Toate contractele partidelor vor fi publicate lunar pe site-ul AEP, iar site-urile vor fi obligate să marcheze distinct articolele care fac parte dintr-un contract cu un partid politic. Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP) a declarat că proiectul inițial privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale a fost îmbunătățit, iar transparența va crește prin aceste raportări lunare.
Varianta dezbătută marți în prezența societății civile nu prevedea publicarea contractelor partidelor, lucru solicitat de ONG-uri precum Centrul pentru Inovare Publică și Expert Forum.
Europa Liberă a scris în mod constant despre secretomania care a însoțit contractele partidelor cu presa.
PNL și PSD au alocat în ultimii doi ani peste 28 de milioane de dolari pentru a-și promova imaginea în presă. PSD nu a dezvăluit vreodată unde au ajuns banii publici primiți de la bugetul de stat.
Proiectul AEP trebuie să fie aprobat de Guvern, iar apoi va merge în Parlament ca proiect legislativ. Parlamentarii vor avea ultimul cuvânt, dacă acceptă să crească transparența cheltuirii banilor publici.
Cele mai importante declarații pe scurt:
- despre contracte partide - presă: „vom avea o prevedere clară că toate raportările făcute de către partidele politice la Autoritatea Electorală Permanentă vor fi publice pe platforma AEP”;
- marcarea articolelor pe site-uri: „obligatoriu va fi un semn distinct, minim un P”;
- despre înghețarea subvenției la 255 de milioane de lei: „propunerea noastră este să înghețăm la 100.000 de salarii minim brut care înseamnă ori 2.550, adică 255 de milioane”;
- plagiat: „a fost o decizie politică”;
- alegeri parțiale: „nu știm cine trebuie să le inițieze”.
Europa Liberă: Într-o democrație, puterea votului este dată și de informarea corectă a electoratului. AEP ar trebui să fie garantul unor alegeri libere și corecte. Cum putem vorbi despre o informare corectă atunci când partidele plătesc zeci de milioane de euro pentru propagandă în presă, iar publicul nu știe dacă citește o știre plătită de un partid sau nu?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Potrivit proiectului și rezultatelor dezbaterii publice, de această dată, pentru viitor, vom avea o prevedere clară că toate raportările făcute de către partidele politice la Autoritatea Electorală Permanentă vor fi publice pe platforma AEP, inclusiv cu privire la detalierea sumelor cheltuite pe fiecare capitol de către partidele politice pentru sumele de la bugetul de stat.
Europa Liberă: Dacă PSD, cel mai mare partid din România, plătește către anumite site-uri, vom afla la finalul fiecărei luni cui a dat PSD-ul banii?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Până în acest moment, în campania electorală se depun listele de cheltuieli în care sunt trecute lista furnizorilor și lista defalcată pe fiecare furnizor în parte.
De această dată, prevederea și propunerea noastră va fi ca inclusiv pe sumele cheltuite în afara campaniilor electorale, sume de la bugetul de stat, să fie detaliată și publicată lista sumelor și furnizorilor, pe fiecare furnizor în parte, cu respectarea plafoanelor stabilite de lege.
Europa Liberă: Veți prelua astfel amendamentele ONG-urilor care v-au cerut acest lucru?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Inițiativa ONG-urilor nu era foarte clară, noi vom clarifica lucrurile pe propunerea de text făcută de noi și, da, vom aduce la cunoștință publică toate tipurile de cheltuieli pe lista de furnizori și sumele cheltuite pe furnizori.
Europa Liberă: Când vom avea această lege în vigoare, oricine din România va putea afla cui a dat bani un partid pentru a se promova în presă?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Pe site-ul finanțarepartide.ro, deținut de Autoritatea Electorală Permanentă, vor fi găsite [date] suplimentare față de ce se întâmplă acum, această detaliere privind furnizorii și plățile făcute.
Europa Liberă: În momentul de față, când citiți o știre pe un site din România, știți că este o știre plătită sau nu?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: În acest moment discutăm de o prevedere legală care nu marchează publicitatea politică, este în dezbatere și un Regulament european privind publicitatea politică, care suntem convinși că va intra în vigoare până în anul electoral 2024.
Noi preluăm prin această propunere legislativă și definim publicitatea politică și totodată sancțiunea către cei care nu respectă obligativitatea de marcare. Marcarea fiind contractată de partidul politic și nu este asigurată și asumată de către furnizorul de servicii, atunci va putea fi sancționat fie partidul care nu i-a cerut furnizorului sau furnizorul care nu pus și nu a marcat publicitatea politică.
Europa Liberă: Să fie explicit, când vom deschide un site, vom vedea în dreptul unui articol care face parte dintr-un contract cu un partid un semn de P sau un semn de susținut de X partid? Care va fi formula?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Formula va fi stabilită ulterior adoptării legii prin hotărârea AEP, care va fi semnată de președinte și cei doi vicepreședinți. Ea va fi publicată în Monitorul Oficial și va fi regulă pentru toți furnizorii de servicii către partide să pună această marcare pentru publicitate politică.
Europa Liberă: Deci vom vedea un semn distinct?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Obligatoriu va fi un semn distinct, minim un P, așa cum spuneați, dar vom stabili prin hotărâre dacă va fi detaliat pe diverse tipuri de publicitate.
Europa Liberă: Site-ul respectiv va fi obligat să precizeze și durata contractului cu partidul politic? Să spună că X articol face parte din contractul cu partidul Y, care se va întinde pe intervalul de timp.
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Lucrurile vor fi detaliate în hotărârea AEP.
Europa Liberă: Ce se va întâmpla dacă aceste articole plătite de partide nu vor fi marcate corespunzător de anumite site-uri. Ce veți face? Veți monitoriza fiecare emisiune online în care partidele sunt promovate? Veți lua fiecare site la mână pentru a vedea dacă și-a îndeplinit obligația legală de a marca specific acel produs?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Noi avem raportarea lunară pe care o fac, fie pe subvențiile de la bugetul de stat, fie pe sumele private și atunci ne va crea posibilitatea să verificăm, așa cum verificăm acum cu livrabilele în spate toate documentele justificative, dacă a fost respectată prevederea.
Dacă nu a fost respectată prevederea legală atunci aplicăm sancțiunile respective. Nu stă nimeni să ia la mână fiecare site, plecăm de la contractele pe care le au și apoi verificăm această posibilitate, având posibilitatea doar pe baza documentelor furnizate de partide și sumelor raportate la Autoritate.
Europa Liberă: La fel se va întâmpla și cu emisiunile online?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Toate contractele vor fi raportate, toate sumele vor fi raportate și ulterior vom vedea dacă prevederea legală a fost respectată privind marcarea publicității politice.
Amenzi pentru articolele plătite de partide care nu sunt marcate
Europa Liberă: Care va fi sancțiunea dacă o astfel de prevedere nu este respectată?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Sancțiunea este amenda, de la 35.000 de lei va pleca amenda pentru astfel de nemarcare. Ulterior, vor exista mai multe sancțiuni, dar vor trebui sesizate mai multe autorități astfel încât să se conformeze pe viitor furnizorii de servicii partidelor politice.
Europa Liberă: Amenda de 35.000 de lei se va aplica pentru fiecare articol nemarcat sau pentru o perioadă?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Pentru fiecare articole nemarcat. Sancțiunea se aplică pentru fiecare faptă în parte, nu pentru un set de fapte pe care nu le-a marcat. Fiecare nemarcare potrivit contractului reprezintă o faptă.
Europa Liberă: Pentru cine va fi sancțiunea de 35.000 de lei?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Pentru furnizorul de servicii care nu a marcat sau pentru partidul care...
Europa Liberă: Cine primește exact amenda, site-ul sau partidul?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Furnizorul de servicii. Dacă partidul a făcut contract și a spus că este obligatorie respectarea legii 334 privind marcarea publicității și furnizorul de servicii nu a făcut marcarea, este ca în campania electorală. Furnizorul nu a marcat, deși contractul prevede că trebuie să îndeplinească condițiile de marcare potrivit legii 334.
Europa Liberă: Sancțiunea se va aplica și dacă partidul încheie un contract cu o agenție de publicitate care îl reprezintă în relația cu mass-media?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Amenda trebuie aplicată efectiv celui care nu a respectat prevederea legală de marcare finală a publicității politice.
Europa Liberă: Marcare publicității este obligatorie și în cazul în care partidul încheie inițial un contract cu o agenție de publicitate, iar după site-ul nu are un contract direct cu partidul? El are un contract cu agenția de publicitate.
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Obligativitatea este a furnizorului în primul rând să marcheze această publicitate. Chiar dacă vine ca terță persoană. Ca la televiziuni, când CNA aplică o dispoziție legală dacă nu s-a marcat cu P publicitatea, o aplică televiziunii. Așa se va întâmpla și de această dată, persoana responsabilă este cea care afișează un mesaj care nu este marcat.
Europa Liberă: Trăim de doi ani de zile într-o relație toxică între partide și mass-media, pentru că aceste contracte nu au fost făcute publice, cetățenii nu au știut cât plătesc partidele, cui plătesc partidele. De ce nu a intervenit mai repede AEP pentru a rezolva situația și pentru a oferi un grad mai mare de transparență. Organismele internaționale au criticat România pentru această situație.
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Situația este criticabilă la nivelul UE, avem Regulamentul în lucru, dezbatere privind marcarea publicității politice și publicitatea politică la nivel european. Autoritatea a așteptat acest material de lucru, acum avem aproape regulamentul final.
Ultima formă spune că va fi obligatorie de către toate statele membre, deci avem un moment de plecare, proiectul de regulament. Noi suntem cu un pas înainte, vom reglementa acest lucru. Când Regulamentul va fi aplicabil noi vom avea marcarea publicității politice în mod obligatoriu.
Europa Liberă: Marcarea publicității electorale se va face proiectului inițiat de AEP sau conform Regulamentului?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Va fi aplicată legea 334, ulterior vom vedea dacă Regulamentul face trimitere la alte reglementări și atunci vom intra pe o nouă procedură de reglementare.
Europa Liberă: Cât de des se va face analiza marcării corecte, lunar, trimestrial?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Toate raportările legate de subvenții se vor face lunar, iar verificările se fac automat lunar, pe baza cifrelor raportate. În documentele justificative depuse la AEP pentru control vom vedea dacă aceste dispoziții au fost respectate potrivit dispozițiilor legale.
Europa Liberă: Proiectul va trece prin Parlament?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Cu siguranță. E un proiect de lege, noi îl trimitem pe procedură legală către guvern, guvernul îl va trimite în Parlament . Va fi adoptat de cele două camere, Senat, Camera Deputaților și va deveni lege în forma finală adoptată de către Parlament.
Europa Liberă: Ați avut o discuție preliminară cu liderii partidelor politice pentru a vedea ce vor, pentru că ei vor da forma finală?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Discuțiile pe care le-am purtat, le purtăm între echipele de control și reprezentanții partidelor care sunt în relația cu departamentul de control.
Avem întotdeauna un feedback în legătură cu procedurile, inclusiv cu privire la aceste lucruri pe care urmează să le reglementăm. Avem un feedback de la financiarul partidelor. Feedback-ul este că toate lucrurile acestea sunt pozitive și trebuie promovate de AEP pentru a simplifica activitatea partidelor.
AEP va crea mecanisme informatice prin care toate raportările lunare să fie în format electronic, le verificăm în cel mult 30 de zile de la depunere și le vom aduce la cunoștința publică. Astfel, toată lumea va afla de pe această platformă că informațiile sunt cele deținute de partide și sunt publice.
Europa Liberă: Această prevedere nu există în proiectul pus în dezbatere publică. Asta spuneți dumneavoastră acum.
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Ca urmare a dezbaterii rezultă întotdeauna niște lucruri. Unele lucruri pe care le-au susținut în dezbatere persoanele care au participat au fost analizate ulterior.
Pe unele le-am preluat în mod direct în cele 6 ore, pe altele le-am analizat împreună cu departamentul de control și cu departamentul legislativ, astfel încât să le armonizăm pentru a oferi o transparență cât mai mare a cheltuirii sumelor de la buget.
Europa Liberă: Aveți siguranța că partidele vor fi de acord cu acest proiect? Partidele nu au văzut în forma pusă în dezbatere că vor fi obligate să raporteze lunar toate informațiile.
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Departamentul de control în relația cu partidele au constatat și au constatat...
Europa Liberă: Deci partidele sunt de acord?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: De principiu, există un agreement cu persoanele controlate.
Europa Liberă: Cu Marcel Ciolacu ați discutat? Când ați ajuns președinte al AEP, ați primit susținerea PSD. Cu Marcel Ciolacu, care conduce și Camera Deputaților, cameră decizională pentru această lege, ați discutat dacă este de acord cu această formă a legii?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Punctual nu am discutat cu niciun partid politic reprezentat în Parlament, nici cu domnul președinte Ciolacu. La nivel parlamentar am discutat doar de ce ține de modalitatea de reglementare a acestor lucruri.
Proiectul va avea toate avizele necesare, toate consultările necesare, va merge la Guvern și de acolo în Parlament. Pe text nu am avut consultare cu vreun partid politic 14.34
Europa Liberă: Ce se întâmplă cu perioada 1 ianuarie 2021 și până când acest proiect va deveni lege? Vom afla ce s-a întâmplat în această perioadă? Nu știm nimic.
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Avem o perioadă din 2006 când există legea. Subvenția a crescut din 2016. Noi am adus la cunoștință din 2019 informațiile.
Europa Liberă: De aceea v-am întrebat de ultimii doi ani.
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Aveți informațiile acestea de la AEP, din ce a fost înainte nu a existat. Noi am transparentizat cât ne-a permis legea.
Europa Liberă: Într-un răspuns pentru Europa Liberă ați precizat că partidele ar trebui să ofere informațiile despre contractele cu presa în baza legii 544.
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Raportările pot să fie detaliate sau simplificate.
Europa Liberă: Partidele nu ar trebui conform legii 544, privind informațiile de interes public, să ofere aceste informații?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Care informații?
Europa Liberă: Că un partid a plătit către X instituție media pentru a se promova pe acel site?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Există un minim de reglementare. Ne referim la ce este reglementat. Va exista o nouă reglementare în care vor comunica AEP și AEP le va pune pe site.
Lege încălcată. În România nu se știe cine inițiază alegerile parțiale
Europa Liberă: În privința alegerilor parțiale, legea prevede un termen de 90 de zile pentru organizarea lor. Termenul a fost depășit. De ce poate încălca lejer o lege o instituție a statului român, precum Guvernul. De ce nu avem alegeri în 90 de zile, așa cum scrie în lege?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Așa cum ați văzut punctele noastre de vedere și informările către guvern, acel termen nu este unul de decădere.
Europa Liberă: Dar nici nu este un termen care îți dă dreptul să îl încalci. Dacă scrie 90 de zile, nu ar trebui organizate în 90 de zile?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: La propunerea autorităților cu competențe în materie electorală. În 2019, când a fost făcut Codul Administrativ, care a separat lucrurile, pe legea 115 AEP și Ministerul de Interne sunt cei care promovează documentele în vederea organizării alegerilor generale și la termen locale, de această dată, o legislație a separat lucrurile și a spus autoritățile cu competență în materie electorală.
În 2019, noi am trimis un punct de vedere cu privire la această mențiune și am spus că singura autoritate care ar trebui să fie acolo este Autoritatea Electorală Permanentă, dacă nu, să fie delimitate autoritățile care fac acest lucru. Din păcate, nu a fost preluat amendamentul propunere al AEP pe Codul Administrativ și am spus atunci că va împieta la organizarea alegerilor parțiale în România.
În 2021 am organizat alegerile parțiale pentru unele localități ca urmare a procesului electoral care a început în 2020 și s-a terminat în februarie 2021, au fost autorități pentru care nu s-au validat alegerile. S-a întâmplat din diverse motive: incompatibilitate, primarul avea interdicție de trei ani, nu s-a validat o persoană aleasă și noi fiind autoritate competentă pe legea alegerilor locale am propus. Guvernul a introdus în listă și localitățile pentru care se vacantase între timp.
La acest moment, nu există o reglementare cine declanșează acest proces electoral. Data alegerilor este stabilită de guvern, dar proiectele de hotărâre ar trebui să vină din altă parte. Nu există un cadru legal. Știm că în trecut au fost condamnați miniștri pentru că au inițiat niște hotărâri de guvern care nu erau în competența lor.
Europa Liberă: Vă este teamă că dacă ați iniția un astfel de demers ați putea răspunde penal?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Aș putea răspunde din cauza inițierii unor acte care nu sunt în competența președintelui. Eu pot, potrivit legii 208, să demarez doar proceduri care sunt în competența președintelui Autorității.
Europa Liberă: Situația este cunoscută din 2019, suntem în 2022 și în România nimeni nu știe cine ar trebui să demareze acest proces pentru alegerile parțiale?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Este corect, la acest moment, da.
Europa Liberă: Și de ce nu se schimbă nimic?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Înțeleg că Codul Administrativ este în acest moment în Parlament la camera decizională și presupun că va fi un amendament care să poată să reglementeze acest lucru. Așa cum a propus AEP încă din 2019.
Europa Liberă: Ca președinte AEP nu vă îngrijorează faptul că legea este încălcată, chiar și prin această lacună legislativă?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Eu am în acest moment o certitudine: dacă nu există primar, există viceprimar cu atribuții de primar
Europa Liberă: Nu am spus că acele localități nu sunt conduse. Eu v-am întrebat de lege. Legea este încălcată în clipa de față?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Este competența Codului Administrativ, nu este de competența AEP.
Europa Liberă: Dar legea este încălcată?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Nu, din punctul nostru de vedere nu este un termen de decădere 90 de zile.
Europa Liberă: Nu înseamnă că nu se pot face alegerile parțiale. Dar termenul de 90 de zile a fost respectat? Nu, corect?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: De către care autoritate trebuie respectat?
Europa Liberă: Statul român nu ar trebui să răspundă la această întrebare?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Tocmai asta vă spun, nu este de competența AEP. Dacă ar fi fost de competența AEP, noi am fi făcut demersurile necesare potrivit atribuțiilor.
Europa Liberă: Ați semnalat Guvernului și în 2022 această problemă?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Prin nota de informare pe care făcut-o, am făcut și acest lucru.
Europa Liberă: Ați primit vreun răspuns?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Nu. Noi am făcut o informare către Guvern, nu trebuie să primim răspuns la informările pe care facem.
Europa Liberă: Câte localități nu au în clipa de față primari?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: La ultima informare erau 50 de localități și un consiliu local, la Agigea.
Europa Liberă: Nu vom avea alegeri până nu se schimbă legea?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Până legislația nu e clară, să fie în competența unei autorități care să declanșeze acest proces pe Codul Administrativ. Nu putem declanșa nimic pentru că nu am posibilitatea ca autoritate să fac acest lucru.
AEP a recuperat banii de la PSD utilizați pentru pachetele turistice
Europa Liberă: Fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, a recunoscut într-un acord cu instanța deplasările exotice efectuate din banii publici de subvenție. Până acum, au fost recuperate acele sume de la PSD? Care e procedura?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Procedura este că, urmare a controalelor, au fost stabilite niște recuperări de sume, sumele potrivit dispozițiilor legale sunt urmărite de control. Din cunoștințele mele tot ce a fost de recuperat a fost recuperat.
Europa Liberă: Curtea de Conturi și AEP au descoperit pachetele turistice de la PSD. Procurorii au deschis un dosar, iar domnul Drăghici a încheiat un acord de vinovăție și a primit o condamnare. Sunt toate premisele că sumele au fost cheltuite ilegal.
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Potrivit cunoștințelor mele, din controalele care s-au desfășurat, toate sumele pentru care s-a stabilit reconstituire s-au reconstituit la nivelul fiecărui competitor electoral.
Europa Liberă: V-a solicitat documente DNA?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Au fost solicitate documente și am pus la dispoziție de fiecare dată, inclusiv în legătură cu dosarul din 2019.
Europa Liberă: Ați primit solicitări și pentru perioade după 2019?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Doar cu privire la 2019 în cazul PSD.
Europa Liberă: V-a solicitat DNA informații și în legătură cu alte partide?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Au mai fost în legătură cu alte două partide, dar nu v-aș putea spune numele. Pentru 2020. Un partid a fost încasator de subvenție, iar altul rambursare de la bugetul de stat?
Europa Liberă: Este ALDE?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Nu. Era la un moment dat PER și Forța Națională.
Europa Liberă: Aveți procese și cu Pro România, partidul fostului premier, Victor Ponta. Le-ați câștigat?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: La acest moment am trecut de fond, suntem la recurs, procesele au fost câștigate.
Europa Liberă: Pro România și Victor Ponta au cumpărat o mașină Tesla de 130.000 de euro. Ați spus că nu este o cheltuială ilegală. Nu este o cheltuială imorală, pentru asta se dau atât de mulți bani partidelor?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Legea este morală pentru că îndeplinește niște condiții. Legalitate înseamnă și moralitate. Analiza și responsabilitatea revin partidelor beneficiare a subvențiilor.
Europa Liberă: Nu o considerați o cheltuială exagerată?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: N-aș putea să vă spun pentru că fiecare autoturism are un preț, nu știu care este nivelul de utilitate. Nu aș putea să vă spun dacă este mult sau puțin. Este o mașină, este decizia pur legală și corectă a celor care primesc bani de la bugetul de stat.
Europa Liberă: Dar nu ar trebui ca și aceste lucruri să fie trecute în raportare. Dacă un partid primește o mașină de 100.000 de euro, nu ar trebui să aflăm conform raportărilor la AEP?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Toate raportările de acum înainte vor fi obligatorii. Inclusiv raportul anual va fi un element care va fi public, fără anexele care sunt sute de pagini.
Șeful AEP vrea să înghețe subvenția partidelor la 255 milioane de lei pe an
Europa Liberă: Partidele au menținut după 2018 subvenția foarte mare, aproape 250 de milioane de lei anual. Care este poziția AEP? Doriți ca subvenția să rămână la acest prag sau să scadă?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Ca Autoritate mă raportez la sumele care au fost utilizate. Din punctul nostru de vedere ar trebui raportat[ altfel această sumă la bugetul de stat, ar trebui raportată într-o sumă brută, astfel încât să știe toată lumea care este suma pe care o vor primi partidele politice și să nu mai fie o chestie aleatorie, să creadă că partidele sau Autoritatea pun banii.
Să fie o sumă brută, înghețată la nivel actual. Pentru viitor, nu va mai exista suspiciunea că cineva pune bani de capul lui, iar competitorii electorali și cetățenii vor afla clar care este suma de care beneficiază partidele politice pe parcursul a patru ani.
Europa Liberă: Veți îngheța subvenția tuturor partidelor la 252 de milioane de lei?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: La momentul acesta este de 252 milioane de lei. Propunerea noastră este să înghețăm la 100.000 de salarii minim brut care înseamnă X 2.550, adică 255 de milioane.
Europa Liberă: Partidele vor rămâne cu această sumă foarte mare, conform propunerii pe care o avansați, deși dacă ne uităm pe execuția financiară din 2021, vedem că în conturile partidelor au rămas 122 de milioane de lei. De ce partidele nu își reduc subvenția la jumătate și dacă nu se descurcă ridicați plafonul? De ce plecați de la premisa că au nevoie de bani, deși vedem că fac economii, și nu plecați de la premisa că nu au nevoie de așa mulți bani?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Din punctul nostru de vedere trebuie să stabilim care e suma brută pentru a nu mai spune cineva că Autoritatea face, pune sume aleatoriu. Am avut niște calcule pe baza cărora am propus sumele de la bugetul de stat. Pentru viitor vrem să le înghețăm. În Parlament, valoarea de 100.000 de salarii poate fi dimuată la 90 de mii, 85 de mii, dar noi ne raportăm ca plecare la suma actuală.
Europa Liberă: Ați propus un prag de 30% pentru cheltuielile partidelor cu promovarea în mass-media. De unde v-a rezultat acest prag?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Am văzut în campaniile electorale. Acolo avem 10% pentru televiziuni, 25% pentru online, 10% radio. Dacă le echilibrăm pe cele care sunt pentru publicitatea electorală, ne duce la 30%.
Mitulețu-Buică: Plagiatul meu e o comandă politică, a apărut în timpul scandalului legat de alegerile din Sectorul 1
Europa Liberă: În cazul dumneavoastră, CNATDCU a decis în februarie 2021 cu 18 voturi din 21 că teza dumneavoastră de doctorat este plagiată. În clipa de față mai sunteți doctor?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Eu sunt într-un proces în cadrul căruia am cerut constatarea respectării dispozițiilor legale atunci când mi-a fost emis ordinul cu privire la retragerea titlului de doctor.
Ce se întâmplă? La momentul în care am obținut titlul științific de doctor am avut o evaluare în care mi s-a spus de Universitatea Națională de Apărare și de către CNATDCU și de către ministerul Educației că îndeplinesc condițiile și lucrurile sunt în regulă.
Am luat titlul în 2016. Ulterior, a fost făcută o evaluare pe baza unei sesizări, care nu a avut la dispoziție aceleași elemente și aceeași evaluare ca atunci când am obținut titlul științific de doctor. Sunt în instanță pentru a clarifica lucrurile.
Cineva trebuie să vadă unde s-a greșit: ori în 2016, când aceleași instituții mi-au propus să primesc titlul științific de doctor sau, în 2020 când, sub presiune politică, lucrurile au fost denaturate și a fost luată o altă decizie.
Europa Liberă: Presiune politică din partea cui?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: A coincis în acel moment cu privire la contestațiile de la Sectorul 1 și cu privire la suspiciunea că președintele AEP ar putea propune anularea alegerilor la Sectorul 1. Fix în aceeași perioadă au coincis.
Europa Liberă: Și faceți o legătură între cele două evenimente?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Consider că a fost o decizie strict și eminamente politică cu privire la evaluare. Nu știu dacă ați văzut evaluările celor trei membri care au propus și documentele. Pe o jumătate de pagină, au luat o decizie și au spus că din verificările efectuate, cum, când, unde au constatat că am plagiat semnificativ.
Europa Liberă: Se vorbește de plagiere sistemică.
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Cine a constatat, pe baza căror evaluări. CNATDCU a spus că pe baza unor evaluări. Au avut în vedere aceleași elemente ca atunci când am obținut titlul de doctor?
Europa Liberă: Acuzați CNATDCU că este politizată și că a răspuns unei comenzi politice în cazul dvs?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Vom vedea în cadrul unui proces.
Europa Liberă: Dar este acuzația pe care o faceți acum.
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Am făcut-o și atunci. Nu a fost o decizie corectă. Nu s-au avut în vedere aceleași elemente ca la momentul obținerii titlului.
Europa Liberă: În acest moment nu mai sunteți doctor.
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Nu mai sunt doctor.
Europa Liberă: În ce stadiu este procesul?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Este la instanță, în primă instanță, vom avea următorul termen pe 5 decembrie.
Europa Liberă: Cereți instanței să constate că acea solicitare de verificare...
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Nu. Am solicitat implicit anularea ordinului prin care mi-a fost luat titlul de doctor.
Europa Liberă: USR susține că nu meritați să mai conduceți AEP, fiind propus de Liviu Dragnea și pentru că sunteți parte a unui proces. În ce stadiu se află ancheta în cazul dumneavoastră?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: La acest moment, a fost încheierea unei instanțe care a constatat că mie și colegului ne-au fost încălcate drepturile la apărare.
În acest moment discutăm de un dosar care este retrimis și în lucru la organele judiciare. Nu îmi reproșez nimic pentru că potrivit documentelor înaintate pe circuitul din AEP nu a existat o greșeală când am luat la cunoștință și am semnat numiri sau sancțiuni.
Europa Liberă: AEP a plătit datoria către Ana Maria Pătru, fost șef al AEP, de aproape 100.000 de euro?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Am plătit o parte, urmează să plătim restul sumelor.
Europa Liberă: Aveți banii în buget?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Nu. Avem mai multe procese în urma cărora trebuie să dăm bani.
Europa Liberă: Credeți că proiectul AEP de modificare a legii 334 privind finanțarea partidelor și a campaniilor va fi votat până la finalul anului?
Florin-Constantin Mitulețu-Buică: Nouă ne aparține o decizie de a propune, decizia finală aparține Parlamentului. Nu aș putea să spun dacă va fi votat până la finalul anului. Îmi doresc ca lucrurile să meargă repede. Noi vom informatiza și digitaliza foarte mult procesul de raportare.