Linkuri accesibilitate

Coreea de Nord amenință că va transforma Pacificul în „poligon de tragere”, după încă un test de rachete


Imagine de arhivă: Câțiva oameni privesc un ecran de televiziune care prezintă un test de rachetă nord-coreean, într-o gară din Seul, pe 23 decembrie 2022.
Imagine de arhivă: Câțiva oameni privesc un ecran de televiziune care prezintă un test de rachetă nord-coreean, într-o gară din Seul, pe 23 decembrie 2022.

Coreea de Nord amenință că va transforma Oceanul Pacific în „poligon de tragere” după cel mai recent test cu rachete balistice. Acesta a avut loc la mai puţin de 48 de ore de la precedentul test.

Coreea de Nord a lansat luni încă două rachete balistice în largul coastei sale estice.

În același timp, sora liderului Kim Jong Un a avertizat forțele americane să oprească exercițiile militare, afirmând că Phenianul ar putea transforma Pacificul într-un „poligon de tragere”.

„Frecvența utilizării Pacificului ca poligon de tragere depinde de caracterul de acțiune al forțelor americane”, a spus Kim Yo Jong, într-o declarație preluată de KCNA.

Lansările au loc la doar două zile după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) în mare, în largul coastei vestice a Japoniei, ceea ce a determinat Statele Unite să organizeze exerciții aeriene comune cu Coreea de Sud și separat cu Japonia duminică.

Reuters citează mass-media de stat din Coreea de Nord, care a relatat că armata țării a tras două proiectile dintr-un lansator de rachete multiple, vizând ținte aflate la 395 km și 337 km distanță.

Ministerul japonez al Apărării a precizat că cele două rachete au atins o altitudine maximă de aproximativ 100 km și 50 km și au căzut în afara zonei economice exclusive a Japoniei.

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat că a solicitat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu testele. Întâlnirea a fost stabilită pentru luni.

Însă perspectivele unei noi runde de sancțiuni ONU par slabe, având în vedere veto-urile anterioare ale Rusiei și Chinei, pe fondul crizei ucrainene și al unei dispute sino-americane privind baloane chinezești pe cerul american, mai transmite Reuters.

În schimb, Ministerul de Externe al Coreei de Sud a anunțat luni sancțiuni împotriva a patru persoane și cinci entități legate de programele de armament ale Phenianului.

Sancțiunile au fost impuse din cauza ultimelor teste cu rachete și rachete balistice intercontinentale.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG