Linkuri accesibilitate

One-to-One | Mircea Dumitru, CNATDCU: Cazul de plagiat al ministrului Bode crește neîncrederea în autorități


Mircea Dumitru, vicepreședintele Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare și vicepreședinte al Academiei Române, consideră că cine scapă în momentul de față de acuzația juridică de plagiat, nu scapă și de acuzația morală.
Mircea Dumitru, vicepreședintele Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare și vicepreședinte al Academiei Române, consideră că cine scapă în momentul de față de acuzația juridică de plagiat, nu scapă și de acuzația morală.

Mircea Dumitru, vicepreședinte CNATDCU, vorbește în interviul pentru Europa Liberă despre incapacitatea statului român de a tranșa plagiatul ministrului de Interne, Lucian Bode. Este dificultatea politicienilor de a-și asuma răspunderi importante și de a lua decizii grele, susține profesorul.

One-to-One | Mircea Dumitru, CNATDCU: Cazul de plagiat al ministrului Lucian Bode duce la neîncredere în autoritatea publică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:16:40 0:00

Principalele declarații, pe scurt:

  • Despre lipsa unei demisii din partea lui Lucian Bode: „Nu e o simplă greșeală. Este o vină morală pe care e foarte greu să ți-o asumi, dar trebuie să o facem dacă suntem onești și lucizi. Căile politicii sunt mai complicate decât căile școlii și ale universității”;
  • Despre retragerea cărții ministrului de Interne: „Pe de o parte, domnul ministru Bode respectă solicitarea universității care i-a conferit titlul de doctor. Pe de altă parte, da, probabil că, dacă nu mai există o carte în circulație, e mai greu de verificat, până ajunge la comisia de la minister care verifică cercetarea științifică din această perspectivă, a suspiciunii de plagiat”;
  • Despre cine ar putea analiza cartea retrasă: „Analiza cărții ministrului Bode poate fi făcută prin solicitare la Consiliul de Etică al Ministerului Educației. Acea solicitare trebuie adresată direct, dacă cineva este interesat, la acest organism al ministerului. CNATDCU nu mai poate face nimic, după decizia CCR, dar acest organism al Ministerului Educației, da”;
  • Despre un nou verdict de plagiat asupra cărții: „Verificarea de la Babeș Bolyai este făcută în mod temeinic, serios, responsabil și, dacă și verificarea pe care ar face-o comisia ministerului ar confirma verdictul dat de UBB, atunci nu ar mai fi un dubiu rezonabil cu privire la plagiatul din această teză de doctorat”;
  • Despre ce i-ar spune unui student care a plagiat: „Să aibă curajul să-și recunoască greșeala și apoi să învețe ceva, pentru că o greșeală are consecințe. Asta le spun și copiilor mei. Orice faci are consecințe. Faci un lucru rău trebuie să știi că are consecințe negative pentru tine”;

În interviul pentru Europa Liberă, întrebat în ce țară europeană cazul Bode ar fi fost tranșat rapid, Mircea Dumitru a dat exemplul Germaniei.

„În alte țări, und nu există acest CNATDCU, din România, lucrurile funcționează. Oamenii se retrag din Guvern, deși nu există un astfel de organism. Asta spune ceva despre ce se întâmplă în societatea respectivă, care sunt mecanismele de validare, de recunoaștere, cele care țin de responsabilitatea autorității publice”, spune vicepreședintele CNATDCU.

Statul român ascunde plagiatorii, îi păzește bine, ca să nu vadă oamenii problemele de la conducerea țării? „Este într-adevăr o interpretare plauzibilă, pentru că în alte împrejurări, personaje politice erau ferm convinse că trebuie să se acționeze până la capăt împotriva plagiatorilor. Între timp, însă, lucrurile și atitudinile s-au modificat”, susține profesorul.

De ce nu îmbunătățim, totuși, lucrurile, aducând oameni mai buni? Mircea Dumitru răspunde că, de fapt, acesta este „paradoxul amar, poate chiar tragic, al vieții din România”.

“Avem generații de oameni studioși, care au 30-40 ani, și care și-au făcut studii într-un mod serios, doctorate și studii postdoctorale, dar capacitatea instituțiilor noastre de a-i folosi, de a-i pune în valoare, este foarte redusă. Și asta, pentru mine, este dezamăgitor. Există foarte multă inteligență, foarte multă expertiză, oameni foarte buni care sunt ținuți deoparte”, explică acesta.

Întrebat în ce măsură CNATDCU ar putea avea din nou un cuvânt de spus în privința plagiatului, Mircea Dumitru a spus că acest lucru ține de posibilitatea revenirii asupra deciziei CCR, care să recomande o interpretare ce ar permite o distincție între o judecată pur profesională și cu implicații etice și decizia juridică.

„Să decuplăm cele două lucruri, oamenii din comisiile de specialiști de la CNATDCU să fie lăsați să spună dacă o lucrare este bună sau nu este bună, iar, pe de altă parte, să avem judecata de natură administrativă și juridică, care să nu aparțină specialiștilor de la CNATDCU. În felul acesta, în interpretarea Curții Constituționale, CNATDCU s-ar putea pronunța în continuare pe partea de cercetare științifică”, crede vicepreședintele CNATDCU.

Lucian Bode, ministrul de Interne, a cerut recent retragerea cărții pe care a scris-o pe baza tezei de doctorat.

În cazul în care cartea nu ar fi fost retrasă de pe piață în termenul de 15 zile, Comisia de Etică a universității clujene avea obligația să sesizeze Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, pentru analiza cărții.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a dat curs sancțiunilor din decizia UBB, care a constatat un „plagiat extins” în teza sa de doctorat.

  • 16x9 Image

    Adriana Nedelea

    Adriana Nedelea este jurnalistă și trainer dicție. Lucrează în presă de aproape 18 ani. Numai în televiziune are o experiență de peste 12 ani, în redacțiile Digi24 și Realitatea TV. În prezent, colaborează cu Europa Liberă România pentru realizarea de interviuri pe teme de actualitate. 

    A absolvit masterul Terapia logopedică în procesele de comunicare, Facultatea de Psihologie, Universitatea București. Este licențiată în Jurnalism și Științele Comunicării.

XS
SM
MD
LG