Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski participă la summitul liderilor UE de la Bruxelles, unde pledează pentru avioane de luptă


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele francez Emmanuel Macron își strâng mâinile în timpul unei declarații comune cu cancelarul german Olaf Scholz, la Palatul Elysée din Paris, 8 februarie 2023.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele francez Emmanuel Macron își strâng mâinile în timpul unei declarații comune cu cancelarul german Olaf Scholz, la Palatul Elysée din Paris, 8 februarie 2023.

Volodimir Zelenski este așteptat să participe la summitul de la Bruxelles al liderilor europeni, care începe joi. Președintele ucrainean va încerca să obțină mai multe arme și un început rapid al negocierilor de aderare la UE.

Președintele francez Emmanuel Macron și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski vor zbura împreună, joi dimineață, de la Paris la Bruxelles, unde pentru două zile va avea loc un summit al șefilor de stat și de guvern din UE, a anunțat administrația prezidențială.

Cei doi lideri vor pleca de la Villacoublay, din apropiere de Paris, în jurul orei locale 8:30 (9:30 ora României). Ei sunt așteptați să ajungă la Bruxelles la ora 10:00 (11:00 ora României), relatează AFP.

Este a doua vizită în afara țării a președintelui ucrainean - de la începutul ofensivei ruse, pe 24 februarie 2022 - care efectuează un turneu surpriză în Europa. În luna decembrie, el a efectuat o vizită la Washington, unde a discutat cu președintele american Joe Biden.

Miercuri, el a mers la Londra, cel mai apropiat aliat al său după Statele Unite în ceea ce privește ajutorul militar. De asemenea, a fost primit în audiență de regele Charles al III-lea și s-a adresat parlamentului britanic.

După amiază, el a ajuns la Paris, unde a luat masa la Palatul Elysee cu Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz.

Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe cei doi lideri să livreze avioane de luptă „cât mai curând posibil” pentru a respinge ofensiva rusă în țara sa.

„Franța și Germania au potențialul de a schimba jocul și așa văd eu discuțiile noastre de astăzi. Cu cât mai repede vom primi arme grele cu rază lungă de acțiune și piloții noștri vor primi avioane moderne, cu atât mai repede se va pune capăt acestei agresiuni rusești”, a declarat Zelenski, potrivit Reuters.

Zelenski spune că Franța și Germania au potențialul de a schimba cursul războiului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:34 0:00

Macron și Scholz au promis că vor continua să sprijine Ucraina, inclusiv din punct de vedere militar, „atât timp cât va fi necesar” până la victorie.

De asemenea, Emmanuel Macron i-a înmânat lui Volodimir Zelenski cea mai înaltă distincție pe care un președinte francez o poate acorda unui alt șef de stat: Marea Cruce a Legiunii de Onoare.

Olaf Scholz: Rusia nu trebuie să câștige acest război
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00

De asemenea, Olaf Scholz a declarat că Europa va sprijini Ucraina în războiul său împotriva Rusiei atât timp cât va fi necesar, adăugând că Ucraina aparține familiei europene.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG