Linkuri accesibilitate

Partidul premierului Viktor Orban susține admiterea Finlandei şi Suediei în NATO


Premierul Viktor Orban spune că unii parlamentari ungari "nu sunt foarte entuziasmați" de admiterea Finlandei şi Suediei în NATO.
Premierul Viktor Orban spune că unii parlamentari ungari "nu sunt foarte entuziasmați" de admiterea Finlandei şi Suediei în NATO.

Partidul FIDESZ, al premierului ungar Viktor Orban, va susține ratificarea tratatelor pentru aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, potrivit unui anunț făcut de formațiunea politică, preluat de Reuters.

"Vom oferi susținere pentru aderarea Finlandei şi Suediei la NATO", a transmis FIDESZ într-un comunicat.

Coaliția de guvernare din Ungaria, controlată de FIDESZ, deține două treimi din voturi în Parlamentul de la Budapesta. Legislativul a început deja dezbaterile pe această temă în condițiile în care Ungaria este una dintre ultimele două țări NATO care nu au ratificat încă aderarea Suediei și Finlandei la alianță.

Reprezentanții guvernului de la Budapesta au anunțat că un vot final privind ratificarea ar putea avea loc spre finalul lunii martie.

Luarea de poziție a partidului FIDESZ vine după ce în urmă cu câteva zile, premierul Viktor Orban a spus că unii parlamentari "nu sunt foarte entuziasmați" de admiterea Finlandei şi Suediei în NATO.

Mai mult, primul ministru a criticat țările nordice pentru că ar răspândi „minciuni sfruntate” cu privire la sănătatea democrației și a statului de drept în Ungaria.

Ungaria și Turcia sunt ultimele două țări NATO care nu au ratificat acceptarea țărilor nordice în alianța militară nord-atlantică.

Ministrul turc de externe Mevlüt Çavuşoğlu a declarat luni că discuțiile cu Suedia și Finlanda legate de aderarea la NATO vor fi reluate pe 9 martie.

Diplomatul de la Ankara a mai afirmat că Suedia nu și-a îndeplinit obligațiile asumate față de Turcia într-un memorandum. Documentul ia în considerare obiecțiile Turciei legate de presupusa protecție pe care Suedia o oferă membrilor grupărilor teroriste active în Turcia.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reluat marți solicitările către Ungaria și Turcia de a accepta cât mai rapid aderarea Suediei şi a Finlandei la alianță, potrivit Agerpres.

”Acum este momentul pentru a ratifica şi pentru a întâmpina Finlanda şi Suedia ca pe membri deplini ”, a spus Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă comună, la Helsinki, cu premierul finlandez Sanna Marin.

Parlamentul de la Helsinki a aprobat miercuri, cu o largă majoritate, un proiect de lege care permite aderarea ţării la NATO.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG