Bună dimineața, dragi prieteni,
Multe publicații occidentale citează interviul acordat de fostul cancelar german, Angela Merkel, ziarului Der Spiegel. Angela Merkel, aflată în fruntea guvernelor de la Berlin pentru aproape 20 de ani, și principalul artizan al dependenței Germaniei de combustibilii rusești, își declină competența în materie de ... Vladimir Putin.
Iată principalele știri ale dimineții:
- Liderii NATO și G7 caută noi soluții pentru ajutorarea ucrainenilor, rămași cu milioanele în frig din cauza bombardamentelor rusești.
- Fostul cancelar german, Angela Merkel explică pentru Der Spiegel de ce nu a putut să îl convingă pe Vladimir Putin să nu invadeze Ucraina.
- După dezvăluirile Emiliei Șercan, Universitatea Babeș-Bolyai de la Cluj s-a răzgândit : va reanaliza doctoratul ministrului de Interne, Lucian Bode.
Olena Zelenska: „Vom rezista!”
„Frigul și întunericul nu sunt cel mai rău lucru care ni se întâmplă”, a explicat soția președintelui Ucrainei, Olena Zelenska, într-un interviu pentru BBC.
„Ne confruntăm cu probleme atât de îngrozitoare, am văzut atât de multe victime, atât de multe distrugeri, încât frigul și întunericul nu sunt cel mai rău lucru care ni se întâmplă”, „vom ieși din acest război și mai puternici”, a spus ea într-un mesaj menit inclusiv să își încurajeze compatrioții. Olena povestește că, din motive de securitate, își vede soțul foarte rar; la fel și copii, Oleksandra de 18 ani și Kirilo de nouă ani.
Ministrul britanic de Externe, James Cleverly, s-a aflat ieri, 23 noiembrie, la Kiev în prima sa vizită de la preluarea mandatului, oferind un pachet de sprijin și promisiunea fermă că Londra va sprijini Ucraina atâta timp cât este nevoie pentru alungarea invadatorilor.
Ajutorul intensiv pentru Ucraina bombardată va fi discutat de liderii G7 săptămâna viitoare la București, în paralel cu reuniunea miniștrilor de Externe, NATO, găzduită de Palatul Parlamentului.
În ciuda oricăror ajutoare sau discuții despre, dramele civilor ucraineni sunt teribile. Colegii de la Serviciul Ucrainean lucrează în condiții teribile și relatează situații și mai teribile. Reportajul video din regiunea Luhansk, din estul țării, e un exemplu.
Bombardarea infrastructurii electrice a Ucrainei, despre care unii Aliați au concis că face parte din lista crimelor de război, afectează și Rep. Moldova. Locuitorii Chișinăului știu că următoarele luni vor fi presărate cu pene de curent și multele inconveniente decurg de aici. Administrația Sandu l-a chemat pe ambasadorul rus pentru explicații.
Angela Merkel în Der Spiegel: „Nu am mai avut putere...”
Într-un cu totul altfel fel de interviu, fostul cancelar german, Angela Merkel, mărturisește că în vara lui 2021 nu a izbutit să îl convingă pe Vladimir Putin să renunțe la agresivitatea față de Ucraina pentru că era pe cale să piardă puterea la Berlin. La ultima lor întrevedere a luat parte și ministrul de Externe, Serghei Lavrov, în timp ce toate celelalte fuseseră tete-a-tete.
Fosta doamna de fier a Germaniei spune că plănuise împreună cu Emmanuel Macron o reuniune menită să îl convingă pe șeful de la Kremlin să nu invadeze Ucraina, dar că „nu am mai avut putere să insist în această direcție pentru că toată lumea știa că plec în toamnă”.
Cel puțin una dintre problemele cheie la care nu răspunde însă interviul este dependența de circa 60% a economiei germane de gazul rusesc (la data începerii invaziei, în februarie 2022) și perspectiva adâncirii ei prin preconizata deschidere a Nord Stream 2.
Salariul minim ajunge la 3.000 ron; la 4.000 în construcții
Presa de la București redă succint decizia coaliției de guvernare de a majora salariul minim la 3.000 de ron de la 1 ianuarie 2023. Ea vine majorarea punctului de pensie cu 12,5%, anunțată la începutul săptămânii.
Ministrul de finanțe, Adrian Câciu, declară că proiectul de buget pe 2023 va ajunge la Parlament pe 9 decembrie, urmând să fie adoptat cât de repede posibil. În context, G4Media scrie că modificarea legislației privind sindicatele care devin încă și mai puternice. Faptul mărește șirul de inițiative prin care PSD surclasează vizibil PNL în actele guvernării.
Pe de altă parte, fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, atrage atenția că în urmă cu două zile, Camera Deputaților, a adoptat un amendament prin care „au fost dezincriminate arderile ilegale şi îngropările ilegale de deşeuri”, fapte „care au fost incriminate de ministrul Mediului, acum câteva luni în urmă, ca fiind infracţiuni”. Iar acest lucru s-ar fi întâmplat chiar la inițiativa actualului șef al Gărzii de Mediu.
Altfel, România începe să se pregătească pentru Ziua Națională. Unii, precum autorii seriei dedicate din Adevărul, celebrând istoria, alții făcând bani pe seama ei. De 1 Decembrie, Trenul Regal - simbol istoric - va fi gazda unei petreceri cu „șpriț și lăutari”, notează Europa Liberă.
Declasarea și subminarea simbolurilor naționale are cu siguranță legătură cu degradarea sistemului de învățământ, ar spune, de pildă, rectorul Universității Babeș Boyai de la Cluj, Daniel David. Acesta a anunțat că UBB va reanaliza teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode.
Se întâmplă după ce au avut loc următoarele, explică Europa Liberă: 1. Jurnalista Emilia Șercan a dovedit că plagiatul afectează teza cu circa 20%, nu sub 3%, cum spusese Comisia de Etică de la UBB. 2. Clujul a replicat cu bancuri amare la deferența membrilor comisiei față de ministrul de Interne. UBB-B cu B de la Bode? 3. Sporește îngrijorarea universitarilor „cu doctorate pe bune” că reputația tuturor este masiv prejudiciată de plagiatele „doctorilor de rang înalt”.
Alte subiecte:
- Îngrijorări semnificative în rândul organizațiilor civice și ale mediului academic sunt provocate de anunțul șefului de la Twitter, Elon Musk, de a redeschide conturi blocate din motive etice. E o cutie a Pandorei, spun ei.
- Dacă vreți să învățați un cuvânt nou, nu într-o limbă străină, ci în limba străină a celor mai noi generații, de găsit frecvent pe Tik-Tok, The Guardian vă explică ce înseamnă dabloon. Jocul face furori.
Toate cele bune,
Elena Tănase