Linkuri accesibilitate

Consilier al lui Zelenski: Ucraina s-ar putea retrage din Bahmut


Un soldat al forțelor ucrainene pe un vehicul al infanteriei în apropierea orașului Bahmut
Un soldat al forțelor ucrainene pe un vehicul al infanteriei în apropierea orașului Bahmut

Armata ucraineană ar putea decide să-și retragă forțele din fortăreața-cheie Bahmut, a declarat miercuri un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce Rusia își continua ofensiva sângeroasă de luni de zile pentru a captura orașul.

„Armata noastră va cântări, evident, toate opțiunile. Până acum, au deținut orașul, dar, dacă va fi nevoie, se vor retrage strategic”, a declarat Alexander Rodnianski, consilier economic al lui Zelenski, pentru CNN.

„Nu ne vom sacrifica toți oamenii noștri doar pentru nimic.”

Bătălia pentru Bakhmut, localitatea aflată în regiunea Donețk, din Ucraina, a devenit un simbol al rezistenței ucrainene.

Apărătorii ucraineni rezistă cu îndârjire atacurilor violente ale trupelor rusești, care au făcut victime grele într-o campanie care durează de luni de zile pentru a-l captura.

Rodnianski a remarcat că Rusia folosește la Bahmut cele mai bune trupe ale grupării Wagner pentru a încerca să asedieze orașul.

Compania militară privată, cunoscută pentru tacticile sale brutale, este condusă de Evgheni Prigojin, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin.


Prigojin a declarat miercuri că până acum nu a văzut niciun semn de retragere a forțelor ucrainene din oraș și că, dimpotrivă, Kievul și-ar fi consolidat pozițiile.

„Armata ucraineană desfășoară trupe suplimentare și face tot ce poate pentru a păstra controlul asupra orașului”, a spus Prigojin. „Zeci de mii de soldați ucraineni fac o rezistență acerbă, iar luptele devin din ce în ce mai sângeroase pe zi ce trece”, a adăugat el.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că a aruncat valuri de oameni în luptă în Bahmut, fără să-i pese de viața lor.

Rusia „nu ține cont de oameni și îi trimite în valuri constante împotriva pozițiilor noastre, intensitatea luptei este în creștere”, a spus el într-un mesaj nocturn, descriind luptele de la Bahmut drept „cele mai dificile”, dar „esențiale”.

Relatările din zona Bahmut descriu o situație din ce în ce mai dificilă pentru apărătorii ucraineni, după ce forțele rusești au lansat ofensive repetate în nordul și sudul orașului, iar drumul principal către Bahmut dinspre vest este permanent vizat de bombardamentele rusești.

Cele mai grele lupte par să fie concentrate în nord, în jurul așezărilor Bohdanivka, Orihovo-Vasîlivka și Zalijnîanske, unde forțele rusești avansează treptat, susținute de artileria rusească.

În urmă cu o zi, generalul Olexandr Sîrskîi a ordonat ca mai multe trupe să fie trimise la Bahmut după ce a făcut o vizită pe 25 februarie în prima linie, unde a fost informat despre situație.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG