Linkuri accesibilitate

Cutremurul din Gorj a avut aproape 100 de replici. Pagube materiale în zeci de localități


Accesul publicului în mai multe instituții din municipiul Târgu Jiu și din două biserici din oraș a fost restricționat miercuri.
Accesul publicului în mai multe instituții din municipiul Târgu Jiu și din două biserici din oraș a fost restricționat miercuri.

Cutremurul de marți din Oltenia a avut 94 de replici, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului. De asemenea, au fost înregistrate pagube materiale în 22 de localități din cinci județe. Seismul a avut loc la o adâncime de 6,3 kilometri.

Cutremurul cu magnitudinea de 5,7 produs marți în județul Gorj a fost urmat până acum de 94 de replici, iar în localități din zona epicentrală intensitatea a fost de peste 7 grade, a anunțat miercuri Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP).

„Este o zonă seismică cunoscută, cu activitate slabă până acum. Ceea ce s-a întâmplat este cea mai mare intensitate seismică din ultimii 200 de ani din zonă. A fost o surpriză pentru că calculele noastre indicau magnitudine maximă de 5,5 în acea zonă”, a declarat directorul INFP, Constantin Ionescu, potrivit Hotnews.

Potrivit acestuia, seismul a fost resimțit în mai multe localități din Serbia și Ungaria.

Instituții publice afectate

Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CJCCI) Gorj a anunțat marți seară că au fost semnalate peste 100 de fisuri apărute la clădiri sau la fațadele clădirilor.

„Nu au fost identificate probleme majore la blocurile de locuit, nefiind observate elemente afectate ale structurilor de rezistență ale clădirilor”, a precizat CJCCI, într-o actualizare care arăta situația până la miezul nopții.

Potrivit ISU Gorj nu au fost înregistrate victime, însă au fost semnalate efecte în 22 de localități din cinci județe, la care se adaugă și mai multe autoturisme avariate.

Două biserici din Târgu Jiu sunt afectate - structura de rezistență, respectiv structura de rezistență a două turle - și a fost restricționat accesul în ele.

De asemenea, a fost restricționat accesul publicului în mai multe clădiri administrative, printre care Prefectura Gorj, Consiliul Județean, Primăria Târgu-Jiu, dar și servicii comunitare.

Deocamdată nu sunt cunoscute pagubele la școlile din județul Gorj.

Luni, tot în județul Gorj, a avut loc un alt cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,2, la o adâncime de 13,2 kilometri, fiind urmat de câteva replici.

Seismul de marți este cel mai puternic din ultimii cinci ani. Pe 28 octombrie 2018, un cutremur cu magnitudinea 5,8 a avut loc în judeţul Buzău.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG