Linkuri accesibilitate

Autoritățile instalate de Moscova în Herson susțin că peste 15.000 de persoane au fost evacuate din teritoriul anexat ilegal. Realitatea este cu totul alta și încalcă dreptul internațional. Oamenii sunt în continuare în pericol maxim, expuse de autoritățile ruse.
Autoritățile instalate de Moscova în Herson susțin că peste 15.000 de persoane au fost evacuate din teritoriul anexat ilegal. Realitatea este cu totul alta și încalcă dreptul internațional. Oamenii sunt în continuare în pericol maxim, expuse de autoritățile ruse.

Război în Ucraina | Forțele rusești fac din ce în ce mai dificilă părăsirea teritoriilor ocupate. Dreptul internațional, încălcat

Ziua 244 a invaziei: Moscova avertizează că războiul se îndreaptă către o „escaladare necontrolată”. Inspectorii nucleari ONU vor călători în Ucraina în timp ce Kievul încearcă să respingă afirmațiile Rusiei despre „bomba murdară”. Vizită surpriză a președintelui german la Kiev.

Principalele informații ale zilei

12:32 25.10.2022

Zelenski: „Rusia a distrus peste o treime din sectorul energetic al Ucrainei ca să ne fie mai greu să trecem iarna”

Președintele Volodimir Zelenski a declarat marți, în cadrul unei conferințe privind reconstrucția Ucrainei, că rachetele rusești și dronele de fabricație iraniană au distrus mai mult de o treime din sectorul energetic al țării sale, relatează Reuters.

De asemenea, Zelenski a declarat la conferința de la Berlin, prin intermediul unei legături video, că Ucraina nu a primit încă „nici măcar un cent” pentru un plan de redresare rapidă în valoare totală de 17 miliarde de dolari.

„Rusia distruge totul pentru ca nouă să ne fie mai greu să trecem iarna”, a declarat Zelenski la conferința la care au participat cancelarul german Olaf Scholz, șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen și alți politicieni și oficiali de rang înalt.

12:24 25.10.2022

Statul Major al Ucrainei: Rușii avansează pe două fronturi și pregătesc poziții defensive în regiunea Herson

Trupele rusești au lansat 15 raiduri cu rachete pe teritoriul Ucrainei în ultima zi și desfășoară operațiuni ofensive pe fronturile Bahmut și Avdiivka. De asemenea, rușii stabilesc poziții defensive prin amplasarea de mine de-a lungul coastei de pe malul stâng al râului Nipru, în regiunea Herson, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de Pravda.

„Inamicul încearcă să mențină teritoriile ocupate temporar, să îmbunătățească situația tactică a acestora, concentrându-se pe descurajarea acțiunilor forțelor de apărare pe anumite fronturi și, în același timp, desfășoară acțiuni ofensive pe fronturile Bahmut și Avdiivka.

În ultimele 24 de ore, forțele de apărare ucrainene au respins atacurile ocupanților în zonele Bilohorivka din regiunea Lugansk, Bahmut, Bilohorivka, Verhniokamianske, Ivanhrad, Klishchiivka, Spirne, Soledar, Mariinka și Nevelske din regiunea Donețk.

Inamicul atacă pozițiile forțelor noastre armate de-a lungul liniei de contact și efectuează recunoașteri aeriene.”

În cursul zilei de ieri, rușii trei raiduri cu rachete și 12 lovituri aeriene, alături de peste 60 de atacuri cu lansatoare multiple de rachete.

Situația pe fronturile Volyn și Polissia rămâne neschimbată. Există în continuare o amenințare cu atacuri aeriene și cu rachete asupra infrastructurii critice a Ucrainei de pe teritoriul Republicii Belarus, inclusiv cu utilizarea de drone de atac de fabricație iraniană, potrivit sursei citate.

12:18 25.10.2022

Președinta Comisiei Europene, apel pentru ajutorarea Ucrainei

Ursula von der Leyen, președintea Comisiei Europene, a vorbit apăsat la conferința de la Berlin despre Recuperarea Ucrainei, despre necesitatea de a ajuta Ucraina în acțiunea de reconstrucție ca parte a procesului de aderare a țării la Uniunea Europeană.

”Nu putem să egalăm niciodată sacrificiile pe care le fac ucrainenii în fiecare zi. Dar le putem sprijini și oferi ceea ce au nevoie – pentru ajutor, reabilitare rapidă și reconstrucție. Acesta este motivul pentru care suntem adunați aici astăzi la conferința #RecuperareaUcrainei ”.

11:51 25.10.2022

Kadîrov, nemultumit de răspunsul Rusei, sugerează ștergerea orașelor ucrainene de pe fața pământului

Răspunsul Rusiei în Ucraina „la bombardamentele trupelor de la Kiev” a fost slab, spune liderul cecen Ramzan Kadîrov, care sugerează ștergerea orașelor din țara invadată de pe fața pământului, relatează publicația rusă economică Kommersant.

Kadîrov cere măsuri mai dure pentru a-i pedepsi pe ucraineni pentru „bombardamente”.

„Răspundem... bine, deci, după părerea mea, răspundem slab. Dacă un obuz aterizează în direcția noastră, în regiunea noastră, este necesar să ștergem orașele de pe pământ pentru a putea vedea orizontul îndepărtat, pentru ca oamenii să înțeleagă că nici nu se pot gândi să tragă în direcția noastră. Nu ar trebui să vedem ce se va întâmpla mâine dacă vom lua vreo decizie", a declarat Kadîrov într-un mesaj pe canalul său de Telegram.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG