Linkuri accesibilitate

Militari ucraineni la Soledar, 11 ianuarie 2023
Militari ucraineni la Soledar, 11 ianuarie 2023

Război în Ucraina | Kievul afirmă că luptele continuă în Soledar. Rusia a anunțat că ar fi preluat controlul asupra localității

Sute de civili au rămas prinși în Soledar în timp ce luptele sângeroase pentru controlul orașului continuă. Președintele Zelenski a declarat că trupele vor fi înarmate cu tot ce le trebuie pentru a-i respinge pe ruși la Soledar și Bahmut. Comandantul forțelor terestre rusești a vizitat joi Belarus.

06:44 13.1.2023

Baie de sânge la Soledar:  „Pentru fiecare 100 de metri, Rusia plătește cu 50 de morți”

Peste 100 de soldați ruși au fost uciși în bătălia pentru Soledar în ultimele 24 de ore, a declarat guvernatorul ucrainean din Donețk, Pavlo Kirilenko.

„Rușii au mărșăluit literalmente pe trupurile propriilor lor soldați, arzând totul în calea lor”, a declarat Kirilenko, raportând totodată că forțele ruse au bombardat o duzină de orașe și sate din regiune în ultima zi.

Forțele rusești folosesc mortiere și rachete pentru a bombarda Soledar într-un asalt neîncetat, luptând pentru o victorie după ce eșecurile militare au transformat ceea ce Kremlinul spera să fie o victorie rapidă într-un război de uzură care se prelungește de aproape 11 luni, fără a se întrevedea un final.

„Civilii încearcă să supraviețuiască în mijlocul acestei băi de sânge, în timp ce rușii își întețesc atacurile”, a declarat Kirilenko.

Doi soldați ucraineni care relatau joi dimineață din Bahmut spun că situația este dificilă în Soledar și explică de ce. Ei au subliniat că pentru fiecare 100 de metri pe care înaintează rușii „plătesc” cu câte 50 de morți.

06:47 13.1.2023

Oligarhii ruși au folosit planul de vize de investiții pentru a se stabili în Marea Britanie

Un plan britanic de vize pentru atragerea de investiții a fost folosit de 10 oligarhi ruși plasați sub sancțiuni pentru a obține rezidență, potrivit unei analize realizate joi de Ministerul britanic de Interne, citată de CNN.

Ministrul de interne Suella Braverman a declarat că o mică minoritate care a folosit ruta vizelor „prezentau un risc potențial ridicat de a fi obținut averi prin corupție sau alte activități financiare ilicite și/sau de a fi implicați în infracțiuni grave și organizate”.

06:54 13.1.2023

Vârsta maximă de recrutare în forţele armate ruse ar putea creşte din primăvară 

Deputatul rus Andrei Kartapolov a declarat, într-un interviu preluat de Reuters din ziarul oficial al parlamentului de la Moscova, că vârsta maximă de recrutare ar putea crește de la 27 la 30 de ani.

Preşedintele Vladimir Putin a susţinut în decembrie propunerea ministerului apărării de modificare a intervalului de vârstă pentru recrutare, de la 18-27 de ani la 21-30 de ani, însă potrivit lui Kartapolov limita minimă va creşte doar după o perioadă de tranziţie de 1-3 ani.

Întrebat despre posibilele schimbări, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns joi că Putin „sprijină ca idee” creşterea vârstei de recrutare, dar stabilirea detaliilor revine ministerului apărării.

Rusia intenţionează să majoreze efectivele forţelor armate cu 30%, iar unii susţin că ideea de a aplica o perioadă de tranziţie este o încercare vizibilă a autorităţilor de a creşte numărul de recruţi potenţiali pentru a acoperi pierderile din războiul din Ucraina.

Armata rusă este formată atât din militari profesionişti cât şi din recruţi. Ministrul apărării, Serghei Şoigu, a prezentat planuri de creştere a efectivelor combatante de la 1,15 milioane la 1,5 milioane de soldaţi.

În septembrie anul trecut, în Rusia au fost mobilizaţi rezervişti pentru prima oară după Al Doilea Război Mondial. Au fost rechemaţi sub arme peste 300.000 de foşti soldaţi, inclusiv din rândul celor care efectuaseră stagiul militar obligatoriu.

07:01 13.1.2023

Numirea noului conducător al invaziei în Ucraina reflectă ”provocări sistemice” pentru Rusia, afirmă Pentagonul

Numirea de către Rusia a unui nou conducător al operaţiunii de invadare a Ucrainei reflectă, cel mai probabil, ”provocări sistemice” pentru Rusia, potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului Apărării al SUA, scrie CNN.

Generalul Valeri Gerasimov ( S) l-a înlocuit la comanda invaziei în Ucraina pe generalul Sergei Surovikin (D)
Generalul Valeri Gerasimov ( S) l-a înlocuit la comanda invaziei în Ucraina pe generalul Sergei Surovikin (D)

Anunţarea generalului Valeri Gherasimov, şeful Statului Major General rus, drept conducător al campaniei arată ”unele dintre provocările sistemice cu care armata rusă se confruntă de la începutul acestei invazii”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă din Forţele Aeriene Pat Ryder, la un briefing de presă.

”Am vorbit despre unele dintre aceste lucruri, în ceea ce priveşte problemele sale logistice, probleme de comandă şi control, probleme de susţinere, moral şi marele eşec în a atinge obiectivele strategice pe care şi le-a fixat”, a spus Ryder.

El a afirmat că Departamentul va ”continua să monitorizeze” astfel de schimbări de personal ale ruşilor.

”Cred că lumea ar vrea să vadă mai degrabă Rusia concentrându-se pe retragerea din Ucraina şi salvarea vieţilor nevinovate în loc să piardă timpul cu numeroase remanieri ale conducerii, şi soldaţilor ruşi şi familiilor lor le-ar plăcea probabil să vadă asta, de asemenea”, a afirmat Ryder.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG