Linkuri accesibilitate

Câțiva membri ai armatei ucrainene se odihnesc lângă poziția lor de pe linia frontului din regiunea Donețk, Ucraina, 1 ianuarie 2023.
Câțiva membri ai armatei ucrainene se odihnesc lângă poziția lor de pe linia frontului din regiunea Donețk, Ucraina, 1 ianuarie 2023.

Război în Ucraina | Rusia recunoaște decesul a 63 de soldați la Makiivka. Armata ucraineană spune că a ucis și rănit sute de soldați

Dronele rusești au vizat infrastructura din capitala Ucrainei și din zonele învecinate, avariind instalații energetice și provocând unele întreruperi de energie electrică, pe măsură ce Rusia și-a extins bombardamentele.

12:17 2.1.2023

Relatări mixte cu privire la atacul ucrainean din Makiivka, oraș controlat de Rusia

Militarii ucraineni pregătesc obuze care să fie trase spre pozițiile rusești, în regiunea Donețk, Ucraina, 1 ianuarie 2023.
Militarii ucraineni pregătesc obuze care să fie trase spre pozițiile rusești, în regiunea Donețk, Ucraina, 1 ianuarie 2023.

Armata ucraineană și un număr tot mai mare bloggeri militari pro-ruși au sugerat că sute de soldați ruși, recent mobilizați, au murit într-un atac de Anul Nou asupra unei cazărmi improvizate în Makiivka, o suburbie a Donețkului, în estul Ucrainei. Ambele localități sunt ocupate de forțele ruse.

Dacă o astfel de amploare a victimelor se confirmă, acesta ar fi unul dintre cele mai mortale atacuri individuale de când a început invazia, relatează RFE/RL.

Unele dintre grupurile rusești au sugerat că bombardamentul a fost rezultatul unui atac al Ucrainei cu rachete HIMARS de mare precizie, iar clădirea ar fi fost distrusă complet.

Departamentul de comunicare strategică al armatei ucrainene a declarat pe 1 ianuarie că un atac a provocat „aproximativ 400 de cadavre” la o școală profesională ocupată de forțele ruse din orașul Makiivka. Potrivit aceleiași surse, alți 300 de soldați ruși au fost răniți.

Partea ucraineană a sugerat responsabilitatea sa, fără a o revendica în mod direct. Potrivit anunțului, explozia a fost „rezultatul "manipulării neglijente a dispozitivelor de încălzire", a neglijării măsurilor de securitate și a fumatului într-un loc nespecificat”.

De regulă, autoritățile ucrainene invocă un astfel de limbaj după evenimente majore pentru a sugera responsabilitatea apărătorilor săi, fără a revendica în mod direct.

Numărul mare de victime s-ar putea explica și prin faptul că acolo ar fi fost depozitat armament, care a explodat, conform canalelor de Telegram ale mil-bloggerilor ruși.

Însă, agenția rusă de stat Tass a citat un oficial local impus de Moscova, conform căruia cel puțin 15 persoane au fost rănite la Makiivka, într-o serie de bombardamente cu rachete HIMARS, relatează The Guardian.

11:28 2.1.2023

Încă o persoană a murit după atacul rusesc din 31 decembrie de la Kiev

Un bărbat în vârstă de 46 de ani, rănit în timpul atacului din noaptea de Anul Nou asupra Kievului, a murit la spital pe 2 ianuarie, a anunțat primarul Kievului, Vitali Kliciko, pe Telegram.

Aceasta este cea de-a doua persoană ucisă în timpul atacului Rusiei asupra capitalei Ucrainei din 31 decembrie.

10:38 2.1.2023

Canalele rusești de Telegram anunță moartea câtorva sute de soldați în apropiere de Makiivka

Clădirea unei școli profesionale din Makiivka, o suburbie a orașului Donețk, în care se aflau sute de ruși mobilizați a fost bombardată în noaptea de 31 decembrie, conform informațiilor apărute pe canalele de Telegram ale corespondenților de război ruși, transmite Current Time.

Deocamdată nu este cunoscut bilanțul oficial, dar surse rusești vorbesc de aproximativ 400 de morți, după ce clădirea a fost lovită în ajunul Anului Nou cu o rachetă de înaltă precizie HIMARS.

„Localnicii raportează că lovitura a avut loc exact la ora 00:01, ora noastră. Potrivit surselor mele, inamicul a folosit din nou HIMARS. Se pare că înaltul comandament încă nu cunoaște capacitățile acestei arme. Sper că cei responsabili care au luat decizia de a folosi această facilitate vor fi pedepsiți”, se arată într-un raport al canalului neoficial Beznosov "Z".

09:45 2.1.2023

Volodimir Zelenski: Rușii sunt speriați, se tem, și pe bună dreptate

Președintele Ucrainei a declarat în primul său discurs din acest an că frica a cuprins Rusia și că rușii au toate motivele să se teamă, deoarece simt că vor pierde războiul.

„În aceste zile s-a văzut clar cât de mult ne-am îndepărtat, mental, uman, de ceea ce 'fierbe' în Rusia. Sentimentul nostru de unitate, de autenticitate și de viață - toate acestea contrastează dramatic cu frica care domnește în Rusia. Ei se tem și se simte asta. Și au dreptate să se teamă. Pentru că ei pierd”, a spus Volodimir Zelenski.

„Dronele, rachetele și orice altceva nu îi va ajuta. Pentru că suntem împreună. Iar ei sunt împreună doar cu frica. Și nu vor lua nici măcar un an din Ucraina, nu ne vor lua independența. Nu le vom da nimic”. a adăugat președintele ucrainean.

Acesta le-a mulțumit din nou „tuturor celor care se luptă cu inamicul pe linia frontului în fiecare zi și în fiecare noapte”.

În ultimele trei nopți, Rusia a atacat mai multe orașe ucrainene, inclusiv în noaptea de Anul Nou, provocând pagube în special la Kiev, unde o persoană a fost ucisă și alte câteva zeci au fost rănite.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG