Linkuri accesibilitate

Noile negocieri Serbia-Kosovo cu privire la plăcuțele de înmatriculare au eșuat. Riscul tensiunilor crește


Uniunea Europeană a trimis forțe de ordine din EULEX (Misiunea Uniunii Europene privind statul de drept) pentru a menține ordinea publică în orașele majoritar sârbe din Kosovo, Mitrovița, 18 noiembrie 2022.
Uniunea Europeană a trimis forțe de ordine din EULEX (Misiunea Uniunii Europene privind statul de drept) pentru a menține ordinea publică în orașele majoritar sârbe din Kosovo, Mitrovița, 18 noiembrie 2022.

Președintele sârb Aleksandar Vucici și premierul kosovar Albin Kurti s-au întâlnit luni la Bruxelles, de urgență, pentru a discuta cu privire la tensiunile izbucnite pe marginea plăcuțelor de înmatriculare. Discuțiile s-au încheiat fără succes.

„După multe ore de discuții, cele două părți nu au ajuns la o înțelegere astăzi”, a declarat reprezentantul UE pentru afaceri externe, Josep Borrell. El a precizat că există un risc mare ca eșecul negocierilor să ducă la violențe etnice.

Borrell a menționat că reprezentanții UE au propus o soluție, neanunțată public, pe care președintele sârb a acceptat-o, dar premierul albanez a refuzat-o.

Guvernul din Kosovo dorește să impună plăcuțe de înmatriculare naționale și să nu le mai recunoască pe cele emise de autoritățile locale de etnie sârbă ori pe cele din Serbia.

„Trebuie să calmăm situația, să ne depărtăm de gestionarea permanentă a crizei și să ne îndreptăm în schimb spre normalizarea relațiilor”, a precizat pe Twitter Borrell în seara de duminică.

Reuniunea de urgență a liderilor balcanici la Bruxelles încearcă să prevină un conflict deschis în zonă, care amenința să înceapă odată cu implementarea definitivă a noilor plăcuțe de înmatriculare.

Experții în securitate au avertizat despre o potențială mobilizare a etnicilor sârbi, care ar ataca instituțiile și ar pune blocaje în drumuri.

Controversa plăcuțelor de înmatriculare

Borrell și alți oficiali UE încearcă să medieze discuțiile, care au mai fost suspendate de câteva ori în trecut.

Amânarea continuă a unei decizii cu privire la plăcuțele pe care le vor avea mașinile din Kosovo duce la reaprinderea tensiunilor etnice de fiecare dată când se apropie un nou termen-limită.

Noua măsură ar impune noi plăcuțe cu acronimul RKS (Republica Kosovo) și noi cărți de identitate. De asemenea, toți sârbii care vizitează Kosovo ar primi un document de intrare-ieșire valid timp de 90 de zile, similar cu unul primit în ultimii 11 ani de cetățenii kosovari care intră în Serbia.

Până acum, Kosovo a tolerat plăcuțele de înmatriculare emise de către patru autorități locale din zone cu populație sârbă, marcate cu numele orașului (PR la Priștina, KM la Kosovska Mitrovița), precum și cărți de identitate emise de autoritățile sârbe.

Decizia, care trebuia pusă în aplicare în 2021, a fost amânată cu un an din cauza reacției negative a celor peste 50.000 de etnici sârbi din nordul țării (în jur de 5% din populația țării) care încă dețin documente sârbe. Aceștia ar deține în jur de 10.000 de mașini cu plăcuțe vechi.

Riscul unor noi tensiuni

În august, unul dintre termenele-limită a reaprins tensiunile etnice. Sârbii din Kosovo au blocat mai multe drumuri care duceau spre punctele de frontieră cu mașini și baricade. Tot aceștia ar fi atacat mai mulți etnici albanezi. Decizia a fost, așadar, amânată.

Guvernul kosovar a decis apoi ca de la 1 noiembrie să amendeze șoferii care foloseau plăcuțele vechi, cele emise de autoritățile sârbe.

Doar 15 mașini au schimbat, până acum, plăcuțele de înmatriculare. Cel puțin opt dintre aceste mașini au fost incendiate. Autoritățile din Kosovo spun că acestea sunt încercări ale comunității sârbe de a-i intimida pe cei care ar dori să se supună noii legi.

La începutul lunii noiembrie, bugetarii de etnie sârbă din Kosovo și-au dat demisia în masă, în semn de protest față de decizia guvernului de la Priștina.

Astfel și-au părăsit postul un ministru, toți parlamentarii etnic sârbi, primarii, polițiștii, procurorii și alți oficiali ai statului, o mișcare care a riscat să dezechilibreze statul bazat pe un balans precar al albanezilor și sârbilor la putere.

Borrell a declarat săptămâna trecută că cele două state din Balcani se apropie de o criză periculoasă dacă se va crea un vid la putere în urma demisiilor sârbilor.

„Ambele părți trebuie să se arate dornice să reducă progresiv aceste tensiuni. Este inacceptabil ca oricare dintre părți să încalce obligațiile pe care și le-au asumat luând parte la dialog. Sârbii din Kosovo trebuie să se întoarcă la posturi. Autoritățile din Kosovo trebuie să fie flexibile în ceea ce privește plăcuțele de înmatriculare și să contribuie degrabă la implementarea acordului împreună cu asociația municipiilor majoritar sârbe”, a declarat Borrell.

Guvernul kosovar nu dorește înființarea acestei asociații, pentru că ar lăsa puterea de la Belgrad să se întărească instituțional în Kosovo.

Pe 17 noiembrie, la zece zile după demisia parlamentarilor, principalul partid etnic sârb a trimis alți politicieni în parlament pentru a preveni o criză constituțională. Același partid, susținut de guvernul de la Belgrad, a anunțat că va boicota alegerile locale din orașele majoritar sârbe unde au demisionat primarii, alegeri care urmează să aibă loc pe 18 decembrie.

Forțe trimise de UE în regiune

Peste o sută de forțe de ordine au fost aduse de misiunea UE în Kosovo, din Polonia și Italia, pentru a patrula în localitățile din nordul țării în lipsa polițiștilor care au demisionat.

Tot luna aceasta, Serbia a respins o propunere europeană pentru planul de normalizare a relațiilor cu Kosovo, care conform acestora încalcă condițiile sub care s-a deschis dialogul dintre cele două țări din balcani.

Negocierile dintre Kosovo și Serbia țin de implicarea pozitivă a statelor vestice, pentru a asigura un echilibru și progresia discuțiilor.

XS
SM
MD
LG