Linkuri accesibilitate

Brazilia | Noul președinte Lula da Silva, învestit de un gunoier. Bolsonaro a fugit în Florida


În cadrul ceremoniei de învestire a președintelui Braziliei, Lula da Silva a fost acompaniat pe scenă de o persoană indigenă, o femeie de culoare, un bărbat cu dizabilități, un copil și un muncitor dintr-o fabrică.
În cadrul ceremoniei de învestire a președintelui Braziliei, Lula da Silva a fost acompaniat pe scenă de o persoană indigenă, o femeie de culoare, un bărbat cu dizabilități, un copil și un muncitor dintr-o fabrică.

Noul președinte al Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, a fost investit de un gunoier, în lipsa fostului președinte Jair Bolsonaro care a fugit în Florida. Ceremonia a fost una simbolică.

Ceremonia de învestire a noului președinte al Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, a avut în prim plan diversitatea țării. Cu el pe scenă au fost o persoană indigenă, o femeie de culoare, un bărbat cu dizabilități, un copil și un muncitor dintr-o fabrică.

În mod normal, fostul președinte trebuie să înmâneze panglica simbolică în culorile steagului Braziliei, însă Jair Bolsonaro a fugit în Florida în semn de protest, în așteptarea rezolvării problemelor sale în justiție, după ce a pierdut imunitatea conferită de funcția prezidențială.

În locul fugarului Bolsonaro, noul președinte a primit panglica de la un gunoier de 33 de ani.

Bolsonaro a contestat vehement rezultatele din octombrie. Unii dintre susținătorii săi au stat în corturi în fața sediului armatei timp de cincizeci de zile, cerând militarilor să oprească așa-zisul „furt al alegerilor” de către Lula da Silva.

„Un președinte care dă mai departe panglica prezidențială transmite ideea că alegerile s-au încheiat, permite pacificarea țării. (Prin absența sa), este ca și cum Bolsonaro le-ar fi spus adepților săi că refuză să accepte rezultatul", a explicat analistul Creomar de Souza pentru AFP.

„Obișnuiam să spunem «Dictatură niciodată ». Astăzi, după teribila provocare pe care am depășit-o, trebuie să spunem «Democrație pentru totdeauna!»”, au fost spusele lui Lula din timpul ceremoniei.

Noul președinte al Braziliei a mai promis că va lupta împotriva foametei și că va încerca să unească țara. A mai declarat că Brazilia se află într-o stare deplorabilă după președinția lui Jair Bolsonaro și a promis să folosească resursele țării într-un mod responsabil. De-a lungul mandatului fostului președinte, defrișarea pădurii amazoniene a crescut cu 60 la sută.

Protejarea mediului va fi una din temele definitorii ale mandatului lui Lula. Încă din prima zi, acesta a reînființat Fondul Amazonului, un depozit de fonduri din întreaga lume care are scopul de a finanța proiecte de prezervare a pădurii Amazoniene. În timpul președintelui Bolsonaro, fondul nu a fost folosit.

Lula a mai fost președintele Braziliei între 2003 și 2010. A părăsit mandatul cu un procent de susținere de 80%. Între 2018 și 2019 acesta a executat 580 de zile de închisoare din cauza unor acuzații de corupție. Ulterior, Curtea Supremă a Braziliei a înlăturat condamnarea deoarece s-a dovedit că judecătorul care a dat sentința a fost influențat.

  • 16x9 Image

    Sorana Horșia

    Este intern la Europa Liberă. 

    Ea studiază jurnalism și drepturile omului la Sciences Po în Paris. A terminat licența în științe politice la campusul Sciences Po din Dijon, axat pe Centrul și Estul Europei.

XS
SM
MD
LG