Linkuri accesibilitate

China anunță suplimentarea bugetului pentru apărare. Obiectivele Congresului Naţional al Poporului


Liderii militari chinezi au participat la deschiderea lucrărilor Congresului Naţional al Poporului la care a fost anunțată suplimentarea bugetului militar pentru 2023. Beijing, duminică, 5 martie 2023.
Liderii militari chinezi au participat la deschiderea lucrărilor Congresului Naţional al Poporului la care a fost anunțată suplimentarea bugetului militar pentru 2023. Beijing, duminică, 5 martie 2023.

În China are loc reuniunea anuală a Congresului Naţional al Poporului, care va confirma controlul categoric al președintelui Xi Jinping asupra guvernului și economiei chineze.

Presa internațională transmite că printre anunțurile făcute duminică se află stabilirea unei ținte de creștere economică de circa 5% pentru anul acesta, o creștere modestă, notează Reuters, după dificultățile majore cauzate de politica „zero-Covid”.

China își va majora, în schimb, bugetul pentru apărare cu 7,2 procente, a anunțat premierul Li Keqiang, aflat la final de mandat. Acesta a explicat că forțele armate ale Chinei ar trebui să dedice mai multă energie pregătirii și antrenamentelor în condiții de luptă.

Potrivit CNN, este al doilea an consecutiv în care China majorează bugetul pentru apărare, pe fondul tensiunilor geopolitice sporite și al cursei regionale a înarmărilor.

În discursul de duminică, remarcă Reuters, premierul în funcție a menținut un ton relativ moderat față de Taiwan, spunând că Beijingul ar trebui să promoveze dezvoltarea pașnică a relațiilor și să avanseze procesul de „reunificare pașnică” a Chinei, dar și să ia măsuri hotărâte pentru a se opune independenței Taiwanului.

În cadrul unui raport prezentat duminică au fost anunțate și o serie de măsuri sociale de reducere a costurilor pentru educație și îngrijirea copiilor și angajamentul luării unor măsuri care să răspundă activ la îmbătrânirea populației și la scăderea fertilităţii.

Congresul este un for menit să confirme doar deciziile partidului și ale președintelui Xi Jinping, notează BBC. Adunarea „legislativului” chinez va confirma cel de-al treilea mandat al președintelui și numirile în funcții de conducere.

Va fi numit un nou premier, cel mai probabil Li Qiang, unul dintre cei mai de încredere apropiați ai lui Xi Jinping, cel care, în calitate de secretar pentru Shanghai al Partidului Comunist a supervizat dramaticul lockdown Covid care a înfuriat populația și a șocat publicul occidental.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG