„Taxa pe soare”, denumire dată de USR, sau posibila impunere a unei taxe pentru românii care folosesc panouri fotovoltaice apare într-o Ordonanță de Urgență aprobată miercuri de Guvern.
Din momentul adoptării și până luni, PSD și UDMR s-au delimitat de textul Ordonanței deși miniștrii nu au ridicat vreun semn de întrebare înainte ca actul să treacă de Executiv.
PSD și-a dat acordul pentru această Ordonanță prin avizele date de ministerul Economiei, de ANRE, ministerul Transporturilor și Secretariatul General al Guvernului. Aviz a primit și de la ministerul Mediului, coordonat de UDMR.
Ordonanța reprezintă transpunerea unei Directive europene, dar nici aceasta nu vorbește despre obligativitatea introducerii vreunei taxe.
„Statele membre pot aplica taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale autoconsumatorilor de energie din surse regenerabile”, prevede textul Ordonanței de Urgență, care nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial.
Posibila taxare ar începe cu 1 decembrie 2026, dar numai dacă instalațiile de autoconsum depășesc 8% din energia produsă de un stat și doar după efectuarea unei analize de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie.
Un al treilea punct prevede că taxarea s-ar putea aplica dacă energia electrică din surse regenerabile este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kw.
Ministrul Popescu: E un fake news
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a reacționat după ce USR a acuzat Guvernul că pregătește introducerea „taxei pe soare”. Mai mult, PSD și UDMR s-au raliat tonului critic la adresa OUG și a ministrului Popescu.
„Este un fake news că se introduce o taxă, toți românii care își montează panouri nu vor plăti vreo taxă pentru energia produsă”, a subliniat ministrul Energiei.
Ministrul susține că există o diferență între textul pus în dezbatere publică și cel aprobat în Guvern, deoarece taxare apare ca o posibilitate și nu e obligatorie.
„Există posibilitatea ca în anumite condiții, se poate introduce o taxă, dar nu e o taxă de mâine, poate de peste trei, patru ani. Infirm categoric însă că e o taxă pentru prosumatori”, a spus Virgil Popescu. Potrivit acestuia, există și scenariul că o astfel de taxare să nu apară în următorii șapte ani, dacă directiva europeană se va modifica.
Daniel Zamfir, PSD: Ministrul a dorit o nouă taxă, politica ministerului e haotică
Chiar dacă ministrul insista că nu există o taxare pentru prosumatori, PSD, partenerul de guvernare, susține că nu e de acord cu textul Ordonanței de Urgență.
Virgil Popescu a fost ținta PSD în ultimul an, Marcel Ciolacu și colegii săi cerând în repetate rânduri demisia ministrului.
În Kiseleff, sediul central al PSD, a fost concepută o strategie de comunicare împotriva ministrului din cauza întârzierii plafonării prețului la energie și suprataxării furnizorilor.
„E profund greșită politica ministerului energiei de a introduce o taxă acum când România ar trebui să încurajeze producția de energie regenerabilă. Nu e prima dată când politica ministerului e haotică”, a afirmat senatorul Daniel Zamfir (PSD), la câteva minute după ce ministrul își încheiase conferința de presă.
Președintele Comisiei Economice din Senat, Daniel Zamfir, susține că „măsura este aberantă”, iar PSD va amenda Ordonanța. El i-a cerut premierului Ciucă să ia în calcul remanierea lui Virgil Popescu.
„PSD nu este de acord cu introducerea unei taxe pentru energia auto-produsă din surse regenerabile. Chiar dacă s-ar aplica din 2026, o astfel de măsură ar avea ca efect descurajarea investițiilor în acest domeniu, ceea ce contravine obiectivelor României de a dezvolta surse alternative de energie electrică”, a fost și poziția transmisă de biroul de presă al PSD.
Distanțarea PSD de ministrul Popescu și Ordonanța privind posibila taxa pe soare s-a făcut prin toate canalele de comunicare. Social-democrații au repetat că Ordonanța urmează să fie modificată în Parlament.
Bende Sandor (UDMR): Sper că e o greșeală și se rezolvă, Ordonanța contravine viziunii UDMR
„Ordonanța a preluat cuvânt cu cuvânt din Directivă, singura omisiune e că acolo unde Directiva spune că poate aplica taxe, Ordonanța spune că aplică taxe, fără cuvântul poate. Sper că este o greșeală și se rezolvă, sper”, a spus președintele Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaților, Bende Sandor (UDMR).
Deputatul crede că Ordonanța, în forma cunoscută, descurajează investițiile în energia verde.
„Consider că e o greșeală, nu trebuia implementată în forma asta directiva. UDMR a sprijinit energia verde, iar OUG contravine acestei viziuni. Vreau să cred că a fost o greșeală, nu a fost cu intenție, sper”, a adăugat Bende Sandor, care a spus că nu a văzut textul final al OUG în Monitorul Oficial.
USR a semnalat problemele Ordonanței. Drulă: Popescu minte
USR a anunțat că va sesiza Comisia Europeană urgent pentru declanșarea procedurii de infringement pentru aplicarea eronată a unei directive europene.
„Ministrul Virgil Popescu a sărit să zică că OUG care bagă taxa pe soare transpune o directivă europeană. Că deși nu există taxă pe soare, ea oricum începe din 2026. Și dacă tot nu există, oricum ea nu se aplică celor mici. Ministrul Popescu își dă cu stângul în dreptul și spune prostii. Toate acestea sunt minciuni: OUG-ul său introduce taxa pe soare imediat pentru mulți dintre prosumatori și treptat pentru ceilalți”, a fost mesajul transmis de Cristian Ghinea, fost ministru al Proiectelor Europene în guvernul PNL – USR.
Președintele USR, Cătălin Drulă, a catalogat afirmațiile ministrului Energiei drept „minciuni”.
„Ne spunea că ne garantează că nu o să fie taxe, dar Ordonanțe prevede că oamenii vor fi taxați pentru energia care și-o generează cu panouri fotovoltaice. Virgil Popescu este încă ministru din cauza celor de la PSD, care au făcut scut în jurul ministrul când a fost moțiunea simplă”, a spus Drulă.
George Simion a intrat ilegal în ministerul Energiei
Deși nu a avut vreun rol în semnalarea problemelor din Ordonanța de Urgență, George Simion s-a dus la conferința de presă convocată de ministrul Energiei.
Prezența liderului AUR printre jurnaliști l-a determinat pe ministrul Energiei să nu se prezinte la conferința de presă anunțată până când Simion nu pleacă din sală.
Președintele AUR nu avea dreptul să intre în ministerul Energiei și nici să participe la conferința de presă, motiv pentru care a fost escortat de jandarmi pentru a părăsi instituția.
Simion a stat aproximativ o oră în minister, s-a plimbat pe holuri și a cerut să discute cu ministrul Energiei, motivând că este adeptul dialogului, iar el este parlamentar.
Virgil Popescu l-a acuzat pe Simion că este o trompetă a rușilor, a lui Putin și acționează împotriva statului român.
Experții în domeniul energiei au criticat forma OUG și au spus că poate avea efecte asupra investițiilor în energia verde.
„Reglementările care apar peste noapte debusolează și dereglează piața, e o gogomănie", a spus Florin Jianu la Digi24.