Linkuri accesibilitate

Ucraina spune că Rusia va organiza o nouă ofensivă majoră în această lună


Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a susținut duminică o conferință de presă la Kiev, 5 februarie 2023. Presa ucraineană a relatat că acesta ar urma să fie înlocuit din funcție.
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a susținut duminică o conferință de presă la Kiev, 5 februarie 2023. Presa ucraineană a relatat că acesta ar urma să fie înlocuit din funcție.

Ucraina nu va folosi armele cu rază mai lungă de acțiune promise de Statele Unite pentru a lovi teritoriul rusesc și va viza doar unitățile rusești din teritoriul ucrainean ocupat, a declarat ministrul Apărării, Oleksii Reznikov.

„Întotdeauna le spunem oficial partenerilor noștri că nu vom folosi arme furnizate de parteneri străini pentru a trage pe teritoriul rusesc. Tragem doar asupra unităților rusești aflate pe teritoriul ucrainean ocupat temporar”, a declarat Oleksii Reznikov, într-o conferință de presă susținută duminică la Kiev.

Statele Unite au confirmat vineri că noi rachete, care ar dubla raza de atac a Ucrainei, au fost incluse într-un pachet de ajutor militar în valoare de peste 2,1 miliarde de dolari, pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva forțelor rusești.

O posibilă ofensivă majoră a Rusiei în februarie

De asemenea, ministrul ucrainean al Apărării a mai spus că se așteaptă la o posibilă ofensivă majoră a Rusiei în această lună, dar Kievul are rezervele necesare pentru a bloca forțele Moscovei, chiar dacă ultimele provizii militare occidentale nu vor ajunge toate la timp, transmite Reuters.

Rusia ar putea lansa noul atac din motive „simbolice” pentru a marca un an de la invazia la scară largă, însă resursele sale nu sunt pregătite din punct de vedere militar, a mai spus oficialul ucrainean.

„Acest lucru este doar din punct de vedere simbolic, nu este logic din punct de vedere militar. Pentru că nu toate resursele lor sunt pregătite. Dar o fac oricum”, a spus el.

Ministrul a spus că ofensiva va fi probabil lansată în est - unde Rusia încearcă să captureze întreaga regiune puternic industrializată Donbas - sau în sud, unde dorește să își lărgească coridorul terestru către peninsula ocupată Crimeea.

El a estimat că Rusia are 12.000 de soldați în bazele militare din Belarus, un număr care nu ar fi suficient pentru a lansa un atac semnificativ din nord.

Reznikov: Reticența Occidentului față de avioane „ne va costa mai multe vieți”

Statele Unite și alte guverne occidentale au promis miliarde de dolari în asistență militară, inclusiv tancuri și vehicule de luptă de infanterie, pentru a ajuta Ucraina să reziste unui nou atac, precum și pentru a ajuta Kievul să lanseze o contraofensivă.

„Nu tot armamentul occidental va ajunge la timp. Dar noi suntem pregătiți. Ne-am creat resursele și rezervele noastre, pe care suntem capabili să le desfășurăm și cu ajutorul cărora suntem capabili să reținem atacul”, a spus ministrul ucrainean al Apărării.

El a vorbit și despre reticența aliaților occidentali ai Kievului de a trimite avioane de luptă, chiar dacă a repetat avertismentele că Moscova este gata să lanseze o nouă ofensivă majoră în războiul care durează de aproape un an.

„Sunt sigur că vom câștiga acest război. Sunt sigur că vom elibera toate teritoriile ocupate”, a declarat Reznikov, menționând că fără livrările occidentale de avioane de luptă „ne va costa mai multe vieți”.

Liderii occidentali au declarat că nu este practic să trimită astfel de avioane în Ucraina, având în vedere timpul necesar pentru instruirea piloților și a echipajelor de întreținere și pe fondul temerilor de extindere a conflictului.

Presă: Ministrul Apărării ar putea fi schimbat

Publicația Ukrainska Pravda a relatat duminică, în baza unor surse din rândul administrației prezidențiale și al cabinetului de miniștri, că Oleksii Reznikov ar urma să fie schimbat din funcție în următoarele zile.

Acesta ar fi luat în calcul pentru funcția de ministru al Justiției, iar actualul ministru, Denis Maliuska, ar putea fi trimis ca ambasador într-o țară europeană.

La Apărare ar urma să fie numit Kirilo Budanov, în prezent șeful Serviciului de Informații al ministerului.

Kirilo Budanov, șeful Serviciului de informații militare al Ucrainei.
Kirilo Budanov, șeful Serviciului de informații militare al Ucrainei.

Ministrul Apărării a comentat informațiile într-un interviu pentru Ukrainska Pravda.

„Nu am avut nicio discuție cu privire la demisia mea din această funcție. Voi repeta răspunsul meu pentru alte publicații: 'Fiecare oficial ar trebui să înțeleagă că nu este în funcție pe viață. Ei trebuie să înceapă o etapă și să o termine'. Așadar, sunt pregătit pentru orice turnură a evenimentelor”, a spus Oleksii Reznikov.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG