„Victoriile au mulți părinți, eșecul este orfan”, a fost comentariul făcut de Marcel Ciolacu întrebat de responsabilitatea oficialilor români după ratarea țintei Schengen.
Liderul PSD a susținut că nu a fost informat de Ministerul de Externe, președintele Klaus Iohannis sau premierul Nicolae Ciucă despre strategia care va fi abordată la Consiliul JAI din 8 decembrie.
În Consiliul JAI, Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. Olanda a motivat poziția sa prin faptul că nu a dorit ca Bulgaria să fie acceptată, dar votul a fost la pachet.
PSD acuză PNL că a ridicat miza
Liderii social-democrați îl presează pe Klaus Iohannis să acționeze direct în Consiliul European pentru a pune pe agenda discuțiilor aderarea la spațiul Schengen.
„Iohannis, Bode, Aurescu au ridicat miza la cote înalte, au fost convinși că vom adera la spațiul Schengen și au dorit să capitalizeze ei tot succesul. Să spună toți că am intrat în Schengen datorită lor. Nu au dorit să împartă succesul cu PSD, acum ce să le facem? Să iasă și să își asume eșecul”, au spus surse din PSD care au participat la ședința Consiliului Național.
În fața colegilor de partid, Marcel Ciolacu le-a transmis colegilor că „după 15 decembrie poziția PSD va deveni mai vizibilă”, după ce în ultimele zile s-au abținut de la comentarii critice directe la adresa liderilor PNL sau împotriva președintelui Iohannis.
„După 15 decembrie putem spune adevărul pe care îl știu toți românii: Iohannis este e vină. Nu vrem să pară că sabotăm discuțiile până la Consiliul European, dar dacă nici acolo nu face nimic, trebuie să dea explicații. PNL și Iohannis sunt vinovații, să fie clar pentru toată lumea, nu ne mai ascundem”, a susținut un membru al conducerii PSD.
Social-democrații cred că strategia PNL a fost gândită să arunce întreaga responsabilitate asupra Austriei, fără a-și asuma vreo parte de vină.
„Le spun colegilor de partid, e ca și cum am pus galeria să înjure echipa adversă. Ok, toți au sărit să înjure Austria. Dar antrenorul nostru nu are nicio vină?”, a comentat plastic situația un lider PSD, referirea directă fiind la Klaus Iohannis.
Strategia PSD
Strategia de comunicare a social-democraților mizează pe trei elemente centrale: PSD a făcut tot ce era posibil ca familia social-democrată europeană să susțină România, dreapta europeană este dezbinată și nu a ajutat România, strategia lui Klaus Iohannis și a miniștrilor PNL a fost greșită.
Pe cele trei linii de atac, comunicatorii PSD vor avea misiunea să îndrepte responsabilitatea eșecului spre PNL și, mai ales, spre președintele Klaus Iohannis.
Săptămâna aceasta, conducerea PSD vrea să ia fața celor din PNL și participă la o reuniune în care vor fi invitați toți premierii social-democrați din UE. Mesajul livrat este că familia socialistă este unită și susține România, spre deosebire de familia popularilor europeni, din care face parte și premierul austriac, Karl Nehammer.
„Puteam să îi atacăm dur de tot și să ducem PNL sub 15%, dar avem nevoie de ei să guvernăm. Nu este în avantajul PSD ca PNL să scadă dramatic”, le-a spus Marcel Ciolacu social-democraților, potrivit surselor citate.
Sondaj CURS, plătit de PSD
Marcel Ciolacu a încercat să-i liniștească pe șefii de organizații PSD prin prezentarea unui sondaj CURS, efectuat în perioada 9 – 11 decembrie, pe un eșantion de 1.088 respondenți, cu marja de eroare plus/minus 3%.
La întrebarea „care este principalul vinovat pentru că România nu a intrat în Schengen”, Klaus Iohannis se află pe primul loc cu 23%, în timp ce pe locul doi este indicată întreaga clasă politică cu 12%.
Marcel Ciolacu are 3%, iar PSD 2%, ceea ce arată, potrivit social-democraților, că românii au perceput că „vinovații sunt la PNL”.
La o a doua întrebare deschisă „dar următorul vinovat cine este”, Klaus Iohannis se află tot pe primul loc cu 27%.
Astfel, cine nu l-a indicat pe președinte vinovat din prima, a mai primit o șansă în sondajul PSD.
În proporție de 41%, respondenții cred că România nu a intrat în Schengen din cauza factorilor interni, iar 47% identifică factori externi.
Sondajul comandat și plătit de PSD arată și că stânga europeană a ajutat mai mult România decât a făcut-o dreapta europeană.
În plus, 56% dintre români cred că ar trebui să luate măsuri împotriva intereselor austriece din România.
Românii cred într-o proporție mai mare ca grăbirea integrării în spațiul Schengen se poate face printr-o comunicare mai bună despre România în exterior, decât prin refuzul de a mai merge în vacanță în Austria sau să nu mai fie cumpărate produse din această țară.