Linkuri accesibilitate

Iran | Parlamentarii cer pedeapsa cu moartea pentru protestatari, pe care îi numesc „inamici ai lui Dumnezeu”


Parlamentarii din Iran cer pedeapsa cu moartea pentru protestatarii arestați
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:47 0:00

Parlamentarii din Iran au votat în favoarea unei legi care să condamne toți protestatarii arestați la pedeapsa cu moartea.

227 dintre cei 290 de parlamentari din Iran au cerut pedeapsa cu moartea pentru protestatarii arestați în ultimele săptămâni, numindu-i pe cei care au ieșit în stradă inamici ai lui Dumnezeu.

Protestatarii au fost comparați nu doar cu membrii ISIS, dar au fost numiți agenți ai inamicilor naționali precum Statele Unite. Parlamentarii din Iran au dat vina pe Mossad și CIA pentru proteste. Conspirația a fost sugerată pentru prima oară de liderul Ali Khamenei și este acum repetată de toți politicienii.

În aproape două luni, au fost arestate peste 14.000 de persoane și cel puțin 300 de protestatari, inclusiv minori, au fost uciși de către forțele de ordine. O mie dintre cei arestați au fost până acum condamnați la închisoare, o parte dintre ei chiar la moarte.

Mahsa Amini a fost ucisă de poliția din Iran după ce a fost arestată pentru că nu și-ar fi purtat corespunzător hijabul.
Mahsa Amini a fost ucisă de poliția din Iran după ce a fost arestată pentru că nu și-ar fi purtat corespunzător hijabul.

Începând din 15 septembrie, sute de mii de iranieni au protestat în stradă după moartea tinerei Mahsa Amini, care fusese arestată de poliție pentru că nu și-ar fi purtat hijabul corect.

Inițial, autoritățile au spus că tânăra a murit din pricina unui atac de cord. Documentele din spital arată însă că forțele de ordine îi zdrobiseră craniul.

Protestele începuseră din pricina morții tinerei în vârstă de 22 de ani. Mișcarea populară a luat amploare fiindcă a scos la iveală nemulțumirile iranienilor față de modul autoritar și represiv în care sunt conduși, după un set strict de legi pe bază religioasă.

Prima nemulțumire a fost purtarea obligatorie a hijabului și modul extrem în care este menținută această regulă.

Regulile de vestimentație pentru femeile din Iran

Hijab-ul, vălul care acoperă părul femeilor, a fost impus prin lege în Iran în urma revoluției din 1979 prin care liderii religioși au preluat controlul țării.

„Femeile în vârstă de peste 9 ani trebuie să poarte în public eșarfă și să aibă haine largi, astfel încât să nu i se poată identifica formele. Pe lângă acestea, au fost aduse de-a lungul timpului ajustări privind fardul puternic, care e considerat imoral. Aceste elemente sunt considerate aspecte decadente conform codului derivat din legea islamică, precum interzicerea consumului de băuturi alcoolice” - Flavius Caba-Maria, Middle East Political and Economic Institute (MEPEI).

Regulile nu se aplică doar femeilor musulmane, ci tuturor femeilor de pe teritoriul țării.

Femeile cu convingeri religioase mai stricte se acoperă și mai mult, purtând niqab (voalul care acoperă fața) sau burqa (veșmântul care acoperă întreg corpul).

Acest standard este impus de „poliția moravurilor” din Iran, atât de forțele de ordine cât și de unii cetățeni mai conservatori. Regulile nu se aplică doar femeilor musulmane, ci tuturor femeilor de pe teritoriul țării.

Anul trecut, autoritățile din Iran au introdus amenzi pentru femeile care nu se acoperă corespunzător. Alte pedepse pentru îmbrăcămintea neconformă includ închisoarea sau chiar biciuirea în public.

În ultimele câteva luni, patrulele „poliției moravurilor” au devenit din ce în ce mai dese și mai aprige, iar femeile considerate că poartă hijabul prea larg au fost agresate verbal și bătute. Femeile deținute de aceste patrule sunt duse într-un centru de îndrumare unde li se explică caracterul moral al legilor și cum trebuie să respecte acest cod vestimentar.

Multe dintre femeile care au ieșit în stradă în ultimele două luni și-au dat jos hijaburile sau chiar le-au ars. În semn de doliu pentru tânăra ucisă de poliție, mii de femei din Iran și-au tăiat părul. În semn de solidaritate și pentru a atrage atenție asupra protestelor, femei din întreaga lume și-au tăiat și ele părul.

Pe măsură ce protestele au luat amploare, au apărut la iveală alte nemulțumiri ale iranienilor cu privire la guvernul actual și la modul în care sunt conduși după Revoluția din 1979.

Iranienii sunt nemulțumiți de legile stricte care limitează libertatea femeilor și libertatea de exprimare, precum și de izolarea internațională a țării și de modul în care statul acționează cu violență și impunitate împotriva propriilor cetățeni.

Deși guvernul folosește măsuri din ce în ce mai aspre împotriva protestatarilor, efectele se fac simțite. Moneda Iranului, rialul, a scăzut la un minim istoric. Conform Iran International, există informații neoficiale cum că membrii guvernului își trimit de câteva săptămâni capitalul în străinătate pentru că se tem că protestatarii nu se vor opri dacă li se vor oferi concesii minime. Guvernanții par să fie conștienți că protestatarii doresc sfârșitul regimului cleric din Iran.

XS
SM
MD
LG