Linkuri accesibilitate

O femeie traversează un pod dărâmat din Bakhmut, regiunea Donețk, Ucraina, imafina făcută pe 11 noiembrie 2022. (AP Photo/LIBKOS)

Război în Ucraina | Sărbătoare la Kiev după preluarea orașului Herson, recucerit de ucraineni

Ziua 262 de război. Soldații ucraineni au ajuns în orașul Herson, unde au fost întâmpinați cu urale de către locuitori. Rusia a declarat că s-a retras complet din orașul cheie din sudul Ucrainei

18:53 12.11.2022

Preşedintele Consiliului European a încurajat China să convingă Rusia să respecte dreptul internaţional

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a încurajat sâmbătă China „să-şi utilizeze toate mijloacele" pentru a convinge Rusia să respecte dreptul internaţional, cu câteva zile înainte de summitul G20, dominat de consecinţele conflictului în Ucraina, relatează AFP.

„Încurajăm autorităţile chineze să utilizeze toate mijloacele aflate în posesia lor pentru a convinge Rusia să respecte frontierele recunoscute internaţional, să respecte suveranitatea Ucrainei", a declarat el.

Charles Michel s-a exprimat astfel de la Phnom Penh, unde se întâlneşte sâmbătă şi duminică cu lideri ai Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), reuniţi într-un summit.

18:51 12.11.2022

Dmitro Kuleba: Occidentul este pe calea unei „victorii comune" asupra Rusiei

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat sâmbătă că Occidentul este pe calea unei „victorii comune" asupra Rusiei, salutând totodată ajutorul militar care a făcut posibilă recucerirea Hersonului (sud), relatează AFP.

Imnul naţional ucrainean a răsunat la Herson în urma retragerii de către Moscova a forţelor sale vineri din oraş, acesta fiind prima capitală de provincie care a căzut în mâinile ruşilor imediat după invazia în Ucraina ordonată de Vladimir Putin la 24 februarie.

„Foarte puţină lume credea că Ucraina va supravieţui", a declarat Kuleba în cursul întâlnirii sale cu secretarul de stat american Antony Blinken în marja unui summit al Asiei de Sud-Est în Cambodgia.

„Doar împreună vom putea câştiga şi alunga Rusia din Ucraina. Suntem pe calea bună", a declarat Kuleba.

„Asta se întâmplă şi victoria noastră va fi victoria nostră comună - o victorie a tuturor naţiunilor iubitoare de pace din lumea întreagă", a adăugat ministrul ucrainean.

17:08 12.11.2022

Rușii au stabilit capitala administrativă temporară a regiunii Herson la Henicesk

Alexander Fomin, unul dintre membrii administraţiei impuse de Rusia din regiunea Herson ocupată, a declarat că oraşul Henicesk a fost declarat capitala administrativă temporară a Hersonului, relatează agenţia de presă rusă de stat TASS, citată de The Guardian.

„Toate autorităţile principale sunt concentrate acolo”, a declarat Fomin.

Henicesk este un oraş-port care se află la Marea Azov, pe care Rusia l-a ocupat din 27 februarie. Oraşul este foarte aproape de graniţa cu Peninsula Crimeea, dar la o distanţă semnificativă de oraşul Herson şi fluviul Nipru.

17:00 12.11.2022

Ministrul britanic al Apărării: Retragerea Rusiei din Herson marchează „un nou eşec strategic”

Retragerea Rusiei din oraşul ucrainean Herson marchează ”un nou eşec strategic” pentru Moscova, a declarat sâmbătă ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, afirmând că această înfrângere va semăna îndoieli în opinia publică rusă, relatează AFP.

„Retragerea anunţată a Rusiei din Herson marchează încă un eşec strategic pentru ei. În februarie, Rusia nu a reuşit să atingă obiectivele majore pe care şi le-a stabilit, în afară de Herson”, a afirmat Ben Wallace într-un comunicat de presă.

„Acum, în contextul pierderii şi acestui oraş, oamenii din Rusia trebuie să se întrebe: «Ce sens au toate acestea?»”, a adăugat el.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG