Linkuri accesibilitate

Bogdan Aurescu încearcă să ţină în atenţie subiectul Schengen la Bruxelles


Ministrul de externe Bogdan Aurescu (în dreapta), alături de omologul său italian Antonio Tajani au discutat despre sprijinul Italiei pentru aderarea României la spaţiul Schengen, înainte de reuniunea Consiliului Afaceri Externe a ţărilor membre UE.
Ministrul de externe Bogdan Aurescu (în dreapta), alături de omologul său italian Antonio Tajani au discutat despre sprijinul Italiei pentru aderarea României la spaţiul Schengen, înainte de reuniunea Consiliului Afaceri Externe a ţărilor membre UE.

Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a avut discuţii pe marginea susţinerii intrării României în spaţiul Schengen cu mai mulţi omologi ai săi, luni, înainte de reuniunea Consiliului Afaceri Externe, care are loc la Bruxelles.

Chiar dacă pe agenda de luni a consiliului nu se află tema Schengen, acesta a fost unul din principalele subiecte abordate de Bogdan Aurescu în întâlnirile avute cu miniştrii de externe din mai multe state, înainte de startul reuniunii.

Bogdan Aurescu - E important să menţinem tema Schengen pe agenda europeană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:39 0:00

„Este foarte important ca acest subiect să rămână în atenția tuturor partenerilor europeni”, a transmis Bogdan Aurescu, într-un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor de Externe în prefaţa întâlnirii.

Declaraţia ministrului de externe român vine în contextul în care Austria îşi menţine deocamdată veto-ul în privinţa aderării României şi Bulgariei la Schengen, aşa cum a reafirmat cum a reafirmat cancelarul Karl Nehammer în weekend.

Cancelarul austriac şi ministrul de interne vizitează de altfel, luni, graniţa dintre Bulgaria şi Turcia.

„România nu este pe traseul de migraţie din Balcani; de aceea vizita aceasta are loc în Bulgaria şi nu în România”, a spus luni la prânuz Bogdan Aurescu, într-o intervenţie la Digi24.

Prin veto-ul dat României şi Bulgariei, Austria a fost percepută la nivel europen afectând în primul rând principiul solidarităţii de la nivelul UE, mai mult decât interesele celor două state, a mai spus el.

Ministrul a adăugat că a stabilit împreună cu omologul său austriac că rolul Ministerelor de externe din cele două state este de a facilita întrevederile şi discuţiile tehnice de la nivelul Ministerelor de Interne, lucru care deja se întâmplă.

Susţinere pentru Schengen din partea mai multor miniştri

În acelaşi timp, România continuă să obţină reconfirmarea sprijinului pentru aderarea la Schengen din partea a cât mai multe state membre.

Luni, Bogdan Aurescu a postat pe contul său de Twitter imagini de la Bruxelles, de la discuţiile cu ministrul belgian de externe, Hadja Lahbib, cu ministrul de externe din Croaţia - ţară admisă recent în Scchengen -, Gordan Grlić Radman şi cu şeful diplomaţiei italiene Antonio Tajani.

Recent, alte state, precum Danemarca, Slovenia, Spania şi în special Suedia - care a preluat preşedinţia Consiliului European până la jumătatea anului şi care a anunţat că doreşte menţinerea pe agenda europeană a subiectului - şi-au reafirmat sprijinul pentru acceptarea României în spaţiul Schengen.

Un sprijin puternic ar urma să vină şi din partea Italiei. Ministrul de externe român l-a informat pe omologul său despre demersurile pe care le face România „în dialogul cu Austria, celelalte state membre și Comisia Europeană”, pentru „promovarea, în continuare, a obiectivului aderării României la spaţiul de liberă circulaţie în vederea unei decizii pozitive”.

„Ministrul Antonio Tajani a reiterat sprijinul hotărât și activ al Italiei pentru aderarea României la spațiul Schengen și a arătat că se va implica pentru soluționarea dosarului”, transmite Ministerul de Externe din România.

Cei doi au discutat şi despre organizarea forumului inter-guvernamental România - Italia, unde să fie actualizat şi acordul de parteneriat între cele două ţări, dar şi despre pregătirea unui forum comun româno-italian în acest an.

Pe agenda reuniunii Consiliului Afaceri Externe a ţărilor membre UE figurează cea de-a şaptea tranşe din cadrul Facilităţii pentru pace, dar şi adoptarea unui nou pachet de sancţiuni la adresa Rusiei.

Miniştri de externe vor avea de altfel o discuţie cu preşdintele Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafelo Grossi, pe tema siguranţei nucleare în Ucraina.

De asemenea, Aurescu va exprima „susținerea României pentru crearea unui tribunal internațional pentru pedepsirea crimei de agresiune în contextul conflictului din Ucraina”, în condiţiile în care UE a adoptat recent o rezoluţie pe această temă.

XS
SM
MD
LG