Linkuri accesibilitate

Amenințările lui Șoigu. Implicarea NATO în Ucraina riscă „un nivel imprevizibil de escaladare”


Șoigu spun că livrările de arme făcute de SUA și aliații către Ucraina „atrag de fapt țările NATO în conflict și pot duce în cele din urmă la o escaladare imprevizibilă”.
Șoigu spun că livrările de arme făcute de SUA și aliații către Ucraina „atrag de fapt țările NATO în conflict și pot duce în cele din urmă la o escaladare imprevizibilă”.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a avertizat că livrările de arme din vest către Ucraina „trag” efectiv NATO în conflict și asta ar putea duce la un „nivel imprevizibil de escaladare”.

Într-o declarație făcută la conferință online cu oficiali militari, citată de agenția de presă Tass, deținută de stat, Șoigu a acuzat SUA și aliații săi că „încearcă să prelungească conflictul cât mai mult posibil”, furnizând Kievului ceea ce el a descris drept „arme ofensive grele”.

„Astfel de mișcări atrag de fapt țările NATO în conflict și pot duce în cele din urmă la o escaladare imprevizibilă”, a spus Șoigu.

În cadrul aceluiași apel, ministrul rus al apărării a spus că forțele Moscovei au făcut progrese în lupta pentru controlul orașului Bahmut, din estul Ucrainei, spunând că ofensiva „înaintează cu succes”.

O nouă rachetă care ar dubla raza de atac a Ucrainei în războiul cu Rusia a fost inclusă într-un pachet de ajutor militar american de 2,175 miliarde de dolari, a anunţat vineri Pentagonul.

Noua armă, Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), va permite armatei Ucrainei să lovească ținte la distanțe de două ori mai mari decât cea accesibilă cu rachetele pe care le trage acum de la Sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) furnizat de SUA.

Președintele SUA Joe Biden a aprobat trimiterea a 31 de tancuri M1 Abrams în Ucraina după ce Germania a confirmat că va pune la dispoziție Ucrainei 14 dintre tancurile sale Leopard 2A6 și va acorda țărilor partenere permisiunea de a reexporta alte tancuri.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG