încheia în două săptămâni. Încă de la început, cifra de 300.000 a fost tratată cu scepticism, ziarul liberal rus Novaya Gazeta relatând, la 22 septembrie, că obiectivul real era de un milion.
Toți bărbații care au rămas în Herson au fost invitați să se alăture unei miliții locale nou formate. Într-o notificare pe Telegram, autoritățile de ocupație au spus că bărbații au „oportunitatea” de a se alătura unităților de apărare teritorială dacă aleg să rămână în Herson din propria voință. Obligarea civililor să servească în forțele armate ale unei puteri ocupante este definită ca o încălcare a convențiilor de la Geneva.
Ministrul iranian de Externe susține că ţara sa nu va rămâne „indiferentă” dacă se dovedeşte că Rusia foloseşte drone de fabricaţie iraniană în Ucraina
Ministrul de externe iranian Hossein Amir-Abdollahian a declarat luni că ţara sa nu va rămâne „indiferentă” dacă se dovedeşte că Rusia foloseşte drone de fabricaţie iraniană în Ucraina, relatează AFP.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că Rusia a comandat „aproximativ 2.000 de drone Shahed iraniene”, drone kamikaze, pentru a sprijini invadarea Ucrainei.
„În războiul din Ucraina (…) suntem împotriva înarmării atât a Rusiei, cât şi a Ucrainei”, a afirmat Amir-Abdollahian în declaraţii video difuzate de presa locală.
„Nu am furnizat Rusiei arme sau drone pentru a le folosi în războiul împotriva Ucrainei”, a adăugat el, recunoscând că există o cooperare în domeniul apărării între Teheran şi Moscova.
Ministrul iranian a reafirmat disponibilitatea ţării sale de a purta discuţii directe cu Ucraina pe acest subiect, subliniind că a transmis un mesaj în acest sens şefului diplomaţiei Uniunii Europene (UE), Josep Borrell.
În ultimele săptămâni, Ucraina şi aliaţii săi occidentali au acuzat Moscova că foloseşte drone de fabricaţie iraniană în atacurile împotriva Ucrainei.
Iranul a negat acuzaţiile, în timp ce Kremlinul a susţinut că occidentalii încearcă să „facă presiune” asupra Teheranului.