Linkuri accesibilitate

Grevele medicilor din Marea Britanie și Franța. Care sunt cerințele personalului medical?


Un medic francez protestează la Paris, la data de 5 ianuarie. Medicul ține o pancartă pe care scrie „Nici un tratament fără medici”
Un medic francez protestează la Paris, la data de 5 ianuarie. Medicul ține o pancartă pe care scrie „Nici un tratament fără medici”

Personalul medical din Marea Britanie și Franța se află în grevă din luna decembrie, cerând condiții mai bune de muncă și creșteri salariale.  

Medicii și asistentele din cele două țări sunt nemulțumite de nivelul de trai și vor creșteri salariale care să țină pasul cu inflația, dar și condiții mai bune de muncă.

Greva medicilor din Franța a fost prelungită până la data de 8 ianuarie. Joi a avut loc un marș al medicilor, la Paris, potrivit colectivului Medecins Pour Demain (Medicii pentru Mâine).

Greva a început la data de 26 decembrie, fiind menită să ia sfârșit săptămâna aceasta, însă cerințele medicilor nu au fost îndeplinite de guvernul francez.

În Marea Britanie, sindicatele care reprezintă interesele asistenților medicali și ale operatorilor ambulanțelor au anunțat, de asemenea, prelungirea grevelor în 2023. Nici guvernul britanic nu a îndeplinit cerințele personalului medical.

Asistenților medicali le-a fost oferită o creștere salarială de 4-5% în vara anului trecut. Acest lucru ar însemna o creștere a salariul de circa 1.400 de lire, însă personalul consideră creșterea insuficientă.

Atât Ministrul francez al sănătății François Braun, cât și prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, au criticat grevele sindicatelor medicale.

În Marea Britanie, Rishi Sunak, împreună cu cabinetul său ministerial, a anunțat introducerea unui proiect de lege care va obliga personalul din serviciul medical național (NHS), profesorii, pompierii, dar și muncitorii feroviari să asigure personalul minim necesar pentru operarea serviciilor.

Paramedicii britanici din Londra. Aceștia vor fi în grevă pe 11 și 23 ianuarie
Paramedicii britanici din Londra. Aceștia vor fi în grevă pe 11 și 23 ianuarie

Alte măsuri care ar au fost discutate ar putea avea un impact de anvergură. Creșterea pragului buletinelor pentru grevă, dublarea preavizului pentru acțiuni industriale de la două săptămâni la o lună și interzicerea grevei pentru operatorii ambulanțelor - sunt numai câteva dintre regulile discutate de miniștrii. Sunak a respins însă aceste măsuri, astăzi.

Guvernul a decis că va impune minimul de personal în cazul ambulanțelor și al serviciilor feroviare, iar în rezervă va fi păstrat personal pentru serviciile medicale naționale.

Sindicatele britanice spun că legea încălcă drepturile omului și că vor constitui o provocare legală.

În primul său interviu de când a fost instalat prim ministru, acordat duminică la BBC, Rishi Sunak a spus că guvernul a fost totdeauna deshis la dilog cu sindicatele din sănătate cu privire la creșterile salariale.

Sunak a admis că sunt întârzieri inacceptabile la ambulanță și la tratamentul pacienților, dar este încrezător că în următoarele luni listele de așteptare pentru tratamente va fi sub 18 luni.

A crescut numărul cazurilor de gripă în Franța

În Franța, François Braun a criticat greva medicilor, spunând că aceasta a sosit într-un moment neprielnic, având în vedere tripla amenințare pe care o reprezintă gripa în acest sezon, dar și epidemia de Covid-19 și bronșită respiratorie.

Medicii în grevă din Franța au declarat că poziția lui Braun este una injustă.

O epidemie de gripă a fost deja declarată în departamentele de peste mări ale Franței: Martinica, Mayotte și Réunion.

Consultațiile pentru simptomele gripei s-au aflat în creștere săptămâna trecută cu două treimi față de ultimele șapte zile, iar numărul vizitelor de urgență la spital a crescut cu 39%.

Care sunt cerințele personalului medical?

În Marea Britanie, asistenții medicali, din cadrul serviciului național au respins creșterea de 4% propusă de autoritățile britanice. Personalul medical dorește creșteri salariale care să țină pasul cu inflația și cu creșterea costurile de trai.

Inflația s-a aflat în creștere anul trecut. În luna noiembrie, rata inflației în Marea Britanie se afla la 9,3%.

Un paramedic poartă insigne în cadrul grevei organizată de sindicatul personalului ambulanțelor. NHS este serviciul național medical din Marea Britanie
Un paramedic poartă insigne în cadrul grevei organizată de sindicatul personalului ambulanțelor. NHS este serviciul național medical din Marea Britanie

Colegiul Regal al Asistenților Medicali (RCN) din Marea Britanie a cerut o creștere cu 5% peste rata inflației.

Reprezentanții colegiului au spus că salariile actuale reprezintă un risc pentru pacienți și pentru personalul medical, care este suprasolicitat.

Asistenților medicali și paramedicilor li s-ar putea alătura și medicii juniori. Aceștia iau în considerare o grevă de 72 de ore. Asociația Medicilor Britanici a anunțat că va începe o grevă de trei zile, care va fi supusă votului pe 9 ianuarie.

Medicii tineri doresc o creștere salarială cu 2% mai mare decât creșterea plănuită deja pentru 2023.

Potrivit reprezentanților asociației, medicii care nu mai ce își încep cariera au suferit reduceri salariale de 26,1% din 2008.

Asistenții medicali urmează să intre în grevă pentru a treia oară pe 18 și 19 ianuarie, iar paramedicii vor fi în grevă pe 11 și 23 ianuarie.

Grevele ar putea cauza întreruperi majore pentru serviciul medical al țării, inclusiv pentru sălile de operație, potrivit reprezentaților spitalelor.

Președintele Colegiul Regal de Medicină de Urgență din Marea Britanie, doctorul Adrian Boyle, s-a arătat îngrijorat de întârzierile serviciilor medicale.

Medicii de familie și cei generaliști din Franța se află în grevă. Reprezentanții „Medicilor pentru Mâine” au organizat un marș, la Paris, la data de 5 ianuarie. Ei au cerut creșterea tarifelor pentru consultații de la 25 la 50 de euro.
Medicii de familie și cei generaliști din Franța se află în grevă. Reprezentanții „Medicilor pentru Mâine” au organizat un marș, la Paris, la data de 5 ianuarie. Ei au cerut creșterea tarifelor pentru consultații de la 25 la 50 de euro.

Acesta a spus că perioadele lungi de așteptare sunt asociate cu mortalitatea crescută, iar circa 300-500 de oameni mor, săptămânal, pe fondul problemelor din medicina de urgență. În primul său interviu acordat duminică la BBC, premierul britanic a spus că nu recunoaște cifrele de la Colegiul Regal de Medicină de Urgență care sugerează că aproximativ 300 de persoane pe săptămână au murit din cauza deficiențelor din sistemul medical.

În Franța, medicii de familie dublarea prețului consultației

În Franța, sindicatele medicilor se află în grevă din luna decembrie. Medicii de familie doresc dublarea tarifului consultaților, de la 25 de euro, la 50 de euro. Media europeană este de 45 de euro. O altă cerință a medicilor este îmbunătățirea condițiilor de muncă.

Aceștia s-au arătat, de asemenea, nemulțumiți de poziția luată de ministrul François Braun.

Organizația Medicilor pentru Mâine a reușit să adune peste 16.000 de susținători pe pagina lor de Facebook.

Medicii sunt de părere că o creștere salarială va însemna că profesia de medic generalist va deveni mai atractivă pentru proaspeții absolvenți, care sunt adesea intimidați de birocrația din spatele meseriei și de costurile aferente înființării unui cabinet.

Mai mult, creșterea salarială, arată medicii francezi, le-ar permite medicilor să își permită să angajeze personal administrativ, cum ar fi secretari, lucru care le-ar permite să petreacă mai mult timp cu pacienții.

Medicii francezi s-au opus, de asemenea, propunerilor legiuitorilor francezi de a introduce un proiect de lege care ar obliga proaspeții absolvenți să practice meseria în „deșerturile medicale”, unde nu sunt suficienți medici.

Sindicatele medicilor generaliști sunt de părere că acest lucru va reduce din libertatea medicilor de a alege unde doresc să muncească.

Grevele sunt susținute de sindicate franceze precum Federația Medicilor Independenți, Uniunea Medicilor și Tinerii Medici.

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG