Linkuri accesibilitate

Lupte crâncene la Bahmut. Rușii atacă în valuri, ucrainenii se apără cu înverșunare. SUA va anunța un nou ajutor militar


Armata rusă și-a intensificat masiv ofensiva în Bahmut, oraș pe care îl consideră strategic pentru controlarea Donbasului.
Armata rusă și-a intensificat masiv ofensiva în Bahmut, oraș pe care îl consideră strategic pentru controlarea Donbasului.

Armata rusă și-a intensificat puternic ofensiva în zona Bahmut, în timp ce forţele ucrainene încearcă să respingă atacurile în curs de desfăşurare, a transmis aseară Statul Major al armatei ucrainene.

Militarii ucraineni se apără cu înverșunare în Bahmut, potrivit Reuters, oraș în care soldații au săpat noi tranșee în încercarea de a ține piept atacatorilor ruși.

În ultimele 24 de ore, armata rusă a lansat atacuri cu rachete și asupra oraşelor Chasiv Yar din regiunea Doneţk, aflat la cinci kilometri vest de Bahmut, şi asupra orașului Zaporojie, a precizat Statul Major General.

Potrivit Reuters, forțele ucrainene au respins joi peste 170 de atacuri în cele cinci sectoare principale ale liniei frontului, transmite Reuters.

Forțele ruse atacă Bahmutul de luni de zile, iar locul a devenit una dintre cele mai sângeroase bătălii ale războiului.

„Luptele au loc în Bakhmut non-stop... Situația este critică”, a declarat Volodimir Nazarenko, comandant adjunct al Gărzii Naționale a Ucrainei.

"Ei [rușii] nu țin cont de pierderile lor în încercarea de a lua orașul prin asalt. Sarcina forțelor noastre din Bahmut este să provoace cât mai multe pierderi inamicului. Fiecare metru de pământ ucrainean costă inamicul sute de vieți."

Citând analiști militari ucraineni, agenția de presă notează că rușii încearcă să încercuiască Bahmut dinspre nord, est și sud și că numai în vestul orașului militarii ucraineni au inițiativa.

Rusia a aruncat în lupta forțe impresionante pentru a cuceri orașul Bahmut, pe care îl consideră strategic pentru controlarea regiunii Donbas. Reprezentanții Ucrainei spun însă că orașul are o valoare strategică limitată, dar opune rezistență pentru a epuiza la maxim forțele ruse.

Luptele crâncene de la Bahmut au loc pe fondul anunțului SUA că un nou ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina va fi discutat la întâlnirea de vineri, între președintele SUA, Joe Biden, și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.

Ajutorul ar urma să cuprindă în principal muniție, inclusiv sistemul de rachete cu lansare multiplă ghidată (GMLRS) pentru lansatoarele HIMARS, muniție pentru vehiculele de luptă Bradley, potrivit unor oficiali americani citați de Reuters.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG