Linkuri accesibilitate

Militarii ucraineni încep antrenamentele pentru folosirea tancurilor Leopard


Până în acest moment Canada, Germania, Marea Britanie și Statele Unite au anunțat că vor livra tancuri Ucrainei.
Până în acest moment Canada, Germania, Marea Britanie și Statele Unite au anunțat că vor livra tancuri Ucrainei.

Ministrul apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov, spune că forțele ucrainene încep luni, 6 februarie, pregătirea pentru manevrarea tancurilor Leopard, în baze din Europa.

Oficialii militari ucraineni se așteaptă la o ofensivă majoră a Rusiei luna aceasta, la un an de la începutul invaziei din 2022. Cu toate că nu toate armele promise de Occident au ajuns în Ucraina, Kievul susține că poate face față unui asemenea posibil atac.

Până în acest moment Canada, Germania, Marea Britanie și Statele Unite au anunțat că vor livra tancuri Ucrainei, stârnind furia Rusiei.

Autoritățile de la Kremlin au avertizat că furnizarea de armament tot mai sofisticat Ucrainei nu face decât să prelungească conflictul și transformă NATO în participant direct.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Wolfgang Buechner, a declarat astăzi că în curând vor exista suficiente țări din Uniunea Europeană care să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina.

Mai multe țări occidentale s-au angajat deja la finalul lunii ianuarie să furnizeze Ucrainei tancuri de luptă moderne după ce Germania a confirmat că va trimite tancuri Leopard 2, iar SUA au spus că va furniza tancuri M1 Abrams.

Ucraina a cerut în nenumărate rânduri arme grele de război, printre care și tancuri de ultimă generație. Acestea ar urma să joace un rol esențial într-o contraofensivă ucraineană de recuperare a teritoriilor ocupate de Rusia.

Ucraina a sugerat că are nevoie de 300 de tancuri modern pentru a schimba soarta războiului, dar analiștii occidentali sugerează că și 100 de tancuri ar putea face diferența.

În acest moment, Kievul are o disponibilitate limitată de tancuri, majoritatea din epoca sovietică sau post-sovietică.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG