Linkuri accesibilitate

No comment | Franța, 1990. Zeci de orfani români ajung la Paris după ce România ridică restricția adopțiilor internaționale


No comment | Franța, 1990. Zeci de orfani români ajung la Paris după ce România ridică restricția adopțiilor internaționale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:12 0:00

Relatare Reuters din data de 7 ianuarie 1990:

„Șaizeci și patru de orfani români au sosit sâmbătă la Paris pentru a se alătura noilor lor familii franceze, în urma deciziei guvernului român de a ridica interdicția adopțiilor în străinătate.

Aproximativ 150 de persoane i-au întâmpinat pe copii când au intrat în salonul VIP al Aeroportului Orly, după ce au călătorit din București cu o aeronavă închiriată de Ministerul francez de Externe. Erau așteptați 69 de copii, dar cinci au fost amânați în România din cauza dificultăților administrative. Canalele de adopție tocmai au fost redeschise de Frontul Salvării Naționale, de când o revoltă populară a pus capăt regimului dictatorului Nicolae Ceaușescu în decembrie.

Mulți copii români au așteptat până la doi ani pentru a se alătura familiilor din Statele Unite (S.U.A.), Italia, Franța, Belgia, Elveția și Marea Britanie. În 1988, ca parte a eforturilor de creștere a populației României, Ceaușescu a ordonat înghețarea adopțiilor de peste mări și a interzis contracepția și avortul. Copiii născuți din mame singure și familii sărace au umplut curând orfelinatele din România, care au oferit și recruți pentru urâtele Securități sau poliția de securitate. Odată cu răsturnarea lui Ceaușescu, agențiile de adopție spun că România ar putea rivaliza cu Brazilia, Sri Lanka sau Mexic ca sursă de copii adoptați pentru cuplurile occidentale.”

Sursă video: Reuters

XS
SM
MD
LG