Linkuri accesibilitate

Laura Codruţa Kovesi: Parchetul European i-ar putea investiga pe cei care nu respectă sancțiunile impuse Rusiei


Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, spune că investigarea nerespectării sancțiunilor impuse Rusiei a fost cerută de instituțiile europene.
Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, spune că investigarea nerespectării sancțiunilor impuse Rusiei a fost cerută de instituțiile europene.

Parchetul European (EPPO) poate investiga orice infracțiune care ar aduce un prejudiciu fondurilor Uniunii Europene. Acum, șefa Parchetului European vrea să urmărească inclusiv acele grupuri sau persoane care ocolesc sancțiunile şi alimentează efortul de război al Rusiei, potrivit AFP.

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, spune că instituțiile europene i-au cerut să investigheze inclusiv nerespectarea sancțiunilor impuse Rusiei.

"Este un lucru pe care Comisia ni l-a cerut deja. Ne-a întrebat dacă ne putem ocupa de el. Iar răspunsul nostru a fost: 'Da, putem face acest lucru. Suntem pregătiți să o facem'. Avem procurori specializați. Avem birouri în 22 de state membre. Suntem singurul instrument disponibil în acest moment la nivel european care poate lupta cu acest tip de criminalitate”, a declarat Laura Codruţa Kovesi într-un interviu pentru AFP.

UE a impus Rusiei până acum zece pachete succesive de sancțiuni, după invadarea Ucrainei.

Însă orice hotărâre de a oferi posibilitatea Parchetului European de a ancheta încălcarea sancțiunilor va fi una politică, luată de liderii statelor membre ale UE. Potrivit AFP însă, nu toți liderii europeni sunt susținători ai EPPO.

EPPO a avut deja succese notabile, cum ar fi Operaţiunea Amiral, o investigație ce a descoperit o reţea responsabilă de fraude cu TVA în valoare de 2,2 miliarde de euro.

Cinci state membre ale UE - Danemarca, Suedia, Ungaria, Polonia şi Irlanda - au refuzat să participe la EPPO şi nu au desemnat niciun procuror pentru Parchetul European.

"Ne-am dori să lucrăm cu toţi colegii noştri din aceste cinci state membre din interiorul zonei EPPO, dar aceasta este o decizie politică", a spus Laura Codruța Kovesi în interviul pentru AFP.

"Ceea ce sper este că, atunci când vor vedea rezultatele noastre, când vor vedea avantajele pe care le oferă EPPO - rapiditatea investigaţiei noastre, eficienţa investigaţiei noastre - vor fi convinşi că singura soluţie este să adere la EPPO", a comentat L.C. Kovesi.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG