Linkuri accesibilitate

De 1 Decembrie, Trenul Regal - simbol istoric - va găzdui o petrecere cu „șpriț și lăutari”


Regele Mihai I și Regina Elena călătorind cu trenul regal într-o călătorie de încurajare în toate regiunile țării, în timpul celui de-al doilea război mondial. Foto: Arhivele Naționale.
Regele Mihai I și Regina Elena călătorind cu trenul regal într-o călătorie de încurajare în toate regiunile țării, în timpul celui de-al doilea război mondial. Foto: Arhivele Naționale.

Casa Regală își exprimă stupoarea. Societatea Feroviară de Turism SFT CFR SA a închiriat Trenul Regal de 1 Decembrie pentru o petrecere de tip „șpriț și lăutari”. O firmă de evenimente a obținut contractul și a pus în vânzare 80 de bilete pentru o călătorie pe ruta gara Băneasa- Sinaia și retur.

Potrivit paginii de promovare a evenimentului, „De ziua națională a României, petrecem la rang de artă. O incursiune în timp cu trenul regal, pe ruta București-Sinaia, ce va aminti de zaiafeturile de odinioară”.

Toate biletele pentru acest eveniment, fiecare în valoare de 500 de euro, au fost vândute.

Ion Tucă este director al Casei Majestății Sale și arată că acest eveniment nu ar trebui să aibă loc în tren.

„Cu Trenul Regal au călătorit patru generații ale familiei regale. Începând cu 2008, au fost 14 călătorii care au avut legătură cu familia regală. Trenul a condus pe Regele Mihai I și pe Regina-mamă Elena în exil, în zilele de 3-6 ianuarie 1948”, spune el.

„Același tren l-a condus pe ultimul drum pe Regele Mihai la 15 decembrie 2017. Ceea ce se întâmplă acum, o călătorie în scop comercial, reprezintă aproape o blasfemie. Trenul Regal îl considerăm un loc sacru, după ce l-a condus pe Regele Mihai pe ultimul drum”, adaugă Tucă.

Contract confidențial

Societatea Feroviară de Turism SFT CFR SA este în faliment, fiind controlată de administratorul judiciar Gabriel Iorgulescu. „

Societatea Feroviară de Turism „S.F.T. – C.F.R. S.A.” – în faliment are în patrimoniu material rulant de epocă, respectiv Tren Regal, Tren Moldovița, Tren Călugăreni, Tren Dracula, locomotive cu aburi etc. (...) Societatea nu primeşte subvenţie de la bugetul de stat, asigurându-şi veniturile exclusiv din închirierea de active feroviare (clădiri, terminale, cantoane, etc) și prestații turistice cu trenurile de calatori care fac parte din materialul rulant de epocă”, ne-a precizat Iorgulescu.

În același timp, el precizează că închirierea, în special a Trenului Regal, se face numai pentru evenimente „de interes cultural, stiințific, promovarea istoriei culturale și a tradițiilor României, fără a fi lezate în vreun fel numele trenului de epocă și toate pozițiile și simbolurile acestuia”.

Degustări de vinuri

Reprezentantul firmei susține că a discutat cu Casa Regală și a întrebat dacă anul acesta va închiria trenul. „Ținând cont că în ultimii ani pentru data de 1 decembrie, Trenul Regal era solicitat spre închiriere de către Casa Regală a României, s-a contactat telefonic reprezentantul Casei Regale care a confirmat faptul că, anul acesta, 2022, nu se va închiria Trenul Regal”.

Cu referire la evenimentul care va avea loc de ziua națională, S.F.T. – C.F.R. S.A arată că, potrivit contractului, „în timpul deplasării, invitații vor degusta diferite sortimente de vinuri explicate de somelieri si asezonate cu brânzeturi”, fără a preciza, însă, valoarea chiriei.

Agenția de publicitate care a închiriat de la CFR Trenul Regal este Progressive Events.

Reprezentanții acesteia ne-au declarat că datele financiare ale contractului de închiriere sunt confidențiale și că au vândut toate cele 80 de bilete pentru petrecere.

„Este un eveniment privat pe care-l organizăm. Promovăm muzica lăutărească autentică, exprimată prin doine, balade, strigături, să nu se confunde cu manelele”, ne-a declarat Bogdan Barbuliceanu, reprezentantul firmei.

Afișul de promovare a evenimentului care va avea loc în Trenul Regal de Ziua Națională a României.
Afișul de promovare a evenimentului care va avea loc în Trenul Regal de Ziua Națională a României.

„Artiștii pe care-i promovăm noi au cântat inclusiv la Scala din Milano. Am discutat pe acest aspect cu cei de la Casa Regală. Le-am explicat că evenimentul este ca o incursiune în timp. Și la Casa Regală au fost petreceri cu lăutari. Nu am căutat să denigrăm pe nimeni”, a mai spus el.

Prețul unui bilet la petrecerea din Trenul Regal de 1 Decembrie a fost de 500 de euro de persoană.

Când închiriezi istoria

„Nu se poate închiria istoria României. Trenul Regal reprezintă un simbol al statalității. Nu-i poți alătura pe Ferdinand I și Maria unor lăutari”, mai susține Ion Tucă.

Matei Gheboianu este istoric și conferențiar la Universitatea București. El susține că nu-i în regulă ca de Ziua Națională să faci petreceri cu taraf în trenul regal.

Principesa Margareta a României în trenul regal
Principesa Margareta a României în trenul regal

„Vorbim de un simbol al României, dar având în vedere ce se întâmplă în ultimul timp, nu ar trebui să mai mire pe nimeni. Nu cred că a fost decizia cea mai inspirată de a închiria trenul pentru un astfel de eveniment. Probabil, doritorii din România care nu au prins bilet la Orient Express și-au zis că e bună și o excursie de acest gen”, ne-a declarat Gheboianu.

Trenul a fost fabricat în Italia la solicitarea statului român, la uzinile Ernesto Breda/Construzioni Meccaniche Milano, din 1926 până în 1928.

Trenul este compus din cinci vagoane: Vagonul Sufragerie, Vagonul Regelui, Vagonul Reginei, Vagonul Invitaților și Vagonul Casei MS Regelui.

Dineul Vioricăi Dăncilă din Sala Tronului

Nu e prima dată când autoritățile închiriază bunuri legate de regalitate în România pentru a scoate un profit, inclusiv unor persoane interesate să își asocieze imaginea cu marile momente istorice ale națiunii și să împrumute astfel respectabilitate.

În noiembrie 2018, fostul premier Viorica Dăncilă a organizat un dineu în Sala Tronului din Palatul Regal, spațiu istoric consacrat și locul în care fusese depus în urmă cu un an Regele Mihai I.

Sala Tronului poate fi închiriată de cei care doresc să organizeze expoziţii, conferințe sau spectacole de serie A. Pentru dinee și recepții este disponibilă sufrageria Palatului Regal. Potrivit regulilor clasice de protocol, nimeni nu mănâncă în altă parte decât în sufragerie. În alte săli, nu se servesc decât aperitive și, cel mult, șampanie.

O logică similară poate fi aplicată și Trenului Regal și oricăror alte spații cu semnificație istorică, religioasă sau politică.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG