Linkuri accesibilitate

Militari ucraineni la Soledar, 11 ianuarie 2023
Militari ucraineni la Soledar, 11 ianuarie 2023

Război în Ucraina | Kievul afirmă că luptele continuă în Soledar. Rusia a anunțat că ar fi preluat controlul asupra localității

Sute de civili au rămas prinși în Soledar în timp ce luptele sângeroase pentru controlul orașului continuă. Președintele Zelenski a declarat că trupele vor fi înarmate cu tot ce le trebuie pentru a-i respinge pe ruși la Soledar și Bahmut. Comandantul forțelor terestre rusești a vizitat joi Belarus.

12:26 13.1.2023

ISW: Rusia a „capturat probabil Soledar în 11 ianuarie, dar acest lucru nu va duce la încercuirea orașului Bahmut”

Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW), în rezumatul său zilnic despre situația de pe front, notează pentru prima dată că „forțele rusești controlează cea mai mare parte, dacă nu chiar întregul teritoriu al Soledar, și, aparent, au reușit să alunge trupele ucrainene de la periferia vestică a așezării”.

În același timp, experții Institutului consideră că „capturarea probabilă a orașului Soledar la 11 ianuarie nu este o evoluție importantă din punct de vedere operațional a situației – și cu greu prevestește încercuirea iminentă a (orașului) Bahmut de către Rusia”.

Raportul ISW mai precizează că, joi, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat respingerea atacurilor rusești în satul Sol, care se află la aproximativ un kilometru nord-vest de Soledar. Cu toate acestea, spre deosebire de zilele precedente, armata ucraineană nu a menționat că a reușit să respingă ofensiva în Soledar însuși.

„Toate dovezile disponibile sugerează că forțele ucrainene nu mai susțin apărarea organizată în Soledar”, concluzionează experții ISW.

Cu toate acestea, în același timp, ei consideră că, în urma „operațiunilor de informare rusești, importanța orașului Soledar a fost exagerată” și numesc capturarea acestuia „în cel mai bun caz o victorie tactică de Pirus pentru Rusia”.

„ISW continuă să creadă că capturarea lui Soledar – un centru de populație de aproximativ 14,2 kilometri pătrați – nu va permite forțelor rusești să obțină controlul asupra liniilor de comunicații terestre ucrainene critice cu Bakhmut – și nu le va pune într-o poziție mai bună pentru a încercui orașul pe termen scurt”, se arată în comunicat.

Experții ISW continuă spunând că armata rusă „a reușit probabil să captureze Soledar, dedicând resurse semnificative pentru a obține succesul tactic care a epuizat-o” și acest lucru „va grăbi apogeul forțelor rusești slăbite din apropierea Bahmut”.

„Este posibil ca forțele rusești să încerce să mențină un ritm ridicat de atacuri în zona Bahmut, dar aceste eforturi nu vor duce la rezultate semnificative din punct de vedere operațional, deoarece au pierdut forța de luptă și au acumulat uzură”, se arată în rezumatul ISW.

Partea rusă a declarat că Soledar a fost capturat. Cu toate acestea, joi, acest lucru nu a fost confirmat la Kiev și la Pentagon.

12:15 13.1.2023

Înalt diplomat rus: Belarusul ar putea să intre în conflictul din Ucraina dacă aceasta va decide „să invadeze''

Belarusul ar putea să intre în conflictul din Ucraina în cazul în care Kievul s-ar decide „să invadeze'' una dintre cele două ţări componente ale Uniunii statale Rusia-Belarus, a declarat vineri un înalt responsabil din Ministerul de Externe rus, Aleksei Polişciuk, citat de Reuters.

Rusia a folosit Belarus ca rampă de lansare pentru invazia sa din 24 februarie în Ucraina, iar din octombrie a desfăşurat trupe în Belarus pentru exerciţii militare comune.

Cele două ţări au convenit să îşi intensifice cooperarea militară, provocând temeri că Moscova ar putea să se folosească de aliatul său apropiat pentru a lansa o nouă ofensivă împotriva Ucrainei dinspre nord.

Într-un interviu acordat mass-media oficiale, Aleksei Polişciuk a afirmat că exerciţiile comune ale Rusiei cu Belarus sunt menite să prevină o escaladare, dar a avertizat că Belarus ar putea să intre în conflictul din Ucraina în cazul unei „invazii” pe teritoriul belarus sau al Rusiei din partea forţelor ucrainene.

„Din punct de vedere juridic, utilizarea forţei militare de către regimul de la Kiev sau invadarea teritoriului Belarusului sau al Rusiei de către forţele armate ale Ucrainei sunt motive suficiente pentru un răspuns colectiv” din partea Moscovei şi al Minskului, a declarat Polişciuk pentru agenţia de presă rusă de stat TASS.

Diplomatul rus a remarcat totuşi că este la latitudinea liderilor celor două ţări dacă vor lua această decizie sau nu.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că ţara sa trebuie „să fie pregătită” la graniţa cu Belarus, dar că până în prezent a văzut doar „declaraţii puternice” venind din partea ţării vecine.

„Înţelegem că, în afară de declaraţii puternice, nu vedem nimic puternic acolo, dar cu toate acestea trebuie să fim pregătiţi atât la graniţă, cât şi în regiuni”, a spus el.

Aleksei Polişciuk este directorul Departamentului II pentru statele CSI (Comunitatea Statelor Independente) în Ministerul rus de Externe, conform media ruse.

09:59 13.1.2023

O noapte cu lupte grele în Soledar

Forțele ucrainene rezistau vineri, după o noapte „fierbinte" de lupte în orașul Soledar, a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Malyar.

„Noaptea în Soledar a fost fierbinte, luptele au continuat", a scris ea pe Telegram.

„Inamicul a aruncat aproape toate forțele principale în direcția Donețk și menține o intensitate ridicată a ofensivei. Luptătorii noștri încearcă, cu mult curaj, să reziste", a spus ea.

„Aceasta este o fază dificilă a războiului, dar vom învinge. Nu există nicio îndoială", a adăugat Malyar.

O imagine prin satelit arată clădiri de apartamente și case distruse, în Soledar, Ucraina.
O imagine prin satelit arată clădiri de apartamente și case distruse, în Soledar, Ucraina.

09:53 13.1.2023

Dacă vor avea loc, discuțiile Rusia - Ucraina vor fi cel mai probabil directe, fără mediatori

Dacă vor fi reluate, discuțiile dintre Rusia și Ucraina vor fi cel mai probabil directe, fără mediatori, ceea ce ar fi cea mai bună opțiune, a declarat directorul celui de-al doilea departament CSI al Ministerului rus de Externe, Alexey Polishchuk, într-un interviu acordat agenției ruse de presă TASS.

„Dacă și când aceste contacte vor fi reluate, cel mai probabil vor fi și ele directe. Și ar fi cea mai bună opțiune, deoarece experiența a dovedit că mediatorii occidentali își urmăresc adesea propriile obiective și încearcă să influențeze discuțiile, acționând nu pentru soluționarea conflictului, ci în propriile interese politice și economice”, a spus el când a fost întrebat dacă partea rusă este pregătită pentru eventuale discuții viitoare direct cu actualele autorități de la Kiev.

Delegațiile rusă, stânga, și ucraineană, dreapta sus, se întâlnesc împreună cu observatorii Națiunilor Unite și cu membrii Ministerului turc al Apărării la Istanbul, Turcia, 13 iulie 2022, în încercarea de a ajunge la un acord asupra unui plan al Națiunilor Unite de a exporta cereale ucrainene blocate pe piețele mondiale prin Marea Neagră.
Delegațiile rusă, stânga, și ucraineană, dreapta sus, se întâlnesc împreună cu observatorii Națiunilor Unite și cu membrii Ministerului turc al Apărării la Istanbul, Turcia, 13 iulie 2022, în încercarea de a ajunge la un acord asupra unui plan al Națiunilor Unite de a exporta cereale ucrainene blocate pe piețele mondiale prin Marea Neagră.

Diplomatul a precizat că discuțiile de anul trecut cu partea ucraineană au fost directe. „Până acum am interacționat doar cu ucrainenii în mod direct, folosind platformele care ne-au fost puse la dispoziție cu amabilitate, lucru pe care îl apreciem foarte mult. Trei runde de dialog ruso-ucrainean au avut loc în Belarus și una în Turcia în perioada februarie-aprilie a anului trecut.

Ulterior, au avut loc contacte aproape zilnice prin intermediul legăturii video. Acestea au fost discuții directe cu ucrainenii”, a subliniat el.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG