Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât toate dronele lansate de Rusia în ultima noapte
Forțele rusești au continuat atacurile masive împotriva infrastructurii de energie și furnizare de apă a Ucrainei, în noaptea de 2 ianuarie, folosind drone kamikaze Shahed-131 și 136, de fabricație iraniană.
Potrivit Statului Major General al Ucrainei, apărarea antiaeriană a distrus toate cele 39 de drone lansate.
În aceeași perioadă de raportare, două drone Orlan-10 au fost doborâte, precum și o rachetă ghidată X-59.
Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că instalațiile de infrastructură energetică din oraș au fost avariate în urma atacului. În total, 22 de drone au fost doborâte deasupra capitalei.
Însă, potrivit Kyiv Independent, câteva explozii au fost raportate în capitală, în noaptea de 2 ianuarie, iar o persoană a fost rănită.
Alerte antiaeriene au fost activate în regiunile Kiev, Vinniția, Cerkasîi, Poltava, Kirovohrad, Nikolaiev, Dnipropetrovsk, Herson și Zaporojie.
Oficial ucrainean: Rusia modifică tacticile de bombardament împotriva Ucrainei
Vadim Skibițki, adjunctul șefului serviciilor de informații militare ucrainene, a declarat pe 1 ianuarie că Rusia a început să modifice tacticile de bombardament, prin combinarea atacurilor cu drone de luptă de fabricație iraniană și rachete sol-aer S-300 anti-defensivă.
Armata rusă duce lipsă de rachete Kalibr și antiaeriene, a adăugat el.
Până la sfârșitul lunii noiembrie, Rusia a tras deja peste 4.000 de rachete asupra Ucrainei, excluzând S-300 și rachete antiaeriene, potrivit lui Iuriy Ignat, un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, arată Kyiv Independent.
Șeful NATO: Ucraina trebuie să primească sprijin pe termen lung
Țările occidentale trebuie să fie pregătite să ofere sprijin pe termen lung Ucrainei, în condițiile în care Rusia nu dă semne că se va opri, a declarat secretarul general al NATO, duminică.
Jens Stoltenberg a declarat pentru BBC că sprijinul militar ar asigura supraviețuirea Ucrainei ca țară suverană și ar forța Rusia să se așeze la masă și să negocieze încetarea războiului.
Programul de „mobilizare parțială”, ordonat în septembrie de Vladimir Putin, a arătat că Moscova nu are nicio dorință de a pune capăt războiului, a declarat Stoltenberg.
„Forțele ucrainene au avut impulsul timp de câteva luni, dar știm, de asemenea, că Rusia a mobilizat mult mai multe forțe, multe dintre ele se antrenează acum. Toate acestea indică faptul că sunt pregătite să continue războiul și, de asemenea, să încerce să lanseze potențial o nouă ofensivă”, a spus șeful NATO, la BBC.
Volodimir Zelenski: Rușii sunt speriați, se tem, și pe bună dreptate
Președintele Ucrainei a declarat în primul său discurs din acest an că frica a cuprins Rusia și că rușii au toate motivele să se teamă, deoarece simt că vor pierde războiul.
„În aceste zile s-a văzut clar cât de mult ne-am îndepărtat, mental, uman, de ceea ce 'fierbe' în Rusia. Sentimentul nostru de unitate, de autenticitate și de viață - toate acestea contrastează dramatic cu frica care domnește în Rusia. Ei se tem și se simte asta. Și au dreptate să se teamă. Pentru că ei pierd”, a spus Volodimir Zelenski.
„Dronele, rachetele și orice altceva nu îi va ajuta. Pentru că suntem împreună. Iar ei sunt împreună doar cu frica. Și nu vor lua nici măcar un an din Ucraina, nu ne vor lua independența. Nu le vom da nimic”. a adăugat președintele ucrainean.
Acesta le-a mulțumit din nou „tuturor celor care se luptă cu inamicul pe linia frontului în fiecare zi și în fiecare noapte”.
În ultimele trei nopți, Rusia a atacat mai multe orașe ucrainene, inclusiv în noaptea de Anul Nou, provocând pagube în special la Kiev, unde o persoană a fost ucisă și alte câteva zeci au fost rănite.