Linkuri accesibilitate

Miniștrii de externe G20 se confruntă cu divergențe adânci, generate de războiul din Ucraina


Întâlnirea din India a miniștrilor de externe ai grupului G20 e marcată de divergențe tot mai serioase.
Întâlnirea din India a miniștrilor de externe ai grupului G20 e marcată de divergențe tot mai serioase.

Întâlnirea din India a miniștrilor de externe ai grupului G20 e marcată de divergențe tot mai serioase și discuții în contradictoriu. Acestea sunt dominate de războiul din Ucraina, dar și de intenția Chinei de a-și mări influența globală.

Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, spune că întâlnirea G20 de la New Delhi este pătată de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. El a solicitat miniștrilor de externe ai forumului să ceară Rusiei să îi retragă forțele armate din Ucraina.

Cu toate acestea, mai mulți membri ai G20 inclusiv India, China și Africa de Sud, au ales să nu accepte această direcție.

Secretarul de stat SUA, Anthony Blinken, transmite AP, le-a spus miniștrilor G20 că războiul Rusiei cu Ucraina nu poate rămâne necontestat.

„Trebuie să continuăm să cerem Rusiei să pună capăt războiului său de agresiune și să se retragă din Ucraina de dragul păcii internaționale și al stabilității economice”, a spus secretarul de stat Anthony Blinken.

Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken
Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken

India spera, în calitate de președinte al întâlnirii G20 să evite escaladarea diferențelor de viziune a statelor membre mai ales în privința războiului din Ucraina.

Pe de altă parte chiar India s-a abținut să critice direct Rusia, în ciuda presiunilor venite din occident.

La rândul său, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat țările occidentale că „a îngropat” inițiativa cerealelor din Marea Neagră care permite exportul produselor agricole ale Ucrainei.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
G20 foreign ministers' meeting in New Delhi
G20 foreign ministers' meeting in New Delhi

Rusia a criticat în mod repetat abordarea Occidentului asupra acordului, spunând că țările care au impus sancțiuni Moscovei nu fac suficient pentru a reduce restricțiile asupra exporturilor Rusiei, în special a îngrășămintelor.

Faza actuală a inițiativei Mării Negre, intermediată de Turcia și ONU, se încheie pe 18 martie. Ea va fi prelungită automat dacă nicio parte nu ridică o obiecție oficială.

Înainte de termenul anterior de prelungire a acordului, în noiembrie, Rusia și-a intensificat criticile față de acord și a încercat să obțină mai multe concesii din partea occidentului. A acceptat însă prelungirea acordului.

De data aceasta, Sergheu Lavrov declară că va fi de acord cu o a doua prelungire doar dacă interesele producători agricoli din Rusia.

Pe măsură ce conflictul din Ucraina se prelungește, diferențele de viziune se adâncesc și amenință să devină principalul punct de neînțelegeri în relațiile dintre SUA și China, și așa aflate în criză.

Propunerea de pace chineză pentru Ucraina, care a atras pe de o parte aprecierea Rusiei, pe de alta reticența occidentului, nu a îmbunătățit situația. Oficialii SUA au acuzat în repetate rânduri China că ia în considerare să furnizeze arme Rusiei pentru a fi folosite în războiul din Ucraina.

De cealaltă parte, Moscova și-a afirmat în mod constant punctul de vedere potrivit căruia Occidentul, condus de SUA, încearcă să distrugă Rusia.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG