Linkuri accesibilitate

Exclusiv. 100% mai multe știri pozitive pentru PSD și PNL. Partidele au dublat banii pentru presă


PSD și PNL au votat pentru majorarea subvenției și investesc sume masive pentru promovarea în presă și propagandă. Cele două partide au plătit peste 60 de milioane de lei în 2021, iar suma poate fi depășită în 2022. Imagine generică cu liderul PSD și cel al PNL.
PSD și PNL au votat pentru majorarea subvenției și investesc sume masive pentru promovarea în presă și propagandă. Cele două partide au plătit peste 60 de milioane de lei în 2021, iar suma poate fi depășită în 2022. Imagine generică cu liderul PSD și cel al PNL.

Legătura secretă între partide și site-urile care promovează mesajele PSD și PNL s-a întărit în 2022, iar sumele aruncate în joc s-au dublat față de perioada similară a anului trecut. Pe baza contractelor, partidele primesc știri favorabile, care nu sunt însă marcate cu vreun semn publicitar.

Europa Liberă a făcut o analiză a banilor publici care au fost utilizați de partide în 2022 pentru promovarea în presă și propagandă. Jocul vizibilității în mass-media este unul important, remarcă analiștii, iar marile partide se asigură să fie insistent promovate. Pe scurt, își plătesc aparițiile.

Rețeta este următoarea: partidele încasează sume consistente ca subvenție, peste 210 milioane de lei în 2022 (42 de milioane de euro), iar banii încasați lunar pleacă ulterior spre presă, prin intermediul unor contracte care sunt ținute la secret.

Datele oficiale de anul trecut indică un fenomen clar: aproape jumătate din subvenția cheltuită de PSD și PNL a avut un singur destinatar: presa.

Din acest moment intervine secretomania de partid. Marile partide răspund cu greu solicitărilor venite în baza Legii 544/2001, privind accesul la informațiile de interes public.

Site-urile nu doresc să se afle cât plătesc partidele sau pentru ce. Legea nu le obligă să marcheze articolele pentru care încasează diverse sume de la PSD sau PNL. Cele două partide sunt cei mai mari jucători în piață și devin aproape investitori în presă prin sumele alocate.

De exemplu, social-democrații conduși de Marcel Ciolacu au plătit aproape 40 de milioane de lei (8 milioane de euro) pentru presă și propagandă în 2021. Destinația niciunui leu nu a fost dezvăluită în mod oficial. PNL a prezentat contractele cu presa din 2021 în urma unei solicitări Europa Liberă, iar suma alocată a fost de aproape 20 de milioane de lei (4 milioane de euro).

Bugetul pentru presă nu ține cont de criza economică

Datele oficiale consultate de Europa Liberă arată că bugetul pentru presă și propagandă s-a dublat în 2022. Creșterea de 100% se reflectă în cazul PSD, PNL și USR. Ultimul partid se promovează însă doar prin intermediul rețelelor de socializare și Google Ads și nu are contracte cu vreun site.

Dacă ar fi să facem o comparație, PSD a plătit în cinci luni de 22 ori mai mulți bani publici pentru presă și propagandă decât USR, iar PNL de 14 ori mai mult decât partidul condus de Cătălin Drulă.

Primii doi jucători în piața media sunt astfel PSD și PNL. În primele cinci luni ale lui 2022, social-democrații au utilizat din subvenția pentru presă și propagandă peste 22,4 milioane de lei (4.5 milioane de euro), iar PNL a plătit 14,7 milioane de lei (aproape 3 milioane de euro). USR se apropie de 1 milion de lei în cele cinci luni.

Comparativ cu datele din 2021, se observă dublarea sumelor. PSD a sărit de la 11,8 milioane de lei, în primele cinci luni ale anului trecut. la 22,48 milioane de lei în 2022.

Liberalii au plusat și ei de la 6,4 milioane de lei în primele cinci luni din 2021, la 14,7 milioane de lei în intervalul ianuarie – mai 2022.

Ce subvenție au încasat partidele în ianuarie – mai 2022

Pentru a avea o imagine completă asupra sumelor investite în presă, trebuie precizat că niciun alt capitol privind cheltuielile partidelor nu este întrecut de cel privind presa și propaganda.

Europa Liberă vă prezintă câți bani au încasat partidele de la bugetul de stat în intervalul ianuarie – mai 2022 și cât au utilizat pentru presă și propagandă.

PSD: 40.071.070 lei bani publici, din care 22.481.716 pentru presă și propagandă
PNL: 33.970.177 de lei bani publici, din care 14.702.194 pentru presă și propagandă
USR: 18.312.603 de lei bani publici, din care 992.518 pentru presă și propagandă
AUR: 8.110.069 de lei bani publici, din care 0 lei pentru presă și propagandă

Contractele PNL: site Realitatea Plus, Antena3, B1 TV, RTV și jurnaliști

Din informațiile Europa Liberă, două site-uri naționale care se află în top 5 național ca trafic au avut, în 2021, venituri anuale în jurul a 7–8 milioane de lei.

PNL a plătit către DBV Media House, firmă care administrează și site-ul Realitatea Plus 6,44 milioane de lei în 2021 (aproape 1,3 milioane de euro). Dacă am compara cu veniturile site-urilor menționate, liberalii au cumpărat aproape tot spațiul editorial al unui site aflat în top 5 ca trafic.

Liberalii nu au precizat ce anume au plătit, iar în raportul de venituri și cheltuieli apare termenul generic „cheltuială reclamă subvenție”.

Alte aproape 2,5 milioane de lei (500.000 de euro) au plecat din vistieria PNL către All Media Company. Surse din partid susțin că „aici se regăsesc banii pentru site-ul Antena3 și DC News”, cu care PNL a avut contract pe finalul anului trecut.

Către Ancore Media, firmă care are legătură cu site-ul B1tv.ro, PNL a dat 4,2 milioane de lei (840.000 de euro) în cursul anului trecut.

O sumă importantă a fost pentru promovarea unei campanii legate de prețul la utilități, contractul cu Future Innovation fiind de 1,8 milioane de lei pentru doar două luni.

Firma Stalex PR&Media Events, cea prin care se promovau materialele PNL pe site-urile RTV, cancan și gândul, a încasat între iunie și iulie 2021 de la liberali 1,47 milioane de lei.

Multe contracte derulate de PNL în 2021 au fost continuate și în 2022, până în luna aprilie, când Nicolae Ciucă a fost ales președinte PNL. Noul secretar general, Lucian Bode, nu a oferit informații dacă vechile contracte s-au menținut sau au fost încheiate altele noi în luna mai.

„Necesitatea de comunicare a partidului fluctuează în funcție de strategia noastră politică, astfel încât dimensiunea și mixul pentru media nu sunt constante, ele făcând obiectul unor comenzi specifice", a declarat secretarul general al PNL, Lucian Bode, pentru Europa Liberă.

Sub mandatul lui Nicolae Ciucă, PNL a fost dat în judecată de Centrul pentru Inovare Publică, deoarece a refuzat să prezinte informații de interes public într-un proces pierdut de partid.

Ciolacu a secretizat toate contractele cu presa și nu și-a respectat promisiunea privind transparența

După alegerea sa ca președinte PSD, Marcel Ciolacu a secretizat toate informațiile legate de contractele derulate de social-democrați pentru a cumpăra spațiu editorial în media.

PSD a dat presei cei mai mulți bani. Răspunsul lui Marcel Ciolacu cu privire la secretizarea contractelor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:26 0:00

Sub diferite pretexte, liderul PSD a refuzat să ofere orice răspuns, chiar dacă există și decizii ale judecătorilor, în primă instanță sau definitive, care au hotărât că toate contractele încheiate de partide din banii publici reprezintă informații de interes public.

Ultimele informații oferite de PSD-ul condus de Marcel Ciolacu au legătură cu contractele derulate în timpul mandatului Vioricăi Dăncilă în fruntea partidului (2019).

Marcel Ciolacu a motivat, într-un interviu acordat Europei Libere în luna aprilie, că toate contractele au o clauză de confidențialitate, dar că aceasta s-a modificat și toate contractele PSD cu presa vor deveni publice.

Europa Liberă a revenit pe 14 iunie 2022, la două luni după interviul realizat cu Marcel Ciolacu, cu o nouă solicitare pe adresa biroului de presă din Kiseleff nr. 10. PSD nu a răspuns în termenul legal de 10 zile, prevăzut în legea 544/2001, până pe 4 iulie 2022. Contractele partidului cu presa rămân în continuare un secret, deși valoarea acestora s-a dublat față de 2021.

USR nu plătește presa, ci doar promovarea pe Facebook și Google

În timpul mandatelor lui Dan Barna, Dacian Cioloș și Cătălin Drulă, USR nu a încheiat contracte de promovare cu diferite site-uri. Toate sumele alocate au fost pentru promovarea pe rețelele de socializare sau prin reclame date de Google.

Cătălin Drulă, președinte interimar USR.
Cătălin Drulă, președinte interimar USR.

În ultimii doi ani, se poate observa, potrivit datelor de la Autoritatea Electorală Permanentă, cum USR a cheltuit de 20 – 30 de ori mai puțin pentru promovare decât a făcut-o, spre exemplu, PSD.

La USR, se observă o creștere importantă a bugetului alocat pentru promovare în luna mai, suma fiind mai mare decât cea din primele patru luni ale anului.

AUR nu folosește subvenția, dar are site-uri care promovează mesajele

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) nu folosește, în mod oficial, niciun leu primit din subvenția încasată de la stat. Banii rămân în contul partidului și pot să fie folosiți în orice moment, inclusiv în campaniile electorale din 2024.

Peste 8.1 milioane de lei este subvenția încasată în 2022, iar anul trecut în conturi au intrat în conturi peste 18.2 milioane de lei.

AUR a precizat că are contracte cu patru firme, iar valoarea contractelor în intervalul ianuarie – mai a fost dezvăluită într-un răspuns pentru Europa Liberă.

Snapart Media SRL - 40.000 de lei, materiale video utilizate în mediul online (Youtube, Facebook sau alte site-uri similare) despre activitatea partidului;
Mediapres Unirea SRL - 80.000 de lei, administrarea paginii partidului, inclusiv contravaloarea licențelor aferente, licențe lunare pentru produse software utilizate în activitatea curentă, promovarea imaginii partidului în spațiul online;
Promotas Advertising SRL - 40.000 de lei, materiale de promovare a imaginii partidului, precum tricouri personalizare, steaguri personalizate și alte produse similare și utilizate de către membrii partidului în activitatea lor; nu există o valoare constantă, se fac produse după nevoile existente la un anumit moment;
DGI Multimedia Design SRL - 63.700 de lei, furnizare servicii specifice de promovare pentru alegerile locale parțiale, consultanță specialist comunicare publică, promovare mesaje ale partidului pe rețelele de socializare.

Toate partidele care încasează subvenție au rămas, la finalul anului 2021, cu peste 122 de milioane de lei în conturi. În ultimii ani, partidele folosesc cam 50% din suma încasată de la bugetul de stat, în timp sumele necheltuite sunt păstrate în vederea campaniilor din 2024.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG