Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski a susținut miercuri, 28 decembrie, ultimul discurs din acest an în fața Parlamentului de la Kiev.
Volodimir Zelenski a susținut miercuri, 28 decembrie, ultimul discurs din acest an în fața Parlamentului de la Kiev.

Război în Ucraina | Zelenski în Parlament: Ucraina înseamnă curaj și libertate. Reconstrucția e un proiect economic european major

Forțele Rusiei atacă în continuare Herson, de unde ucrainenii roagă civilii să plece. Au avut loc lupte grele miercuri și în Bahmut (Donețk), oraș despre care președintele Zelenski spune că e acoperit în întregime de sânge. El a susținut ultimul discurs al anului în fața Radei Supreme.

09:07 28.12.2022

Copiii din regiunea Luhansk, obligați să obțină cetățenia rusă

Portretele lui Deniys Pușkin, liderul așa-zisei Republici Populare Donețk, recunoscută ca grup terorist în Ucraina, și Vladimir Putin, președintele Rusiei, recunoscută ca stat terorist de către parlamentul ucrainean.
Portretele lui Deniys Pușkin, liderul așa-zisei Republici Populare Donețk, recunoscută ca grup terorist în Ucraina, și Vladimir Putin, președintele Rusiei, recunoscută ca stat terorist de către parlamentul ucrainean.

În regiunea Luhansk, invadatorii ruși au început procesul de forțare a copiilor să obțină cetățenia rusă, afirmă administrația militară regională din Luhansk, conform Ukrinform.

„Kremlinul se grăbește să elibereze cu forța pașapoarte pentru locuitorii din regiunea ocupată Luhansk. Ceea ce nu au considerat necesar să facă timp de opt ani, încearcă să facă în câteva luni, pentru a le insufla oamenilor neîncredere în Ucraina și, în același timp, pentru a-și consolida propria propagandă”, se arată în comunicat.

„Procedura de depunere a unei cereri de recunoaștere ca cetățean al Federației Ruse a unui copil care locuiește pe teritoriul ocupat și care nu a împlinit încă vârsta de 14 ani a intrat deja în vigoare. Pentru aceasta, unul dintre părinți trebuie să dețină un pașaport al Federației Ruse”, se mai arată în raport.

Agenția a adăugat că un astfel de document poate să nu fie primit, dar în acest caz o persoană poate fi supusă concedierilor sau refuzului de a primi beneficii sociale. „Ocupanții nu lasă timp pentru reflecție”, a declarat administrația militară regională.

08:44 28.12.2022

33 de rachete trase într-o singură zi

Forțele rusești au tras 33 de rachete asupra unor obiective civile din orașul ucrainean Herson în ultimele 24 de ore, a anunțat armata ucraineană miercuri dimineață.

Analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov spune că luptele s-au intensificat, Rusia desfășurând mai multe tancuri și vehicule blindate pe liniile de front, potrivit Reuters.

De asemenea, luptele au fost deosebit de intense în jurul orașului strategic Bahmut din estul provinciei Donețk și în Svatove, mai la nord, în provincia Luhansk.

08:23 28.12.2022

Banca Națională a Ucrainei: PIB-ul țării va scădea cu o treime în 2022

Depozit de combustibil lovit de o rachetă rusească în orașul Kalinivka, la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de Kiev, 27 octombrie 2022.
Depozit de combustibil lovit de o rachetă rusească în orașul Kalinivka, la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de Kiev, 27 octombrie 2022.

Economia Ucrainei va crește mai încet decât se aștepta în 2023 din cauza atacurilor în masă ale Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene, potrivit raportului Băncii Naționale, prezentat pe 27 decembrie.

Kateryna Rozhkova, director adjunct al băncii centrale ucrainene, a adăugat că PIB-ul Ucrainei va scădea cu aproape o treime în acest an, transmite Kyiv Independent.

„Deși sectorul financiar funcționează fără întrerupere, acesta suferă pierderi corespunzătoare. Acestea sunt venituri pierdute și costuri suplimentare pentru organizarea sucursalelor pentru a lucra în timpul întreruperilor de curent”, a declarat Rozhkova.

Școala de Economie de la Kiev a raportat că Rusia a provocat daune de 136 de miliarde de dolari la proprietățile imobiliare rezidențiale și nerezidențiale ale Ucrainei și la alte infrastructuri până în noiembrie.

08:17 28.12.2022

Forțele ucrainene sunt mai aproape de recucerirea orașului-cheie Kreminna

Forțele ucrainene par să se fi apropiat de recucerirea orașului Kreminna, o așezare cheie controlată de ruși din provincia Luhansk, în timp ce luptele grele au continuat în estul și sudul țării.

Guvernatorul regional din Luhansk, Serhii Haidai, a declarat că luptătorii din partea orașului controlat de comandamentul rus au fost forțați să se retragă la Rubijne, un oraș situat la câțiva kilometri spre sud-est, ca urmare a presiunii militare ucrainene.

„Rușii înțeleg că, dacă pierd Kreminna, întreaga lor linie de apărare va cădea. Trupele rusești de ocupație au reușit să construiască o apărare foarte puternică într-o lună, chiar puțin mai mult. Ele aduc acolo o cantitate uriașă de rezerve și echipamente. Își reînnoiesc constant forțele”, a anunțat Haidai, conform The Guardian.

Recucerirea orașului Kreminna și a orașului vecin Svatove ar putea deschide calea pentru ca Ucraina să lanseze ofensiva asupra orașelor Sievierodonețk și Lisiceansk, două orașe pe care Ucraina le-a pierdut în vară.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG