Linkuri accesibilitate

Autoritățile instalate de Moscova în Herson susțin că peste 15.000 de persoane au fost evacuate din teritoriul anexat ilegal. Realitatea este cu totul alta și încalcă dreptul internațional. Oamenii sunt în continuare în pericol maxim, expuse de autoritățile ruse.
Autoritățile instalate de Moscova în Herson susțin că peste 15.000 de persoane au fost evacuate din teritoriul anexat ilegal. Realitatea este cu totul alta și încalcă dreptul internațional. Oamenii sunt în continuare în pericol maxim, expuse de autoritățile ruse.

Război în Ucraina | Forțele rusești fac din ce în ce mai dificilă părăsirea teritoriilor ocupate. Dreptul internațional, încălcat

Ziua 244 a invaziei: Moscova avertizează că războiul se îndreaptă către o „escaladare necontrolată”. Inspectorii nucleari ONU vor călători în Ucraina în timp ce Kievul încearcă să respingă afirmațiile Rusiei despre „bomba murdară”. Vizită surpriză a președintelui german la Kiev.

Principalele informații ale zilei

09:08 25.10.2022

Ministerul britanic al Apărării: Rusia a pierdut peste 25% din flota în serviciu a forțelor aeriene de 90 de avioane

De la inceputul invaziei, Rusia a pierdut aproape jumătate din elicopterele Ka-52 și peste 25% din flota în serviciu a forțelor aeriene de 90 de avioane.

Ministerul britanic al Apărării arată în ultimul său raport că elicopterele de atac rusești au suferit probabil o uzură specială din cauza sistemelor de apărare aeriană portabile pentru oameni (Manpads) ucrainene, în timp ce elicopterele operează frecvent cu o acoperire mai puțin consistentă decât s-ar aștepta conform doctrinei militare ruse.

„Rusia încă nu reușește să mențină o superioritate aeriană adecvată pentru a asigura în mod fiabil un sprijin aerian apropiat cu aripă fixă în apropierea liniei frontului, iar muniția sa de artilerie se epuizează”.

De asemenea, mai spune raportul, comandanții ruși probabil recurg din ce în ce mai mult la desfășurarea de misiuni cu elicoptere de atac cu risc ridicat, fiind una dintre puținele opțiuni disponibile pentru a oferi sprijin strâns trupelor în luptă.

09:19 25.10.2022

Statele Unite iau în considerare să trimită echipamente mai vechi de apărare aeriană Hawk

Sistemele Hawk se află în depozite și sunt destinate Ucrainei pentru o ajuta să se apere împotriva atacurilor rusești cu drone și rachete de croazieră, au declarat doi oficiali americani pentru Reuters, citată de The Guardian.

Rachetele interceptoare Hawk ar fi o actualizare a sistemelor de rachete Stinger - un sistem de apărare aeriană mai mic, cu rază mai scurtă de acțiune - pe care Statele Unite l-au trimis deja în Ucraina.

Administrația Biden ar folosi autoritatea prezidențială de retragere (PDA) pentru a transfera echipamentul Hawk care se bazează pe tehnologia din epoca Vietnamului, dar a fost modernizat de mai multe ori.

Sistemul Hawk este predecesorul sistemului de apărare antirachetă Patriot, fabricat de Raytheon Technologies, care rămâne în afara mesei pentru Ucraina, au declarat oficiali americani pentru Reuters.

Probabil că Statele Unite ar trimite inițial rachete interceptoare pentru sistemul Hawk în Ucraina, deoarece nu era clar dacă suficiente lansatoare americane sunt în stare bună, a declarat un oficial american pentru Reuters. Sistemele din SUA au fost depozitate de zeci de ani.

09:28 25.10.2022

Premierul Rusiei l-a demis pe oficialul responsabil pentru securitatea podului Kerci

Ministrul adjunct al Transporturilor din Federația Rusă, Alexander Sukhanov, responsabil pentru securitatea pe șosele, a fost demis de prim- ministrul Mihail Mișustin după explozia de pe podul Kerci, notează Meduza.

Cum arată podul Kerci după explozia de sâmbătă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:13 0:00

Premierul rus Mihail Mișușin a declarat într-un ordin că însuși oficialul responsabil cu securitatea în transporturi a cerut să fie eliberat din funcție.

Demiterea lui Sukhanov a fost anunțată de RBC încă de la 20 octombrie, potrivit Meduza.

Sukhanov a supravegheat activitatea Direcției departamentale de securitate a Ministerului Transporturilor și a fost responsabil de securitatea transporturilor, inclusiv a podului din Crimeea.

Pe 8 octombrie, pe podul Kerci s-a produs o puternică explozie, iar un tren cu vagoane cisternă cu combustibil a sărit în aer. Rusia declarase în repetate rânduri că podul, un proiect drag preşedintelui Vladimir Putin, este bine păzit de sisteme de apărare antiaeriană şi de militari ruşi, subliniind fiabilitatea acestei infrastructuri, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

10:00 25.10.2022

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei afirmă că trupele ucrainene au respins atacurile rusești în 10 localități din regiunile Lugansk și Donețk, transmite The Kyiv Independent.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG