Linkuri accesibilitate

Zelenski în Parlamentul European: Ne apărăm de cea mai mare forță antieuropeană a lumii moderne


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se adresează Parlamentului European, în timpul celei de-a doua sale călătorii internaționale de la invazia Rusiei în Ucraina, Bruxelles, 9 februarie 2023.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se adresează Parlamentului European, în timpul celei de-a doua sale călătorii internaționale de la invazia Rusiei în Ucraina, Bruxelles, 9 februarie 2023.

Volodimir Zelenski a declarat joi, în Parlamentul European, că Ucraina și Europa se află împreună într-o luptă de apărare a continentului împotriva unui „dictator cu resurse nelimitate”.

Președintele ucrainean, puternic ovaționat la începutul și finalul discursului său, a mulțumit țărilor europene pentru sprijinul care continuă de la începutul războiului, din urmă cu aproape un an.

El a lăudat „modul de viață european, standardul de viață european, regulile de viață europene și statul de drept”, pe care Rusia le atacă, nu doar prin invazia sa în Ucraina.

„Cu toții ne bucurăm de această istorie europeană comună”, a spus Zelenski.

Președintele Ucrainei în fața Parlamentului European
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:06 0:00

El a adăugat că „dictatorul” Vladimir Putin încearcă să „anihileze valorile europene printr-un război total”.

„Nu vom permite acest lucru”, a completat președintele ucrainean, adăugând că președintele rus se folosește de armele sovietice și de cele ale „regimurilor dictatoriale”.

În fața acestor amenințări, Zelenski a precizat că „trebuie să ne apărăm” pacea și securitatea, iar acest lucru „este important nu doar pentru statele Europei”.

El a subliniat că nici pacea și nici securitatea nu vor fi garantate „dacă nu învingem forța antieuropeană care încearcă să ne fure tuturor Europa noastră”.

Mulțumind încă o dată pentru sprijinul vital acordat de Uniunea Europeană țării sale, inclusiv prin arme, provizii, echipamente energetice și combustibil, Volodimir Zelenski a îndemnat UE „să mențină cursul” în sprijinul acordat Ucrainei.

În ceea ce privește aderarea la UE, Ucraina având în prezent statutul de țară candidată, Volodimir Zelenski a declarat că „aceasta este Europa noastră (...) iar pentru Ucraina este drumul spre casă”.

Zelenski spune că Franța și Germania au potențialul de a schimba cursul războiului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:34 0:00

„Ucraina va fi membră a Uniunii Europene - Uniunea Europeană care învinge”, a spus el în încheiere, primind un steag al UE de la șefa Parlamentului European.

Înainte ca președintele ucrainean să ia cuvântul, șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că statele UE trebuie să ia în considerare rapid, în următoarea perioadă, furnizarea de sisteme cu rază lungă de acțiune și de avioane cu reacție necesare pentru protejarea libertății.

Discursul președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:31 0:00

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG