Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice poate face această analiză, iar un nou verdict de plagiat nu ar face decât să întărească decizia Universității Babeș Bolyai, spune Mircea Dumitru. Comisia de etică a UBB a constatat că lucrarea e profund viciată, iar ministrul de Interne a cerut recent retragerea cărții din circulație.
Jurnalista Emilia Șercan a scris pe facebook că oricine poate depune o plângere la Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, iar cartea ministrului de Interne ar putea fi analizată.
“Da, sigur, potrivit procedurilor actuale, e adevărat. Consiliul acesta de cercetare de la minister, pe etica științei, este diferit de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, la care eu lucrez și sunt vicepreședinte. Deci, acea solicitare trebuie adresată direct, dacă cineva este interesat, la acest organism al ministerului”, spune vicepreședintele CNATDCU.
Îi e teamă ministrului Lucian Bode de o nouă verificare, având în vedere că a cerut retragerea cărții? „Pe de o parte, domnul ministru Bode respectă solicitarea universității care i-a conferit titlul de doctor. Pe de altă parte, da, probabil că, dacă nu mai există o carte în circulație, e mai greu de verificat, până ajunge la comisia de la minister care verifică cercetarea științifică din această perspectivă, a suspiciunii de plagiat”, precizează Mircea Dumitru.
Ce-ar însemna un nou verdict de plagiat dat de această dată pe cartea ministrului de Interne? “Eu cred că verificarea făcută de colegii de la Universitatea Babeș Bolyai este o verificare făcută în mod temeinic, serios, responsabil și, dacă și verificarea pe care ar face-o comisia ministerului ar confirma verdictul dat de Universitatea Babeș Bolyai, atunci nu ar mai fi un dubiu rezonabil cu privire la plagiatul din această teză de doctorat”, susține profesorul.
Lucian Bode, ministrul de Interne, a cerut retragerea cărții pe care a scris-o pe baza acestei teze. În cazul în care cartea nu ar fi fost retrasă de pe piață în termenul de 15 zile, Comisia de Etică a universității clujene avea obligația să sesizeze Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării pentru analiza cărții.
Interviul integral cu Mircea Dumitru, vicepreședinte CNATDCU, în curând pe Europa Liberă.