Linkuri accesibilitate

Un nou cutremur în Oltenia, de 5,7 grade, de intensitate VI (puternic), la doar o zi de la cel precedent


 Cutremurul de marți nu este o replică a celui de luni, ci un „frate” al acestuia, produs pe verticală, a declarat Constantin Ionescu, directorul general al Institutului pentru Fizica Pământului într-o conferință susținută după-amiază cu șeful DSU, Raed Arafat.
Cutremurul de marți nu este o replică a celui de luni, ci un „frate” al acestuia, produs pe verticală, a declarat Constantin Ionescu, directorul general al Institutului pentru Fizica Pământului într-o conferință susținută după-amiază cu șeful DSU, Raed Arafat.

Un cutremur de 5,7 grade a avut loc marți în Oltenia, Gorj. Seismul s-a resimțit puternic în Sibiu, Vâlcea și Craiova și a fost urmat de cinci replici cu magnitudini între 3,4 și 4,2.

Cutremurul de marți nu este o replică a celui de luni, ci un „frate” al acestuia, produs pe verticală, a declarat Constantin Ionescu, directorul general al Institutului pentru Fizica Pământului într-o conferință susținută după-amiază cu șeful DSU, Raed Arafat.

Site-ul oficial al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP) a căzut, repetând scenariul din ziua precedentă.

„În ziua de 14.02.2023, 15:16:52 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur semnificativ cu 𝐦𝐚𝐠𝐧𝐢𝐭𝐮𝐝𝐢𝐧𝐞𝐚 𝐌𝐋 𝟓.𝟕, 𝐥𝐚 𝐚𝐝𝐚̂𝐧𝐜𝐢𝐦𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝟔.𝟐 𝐤𝐦, de intensitate VI. Cutremurul s-a produs la 102km SV de Sibiu, 106km NV de Craiova, 136km V de Pitesti, 167km E de Timisoara, 180km S de Cluj-Napoca, 184km SE de Arad, 196km V de Brasov, 219km E de Belgrade, 223km E de Zemun, 223km V de Ploiesti. Cutremurul a avut două replici cu magnitudinile de 3.4 ML, la adâncimea de 10 km, respectiv 3.5 ML, la adâncimea de 5 km”, anunță INFP.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut o discuție telefonică cu Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), căruia i-a cerut „organizarea de îndată a activităților necesare pentru gestionarea situației și pentru coordonarea acțiunilor de sprijin.”

După consultări cu ministrul de Interne, Lucian Bode, la nivelul MAI, a fost activată o „grupă operativă pentru monitorizarea sistemului de intervenție în situație de urgență, în cadrul centrului de coordonare din minister”, transmite guvernul.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade a avut loc luni, la ora 16:58, la 14 kilometri de Târgu Jiu, la o adâncime de 16,5 kilometri în regiunea Oltenia, Gorj. Țări afectate: România, Bulgaria, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Croația, Ungaria, Kosovo, Muntenegru.

Nu au fost înregistrate pagube materiale și nici victime civile. Este cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în zonă. Cutremurul a fost urmat de trei replici de 2,3 grade, 3.0 și 3.02.

Autoritățile recomandă oamenilor ca, în cazul unui cutremur, să rămână calmi și să-i liniștească pe cei din jur, iar dacă sunt răniți în jur să le acorde primul ajutor numai dacă au cunoștințele necesare, pentru a nu agrava situația, potrivit ghidului „Fii Pregătit”.

Trebuie verificată și cât de afectată este locuința. Dacă aceasta a suferit pagube majore, trebuie evitate scările și liftul deoarece e posibil să fie afectată structura de rezistență.

Instalația de gaze se verifică cu emulsie de apă și săpun: dacă sunt emisii de gaze, este recomandată deschiderea ferestrelor, închiderea robinetului de gaz și îndepărtarea surselor de foc.

Oamenii nu trebuie să vorbească mult timp la telefon, ca să nu blocheze rețelele de telefonie mobilă, ci doar să semnaleze urgențele și să-i anunțe pe cei apropiați de starea lor. De asemenea, folosirea mașinii este recomandată doar în situații de extrem, pentru ca străzile să fie accesibile echipajelor de urgență.

În cazul în care o persoană rămâne blocată sub dărâmături, este recomandat ca la anumite intervale de timp să lovească cu un obiect tare în partea cea mai compactă a locului, pentru ca semnalele să poată fi auzite și identificate de la o distanță cât mai mare.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG