Rusia interzice exportul de petrol către țările care au plafonat prețul
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat, marți, 27 decembrie, un decret prin care interzice vânzarea petrolului rusesc către țările și companiile care au plafonat sau vor accepta plafonarea prețului plătit Rusiei, transmite CNN.
Sunt vizate Grupul G7, Uniunea Europeană și Australia, care au decis plafonarea prețului pe care Rusia îl livrează statelor terţe la 60 de dolari barilul. Măsura se aplică începând din 5 decembrie prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol.
La aceeași dată a intrat în vigoare, cu unele excepții, interdicția de import pentru țările Uniunii Europene a petrolului primit din Rusia pe mare.
Interdicția de export anunțată de Kremlin intră în vigoare din 1 februarie 2023 și va fi valabilă până pe 1 iulie 2023, dar președintele Rusiei poate decide derogări.
Decretul vizează și exportul de produse petroliere, dar pentru acestea nu a fost încă stabilită data intrării în vigoare a interdicției.
Potrivit Reuters, decizia a fost prezentată de Kremlin drept un răspuns direct la „acțiunile neprietenoase și în contradicție cu legislația internațională ale SUA și țărilor și organizațiilor internaționale care se alătură Statelor Unite”.
ONU: Numărul civililor uciși este „considerabil mai mare” decât cele 6.884 de victime cunoscute
Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) a făcut public un bilanț al numărului de victime civile în războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei, afirmând că se știe că 6.884 de persoane au murit în Ucraina, inclusiv 429 de copii, între 24 februarie 2022 și 26 decembrie 2022.
Agenția precizează că este posibil ca cifra reală să fie „considerabil mai mare, deoarece primirea de informații din unele locații în care au avut loc ostilități intense a fost întârziată și multe rapoarte sunt încă în așteptarea coroborării”, transmite The Guardian.
Rusia a avariat peste 700 de instalații de infrastructură critică din Ucraina
Cel puțin 702 instalații de infrastructură critică din Ucraina au fost afectate de la începutul invaziei, pe 24 februarie, a declarat Evhen Yenin, un adjunct al ministrului de interne.
Aceste instalații includ conducte de gaz, substații electrice și poduri.
Atacurile rusești au distrus peste 35.000 de obiecte din Ucraina, a precizat oficialul ucrainean, citat de Kyiv Independent.
Civilii fug din Herson, pe măsură ce atacurile rusești se intensifică
Sute de oameni din Herson pleacă pe cont propriu din cauza intensificării atacurilor rusești, conform unui reportaj BBC. O coadă de mașini, plină de civili îngroziți, se formează la punctul de control care duce la ieșirea din oraș.
„Nu mai putem suporta. Bombardamentele sunt atât de intense. Am stat tot acest timp și am crezut că va trece și că vom fi norocoși. Dar o lovitură a lovit casa de lângă a noastră, iar casa tatălui meu a fost, de asemenea, bombardată”, a spus Irina Antonenko.
Ea plănuia să călătorească la Krivoi Rog, un oraș din centrul Ucrainei, unde o parte a familiei locuiește în prezent.
Atacurile rusești asupra Hersonului s-au intensificat după ce, pe 11 noiembrie, Ucraina a recucerit orașul de la forțele rusești, care au preluat controlul în a doua zi a invaziei.