Linkuri accesibilitate

Ungaria | Protestele profesorilor continuă în ciuda concedierilor abuzive


Proteste masive continuă în Ungaria după ce încă opt profesori au fost concediați miercurea trecută. | Reuters, Marton Monus
Proteste masive continuă în Ungaria după ce încă opt profesori au fost concediați miercurea trecută. | Reuters, Marton Monus

Mii de profesori și studenți au protestat în weekend în Budapesta în semn de solidaritate cu cei opt profesori care au fost concediați din licee cunoscute din capitală pentru că au făcut grevă. Decizia a fost luată chiar de Ministerul de Interne maghiar săptămâna trecută.

Ministerul de Interne maghiar a declarat că profesorii care au fost concediați au comis o încălcare gravă a obligațiilor lor de funcționari publici și că decizia ar servi interesele studenților, transmite Reuters.

În urma unei greve naționale a profesorilor pentru creșterea salariilor și îmbunătățirea condițiilor din educație, guvernul lui Viktor Orban a restricționat dreptul la grevă la începutul anului. De atunci, proteste masive au avut loc regulat în capitală. Conform Bloomberg, este cea mai mare mobilizare împotriva guvernului maghiar din 2014.

„Nu este vorba doar de bani”

„Nu este vorba doar de bani. Banii ar trebui să fie pasul 0, un ingredient de bază - ca atunci când începi să faci o prăjitură, dar nu ai făină,” a declarat reprezentanta asociației Profesori pentru Profesori (Tanárok a Tanárokért), Viktoria Ganczer pentru Europa Liberă.

Asociația a formulat o listă de cereri, printre care un dialog între guvern și profesori, o lege acceptabilă pentru dreptul la grevă și o programă modernă, în care profesorii să aibă mai multă libertate de decizie.

Ne-am dori să fim respectați de autorități, să nu fim insultați și văzuți ca dușmani ai puterii
Asociația Profesori pentru Profesori


O altă problemă este și faptul că de când Viktor Orban l-a demis pe ministrul educației la începutul anului, niciun înlocuitor nu a fost ales. În schimb, ministrul de interne ia decizii în domeniul educației.

„Ne-am dori să fim respectați de autorități, să nu fim insultați și văzuți ca dușmani ai puterii, ci ca niște colaboratori care își pot exprima punctele de vedere, fără a fi terorizați și amenințați că vor fi dați afară,” a adăugat Viktoria Ganczer.

Asociația Profesori pentru Profesori mai spune că este nevoie de dialog și de disponibilitate din partea guvernului pentru a îmbunătăți sistemul de educație din Ungaria.

Luni, 5 decembrie, peste 900 de profesori din peste 90 de școli din toată Ungaria au intrat în grevă împotriva concedierilor abuzive, conform datelor publicate de asociație.

Situația profesorilor, folosită în conflictul dintre Viktor Orban și Uniunea Europeană

Guvernul maghiar a dat vina pe Comisia Europeană pentru lipsa banilor din domeniul educației, scrie Reuters.

Miercurea trecută Comisia a anunțat deblocarea finanțării de 5.8 miliarde de euro din cadrul planului de redresare după pandemie, dar numai cu condiția realizării unor reforme în domeniu.

Fondul oferit tuturor țărilor membre UE a fost înghețat pentru Ungaria din cauza problemelor legate de statul de drept.

Însă, Consiliului Uniunii Europene trebuie să decidă până pe 19 decembrie, cu o majoritate calificată, dacă Ungaria poate primi finanțarea care va expira la finalul anului dacă nu este accesată.

  • 16x9 Image

    Sorana Horșia

    Este intern la Europa Liberă. 

    Ea studiază jurnalism și drepturile omului la Sciences Po în Paris. A terminat licența în științe politice la campusul Sciences Po din Dijon, axat pe Centrul și Estul Europei.

XS
SM
MD
LG