Cancelarul Scholz promite să trimită Ucrainei mai multe sisteme de apărare aeriană
Cancelarul Olaf Scholz a declarat vineri că prioritatea Germaniei în ajutorul pe care îl acordă Ucrainei ar trebui să vizeze sprijinirea apărării de raidurile aeriene ruseşti asupra oraşelor sale şi reconstrucţia infrastructurii, informează Reuters.
Într-un interviu acordat reţelei editoriale RND, cancelarul german a spus că Europa ar trebui să se pregătească să primească mai mulţi refugiaţi din Ucraina.
„Rusia bombardează infrastructura energetică a Ucrainei. Rusia vrea să se asigure că oamenii din Ucraina nu pot supravieţui frigului iernii".
În acest moment discutăm cu multe companii germane despre ce pot face pentru a contracara această distrugere", a declarat Olaf Scholz.
Sistemele de apărare aeriană pe care Germania le-a trimis Ucrainei au jucat până acum un rol cheie în a reduce amploarea distrugerilor, dar Germania va colabora cu parteneri pentru a trimite mai multe astfel de sisteme, a adăugat el.
Ucraina construieşte un zid la graniţa cu Belarus
Ucraina a anunţat, vineri, că ridică un zid din beton armat şi alte fortificaţii la graniţa sa cu Belarusul, o ţară aliată a Kremlinului de care Moscova s-a folosit pentru a-şi lansa invazia în Ucraina la 24 februarie, relatează Reuters.
Consilierul prezidenţial ucrainean Kirilo Timoşenko a declarat că un zid cu sârmă ghimpată deasupra, cu o lungime de 3 kilometri, a fost ridicat în regiunea Volîn, la graniţa cu Belarus, ţară despre care Kievul spune că rămâne o ameninţare.
De asemenea, au fost plasaţi saci de nisip şi au fost săpate tranşee, a mai spus el. „Nu este tot, dar nu vom dezvălui detalii”, a spus oficialul. El a adăugat că şi alte acţiuni sunt în curs de desfăşurare în regiunile Rivne şi Jîtomîr, care se învecinează cu Belarus, dar a refuzat să detalieze.
Ucraina vrea să-şi facă o „armată de drone”
Ucraina vrea să-şi dezvolte o industrie puternică în domeniul militar şi al apărării, inclusiv o „armată de drone”, iar preluarea de către stat, în această săptămână, a unor participaţii private în companii strategice face parte din acest demers, a explicat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, într-un interviu pentru Reuters.
Încercăm să fim ca Israelul - mai independenţi, în următorii ani. Cred că cel mai bun răspuns (poate fi văzut) în Israel în modul în care şi-au dezvoltat ei industria naţională pentru forţele armate. Asta i-a făcut independenţi”, a explicat ministrul ucrainean al apărării în interviul pentru Reuters.
Ucraina, a dezvăluit Oleksii Reznikov, se află deja în plin proces de fabricare a unei „armate de drone” pentru a putea face faţă invaziei ruse, după ce în ultimele săptămâni Moscova a declanşat valuri de atacuri cu drone „kamikaze” de fabricaţie iraniană lovind infrastructura ucraineană vitală.
Ucraina vrea să fabrice capacităţi de bruiaj al dronelor, dar şi propriile drone aeriene, submarine şi terestre. Acestea reprezintă „viitorul războiului pe planetă”, a declarat Oleksii Reznikov în interviul pentru Reuters.
Comisia Europeană şi mai multe bănci de dezvoltare acordă un miliard de euro pentru facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina
Comisia Europeană şi mai multe bănci de dezvoltare au anunţat că vor debloca un miliard de euro pentru a facilita exportul cerealelor din Ucraina, în condiţiile în care persistă ameninţarea blocării porturilor de la Marea Neagră.
Fondurile anunţate vineri au drept scop reducerea timpilor de aşteptare pentru camioanele şi trenurile care circulă prin Republica Moldova şi Ucraina către Polonia şi România, relatează AFP.
Comisia Europeană, Banca Europeană de Investiţii (BEI), Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Mondială vor investi aceşti bani în „Coridoarele Solidarităţii” înfiinţate încă din luna mai de UE. Acestea sunt rute destinate transportului de cereale din Ucraina pe cale rutieră sau feroviară către porturile din Uniunea Europeană, de unde pot fi expediate în întreaga lume.
„Acolo unde Rusia a semănat distrugere, Europa a restabilit speranţa. Coridoarele Solidaritaţii au adus hrană în lume şi venituri în Ucraina. Astăzi (n.r. vineri) investim un miliard de euro pentru a veni în ajutorul acestor coridoare”, a scris preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe Twitter.